Esterházy Péter 1950–2016 – IN MEMORIAM E. P. címmel összeállítás jelenik meg a Vasárnapi Hírek július 16-i számában.

 
Esterházy Péter 1950–2016 – IN MEMORIAM E. P. címmel összeállítás jelenik meg a Vasárnapi Hírek július 16-i számában

Közzétesszük Péterfy Gergely "Apátlanul" című írását
"De hogy most mi lesz, abba bele se lehet gondolni.  
Hogy visszajönnek-e végképp a szörnyek, vagy meg lehet őket állítani. Amíg Péter itt volt, erősebbnek gondoltuk magunkat. Mert hát mégis, itt van fénylő hajkoronájával, és akármi van, oda lehet hozzá menni, és akkor ő mond valami derűvel és fénnyel átszőtt mozarti, éteri mondatot. És akkor megnyugszunk, mert apánk beszélt hozzánk.   Most már nem beszél. Itt vagyunk hagyva magunkra.  Ennek nem lett volna szabad megtörténnie."  Grecsó Krisztián "Az utolsó hívás" címmel búcsúzik.
"A múlt héten beszéltünk utoljára, azt kérdezted, mit szóltak a könyvheti beszédemhez abban a vidéki városban, ahol az ünnepen botladoztam. Még mindig tudtad, láttad, mi zajlik, a saját ereid már feladták, de te még mindig pumpáltad, éltetted a magyar irodalmat. Olyan elhaló volt a hangod – Istenem –, és akkor elmeséltem, hogy a megyei elvtárs búcsúzóul azt mondta, „nem ilyen beszédet rendeltünk”. Erre majdnem kiabáltál, aztán meg hirtelen kinevettél, hiszen rosszul áll az osztályharc." Lapunkban a július 14-i halálhír alkalmából készített összeálításban ismét olvashatja munkatársunk, Rácz I. Péter "Egy rezignált kuruc" című Esterházy-interjúját, amely két évvel ezelőtt jelent meg a VH-ban.
"Ne nyugodjunk ebbe bele!
Mi most Vele búcsúzunk Tőle. Két éve és egy hónapja készítettünk interjút Esterházy Péterrel, az akkori könyvhétre megjelent új könyve, az Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat szolgáltatta az ürügyet, de a témát az ország adta, no meg Európa, az olvasók, Isten, a kurucok, és persze a foci – amit akkor arról mondott, az is bejött. Az Író elment, a mondatai maradnak…
"

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!