Az alapkövet leteszik az egyik választás előtt, a másikra kész a pálya. Nem a sport a fontos, csak a győzelem.

Magyarország kiemelt figyelmet fordít a sportra, amit a tetemes mennyiségű anyagi befektetés is igazol. A következő években országszerte húsznál is több arénát építenek vagy újítanak fel; a beruházások összköltsége 160–180 milliárd forint. S bizonyára senki sem ellenzi a honi sport támogatását, érdemes elgondolkozni azon, kifizetődő-e ezt, így.


Az NB I. idei küzdelmei a 21. fordulóig átlagosan 2793 nézőt csalogattak ki a lelátókra. Jogosan merül fel a kérdés: illendő-e új stadiont felhúzni olyan kluboknak, mint például az MTK és a Vasas, amelyek mindössze pár százas nézőátlagot tudnak felmutatni. Az egyik érv így szól: manapság sokan elfelejtik, hogy nem csak akkor kell új arénát építeni egy csapatnak, ha az előzőbe már nem férnek be a tolongó nézők. Ha európai színvonalú focit szeretnénk látni Magyarországon, ahhoz bizony európai színvonalú infrastruktúra kell. Néhány élvonalbeli stadion pedig, mint például az említett kluboké, nem üti ezt meg, így néha kénytelen-kelletlen össze kell tákolni néhány vadonatúj létesítményt.

Ez pedig ma jellemzően közpénzből történik. De még ezzel sincs semmi baj, hiszen egy sportlétesítmény, mint kulturális érték a társadalom igényeinek kielégítésére is szolgál. A másik érv viszont így szól: csak a sorrend rossz. Előbb legyen színvonal, arra mennek a nézők, akik joggal formálnak igényt egy minőségi stadionra. Az adófizetők pedig joggal várják el, hogy pénzüket az illetékesek a legésszerűbben használják fel.

A gond ott merül fel, amikor nem csak kívülről nézve látszik úgy, hogy a stadionok, arénák és uszodák építése inkább az aktuális országos hatalmi politika kampányeszköze, az egyik választás előtt leteszik az alapkövet, aztán hosszú ideig még kapavágás sem történik a területen (lásd a gödöllői uszoda sorsa, cikkünk illusztrációja az alapkőletételnél készült felvétel), majd a következő választás előtt hirtelen kinő a földből a létesítmény, amit a média kellő reflektorfényében át lehet adni a közönségnek. De nézzük, mi állhat egy-egy létesítmény építése mögött.

Dénes Ferenc sportközgazdász szerint egyetlen futballstadiontól és az azt működtető egyesülettől nem várható el reálisan az építési költségek kitermelése. Az viszont igen, hogy utána előteremtse a további járulékos költségeket. Ez pedig csak úgy valósulhat meg, ha egy aréna, pontosabban a benne játszó klub mérkőzései vonzóak a fizetőképes kereslet számára. (Értsd: a fiúk-lányok magas színvonalon játszanak.) Jelen pillanatban azonban azt kell látnunk, hogy – ha csak a focit nézzük, és vénaszkenner-mizéria ide vagy oda – nem nagyon van magyar csapat a Fradin kívül, amelyik eleget tenne ennek.

Vagyis, száz szónak is egyetlen kérdés a vége: a jó focihoz szükség van korszerű stadionokra, de tényleg ilyen mennyiségben? Pláne úgy, hogy sikeresebb sportágak sikeresebb csapatai csak várnak a hasonló támogatásra…

„Az önmagában nem probléma, hogy nagy tőkét ölnek a stadionok építésébe. Közpénz és támogatás mindig van elég ilyen célokra. Arra is lenne pénz, hogy megfordítsuk a Duna folyását, vagy, hogy felhúzzunk egymás mellé nyolc cukorgyárat. Az már más kérdés, hogy ennek mennyi értelme lenne” – mondja Dénes Ferenc. Azt ugyanis számos európai példa bizonyítja, hogy lehet ezt jobban is csinálni. Rómában két világhírű csapat, a Roma és a Lazio egy stadionon osztozik (általában meg is töltik), de nincs ez másként valamivel északabbra, a Milan és az Inter esetében sem. Sajnos, amíg nem látja az ember a logikát, a számtalan bejelentett projekt inkább tűnik politikai kampányeszköznek – függetlenül az éppen regnáló párt kilététől. Ha ezen az úton haladunk, a 2018-as választások idejében újabb húsz stadionnal gazdagodunk. Már csak néhány csapat kéne hozzá…


