Villáminterjú Tóth Józseffel, a főváros XIII. kerületének szocialista polgármesterével

 
Tóth József, a XIII. kerület polgármestere

- Budaörs képviselő-testülete a héten tiltakozott az önkormányzati fenntartásban lévő iskolák államosítása ellen. Wittinghoff Tamás polgármester szerint, ha egy önkormányzat vállalja, hogy fenntartja és működteti a területileg hozzá tartozó iskolát, akkor az államnak ezt hagynia kellene. Önök is készülnek hasonló akcióra?

- Egyelőre várjuk a kormányrendelet megjelenését. A budaörsiek akcióját megértem. Ha Budaörs nem adja át december 15-ig az iskoláit, akkor a miniszter – a törvény értelmében – 20-án hoz majd egy döntést. Nincsenek kétségeim, hogy mi lesz ez a döntés.

- Vagyis, ön szerint nincs helye a tiltakozásnak?

- Dehogy nincs! Az iskolák teljes államosítását abszolút rossz kormányzati gondolkodásnak tartom. Szerintem a kormány fél a helyi önkormányzatoktól és az iskoláktól. Előbbit meg is értem: a hatalom pontosan tudja, hogy az emberek életét leginkább helyi szinten lehet befolyásolni. Én azt mondom, hogy az oktatás helyi közügy, így is kellene kezelni.

- A kormány szerint az önkormányzatok képtelenek megoldani az iskolafinanszírozás bonyolult feladatát, és erre számos példát is hoznak. Azt állítják, hogy a 2000-es évek önkormányzati eladósodását is elsősorban az iskolafenntartás okozta.

- Ez nem igaz. A kisebb települési önkormányzatok egy része valóban nehezen birkózott meg a feladattal, az ő esetükben nem ördögtől való, hogy az állam átveszi a fenntartást. De ahol ez jól működött, mint például nálunk, a XIII. kerületben, ott ennek semmi haszna nem lesz. Sőt! Nekünk például van tízéves iskolafelújítási programunk. Ebben részletesen megterveztük, melyik intézményünket mikor, milyen ütemben újítjuk fel. Attól tartok, hogy az átvett iskolák úgy járnak majd, mint a rendszerváltás környékén az úgynevezett IKV-házak (az önkormányzati tulajdonú lakásokat az Ingatlankezelő Vállalatnak – IKV – kellett volna fenntartania), vagyis források híján 2-3 felújítási ciklus kimarad az életükből. És ennek azok a gyerekek isszák meg a levét, akik 8–12 évet húznak le ezekben az intézményekben. És még valami, ami látszólag apróság, de jól mutatja az egész átgondolatlanságát. A jogszabály nem rendelkezik az étkeztetésről. Vagyis az a szociális törvény alapján marad az önkormányzatoknál. Nekem, ugye, be kell mennem az iskolába, össze kell szednem az étkezési díjat. Hogy megyek be? Ki ad erre engedélyt? És a konyha csak az ablakig az enyém vagy az étterem is? És ha az az enyém, akkor azt ki fogja felújítani? Abszurd az egész.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!