- Kompromatbotránnyal építené vissza pozícióját Gyurcsány

- Botka kirakná a DK elnökét a politikából – tombol a balháború

- Lehet közös miniszterelnök-jelölt marakodó pártokkal a háttérben – miközben Vona kúszik előre

 
VH, 2017. 18. szám

Választási előjáték:
egymást üti a DK és az MSZP


Nem képes átlépni árnyékát a baloldal – állóháborúba süppedt az MSZP és a Demokratikus Koalíció. Miközben mindkét párt azt mantrázza: közös miniszterelnök- jelöltre és közös képviselőjelöltekre van szükség.

Gyurcsány Ferenc épp május elsején hirdette ki a színpadról, hogy minden egyéni választókerületben egyetlen balos favorit mérkőzik a kormánypárt emberével.

Aztán két nappal később a DK azzal vádolta az MSZP-t, hogy álszent, és valójában nem hajlandó együttműködni, így csak olyan körzetekben hajlandó segíteni a Demokratikus Koalíciót, ahol eleve vereségre van ítélve a baloldal (például a debreceni időközi választáson).

A helyzet az, hogy a demokratikus ellenzék két értelmezhető méretű pártja fáziskésésben van. Azt, hogy ki a „Jani a placcon”, már rég le kellett volna játszani. És a két formáció valószínűleg le is játszotta volna, ha nem jön Botka László. De a szegedi polgármester miniszterelnök- jelöltté emelte magát, így egyrészt az MSZP beszüntette az összefogási tárgyalásokat, másrészt Gyurcsány Ferenc elvesztette azt az előnyt, hogy ő a baloldal egyetlen, a nyilvánosság előtt is értelmezhető figurája. (A Publicus Intézet azt mérte, hogy Botkát az emberek 44 százaléka, Gyurcsányt pedig 21 százaléka látná fontos szerepben. https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/maga_moge_utasitotta_a_nepszerusegi_listan_orban_viktort_botka_laszlo )

A pozícióharcról és a zsarolási potenciál visszaépítéséről szól a DK első emberének „Putyin-papíros” mutatványa is.

Nem firtatva, hogy mekkora a blöff- vagy a valóságtartalma annak a gyurcsányi állításnak, miszerint Orbán Viktorra nézve terhelő, orosz forrásból érkező papírokat látott, az egyértelmű, hogy a néhai miniszterelnök így pozicionálná magát vissza „Orbán egyetlen lehetséges ellenfelének” szerepébe.

Nem csoda, hogy Botka rögvest deklarálta: amennyiben Gyurcsány képtelen bizonyítani, hogy vannak Orbánról kompromittáló papírjai, akkor ki kell vonulnia a politikából. Márpedig a DK elnöke maga ismerte be, hogy nem képes felmutatni a terhelő dokumentumokat. Ami azt jelenti, hogy Botka a jövőben nem tekinti tárgyalópartnernek. Legalábbis egy ideig.

Hogy miért megy a pártbruszt, az egyértelmű.

A 106 egyéni választókerületből mintegy 40 nyerhető összességében. Az itt megnyerhető mandátum és/vagy jelentős számú töredékszavazat biztosítja egy párt érdemi túlélését, illetve azt, hogy frakciót alapíthasson. Márpedig a jelek szerint a DK önálló képviselőcsoportot akar mindenáron (illetve az ezzel járó előnyöket a médiafelülettől a frakcióknak járó pénzekig). Persze ahhoz, hogy a DK érdemi választókerületekben indulhasson, mindenképp engedményeket kell tennie. Például rábólinthat Botka miniszterelnök-jelöltségére, vagy engedményeket tehet Budapesten, ahol egyharmad-kétharmad az DK/MSZP-arány.

Ugyanis semmi akadálya nincs annak, hogy egy közös miniszterelnök-jelölt legyen, pár választókerületben csak egy baloldali jelölt induljon, ellenben a többiben versenyezzenek a demokratikus pártok, és minden formáció külön listát indítson.

De ez csak a technikai rész.

Egyrészt skizofrén állapot úgy kampányolni, hogy mindenki üt mindenkit, miközben elvárja szavazóitól, hogy szó nélkül a közös jelöltre voksoljon.

Másrészt a körkörös ellenkampány megölheti azt a hitet, hogy a közös ember olyan erős miniszterelnökjelölt, aki sikerrel ütheti meg Orbán Viktort. (Emlékeztetőül: az időközi választások nagy része azt mutatta, a szavazók oda húznak, ahol erőt éreznek.) Ebben az esetben pedig érdemben számolni kell a népszerűségét január óta 31 százalékról 35 százalékra kigyúró, néppárti vezetőként kommunikáló Vona Gáborral.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!