Ennyi néző az egész ligában sincs
Nemrégiben az NB II-ben is stadiont avattak; a szolnoki aréna 2 milliárd forintból épült újjá, melyből 600 milliót a klub fedezett. A 3437 férőhelyes létesítmény közkívánatra vette át a korábbi romok helyét, ugyanakkor érdemes itt is matekozni egy kicsit. A szolnoki futballcsapat 747-es (de főként az NB II. 674-es) nézőátlaga vajon tényleg megérdemli az 1 milliárd forintnyi taós forrást?„Túl komfortos” Vidi-aréna?
A stadionépítési hullám nem kerüli el Székesfehérvárt sem. Új otthont kap a tavalyi bajnok, a Videoton is. A terv szerint 2017 nyarán elkészülő, új Sóstói stadion 14 000 férőhelyes lesz, és 11 milliárd forintból épül. A Vidi a 2014–15-ös szezonban meggyőző teljesítménnyel simán lett bajnok, azonban a hazai átlagnézőszám ekkor is csak 3381 volt. Nagyvonalú fejszámolás után is látszik, hogy ha ez a nézőszám nem nő meg drasztikusan, akkor az új stadionban jóformán minden szurkoló felteheti majd a lábát az előtte, és leteheti a sörét a mellette lévő székre anélkül, hogy az bárkit is zavarna.

 

Stadionok, számokban

Labdarúgás
A következő években országszerte húsznál is több arénát építenek vagy újítanak fel: a beruházások összköltsége 160–180 milliárd forint

PROJEKTEK
(stadion neve, befogadóképesség, beruházás költségvetése, tervezett
 átadás):
HALADÁS SPORTKOMPLEXUM 8656 fő 9,6 Mrd Ft 2016 vége – 2017 eleje
HIDEGKUTI STADION 5500 fő 6,5 Mrd Ft 2016. augusztus
SÓSTÓI STADION 14 000 fő 11 Mrd Ft 2017. június
ILLOVSZKY STADION 5000 fő befogadóképesség nem ismert, kltségvetése nem ismert
(sok a kérdőjel a projekt körül)
BOZSIK STADION 8200 fő 5,5 Mrd Ft tervezett átadásnem ismert
DIÓSGYŐRI STADION 15 000 fő 8 Mrd Ft 2017. tavasz
(már van 1 év csúszás)
ÚJ PUSKÁS STADION 68 000 fő 90 Mrd Ft 2018
(szeretnék (a ’20-as Eb egyik csökkenteni) helyszíne lesz)


Vizes sportok
PROJEKT: DAGÁLY USZODA Tervezett átadás: 2017. március, a magyarországi vizes vb-re (a 2021-es vb-t rendező Magyarország a visszalépő Mexikó helyére ugrik be). Költségvetés: 31 Mrd Ft (25 maga a stadion) – a komplett bruttó beruházott összeg 48 Mrd Ft, a két összeg különbsége az infrastruktúra fejlesztésére megy. Adatok: 12-13 ezer fősre építik, a vb után 5 ezresre bontják vissza – a londoni olimpiai uszoda mintájára.

Jégkorong
PROJEKT: NEMAK JÉGCSARNOK, Győr (ETO). Költségvetés: 700 millió Ft. Tervezett átadás: 2016, de teljesen csak 2018-ra készül el. Befogadóképesség: 1000–1500 fő (mobil lelátókkal 500-zal bővíthető). Az MJSZ célja, hogy minden megyeszékhelyen legyen fedett jégpálya.

Kézilabda
PROJEKT: multifunkcionális sportcsarnok, Tatabánya. Tervezett átadás: 2014-ben kezdődött a beruházás, terv szerint 2017-ig át is adják. Költségvetés: 336 millió forint központi forrás. Jellemzők: bajnoki kézilabdameccsek, korosztályos világversenyek (cselgáncs, birkózás, kosárlabda, vívás), koncertek és kulturális rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. Kapacitás: kb. 3000 fő.

Költségvetés
A kormány jövő évi költségvetési javaslata szerint 11,78 milliárd forintot szánnak a kiemelt sportágak támogatására; 45 milliárdot egy olimpiai álomra; a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) csak 3,9 milliárd forintot, a Hungaroring Sport Zrt. 13,15 milliárd forintot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!