Nem mintha számolnánk, de már több mint egy hete csak egy levélre várunk. Nem nagy ügy, 5 kérdés a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) felé, melyekben az iránt érdeklődtünk, hogy vajon rendben zajlanak-e a kétévente esedékes intézményvezető-értékelések (pláne annak tükrében, hogy sok balhé volt a kinevezések körül), illetve, hogy milyen szempontok szerint értékelik a pedagógusok vezetőiket, és ha az értékelés csúfosra sikerül (mi hallottunk ilyenről is, a múlt héten be is számoltunk róla), lesz-e annak valamilyen következménye.

 
Illusztráció - Rosta Tibor, MTI felvétele

Az elmúlt mintegy tíz napban hallottunk mindenféle magyarázatokat arra, hogy miért nem kaptuk meg a válaszokat. A legutolsó verzió szerint jelenleg az oktatási hivatalnál van a levelünk, úgyhogy végképp bizonytalanná vált kérdéssorunk sorsa. Nem várt eredménye volt viszont a múlt heti cikk megírásának, hogy a postaládánkba több levél is érkezett, amely épp a KLIK tétova határidő-kezelésével foglalkozik.

„Mi két éve várjuk, hogy pénzt adjanak arra, hogy megjavíttassuk a projektort. Nyugodtan dőlj hátra!” – szólt az egyik. És valóban: az iskolák egyik alapélménye, hogy a KLIK helyi szervezetei, melyek amúgy meglehetősen szűkös keretből gazdálkodnak, saját hatáskörükben nem mernek semmire pénzt adni, a kéréseket, igényeket inkább továbbítják a központba, hogy döntsenek róluk ott. Így vár egy fővárosi gimnázium arra, hogy finanszírozza a központ – mint fenntartó – az ebédlő kifestését. Az igazgató viszont szkeptikus – mint mondja, tavaly sem sikerült időben dönteni…

De mit is várnánk? Hiszen a héten derült ki az is: a KLIK által fenntartott intézményekben mintegy 60 ezer(!) mosdóhelyiség van, melyek 10 százaléka sürgős felújítást igényelne. Közülük öt darab már biztosan rendbe lesz téve szeptemberre – csakhogy a felújításhoz szükséges 11 millió forint adományokból jött össze, s a KLIK (ahogy azt az elnök, Hanesz József el is mondta) pusztán „szellemi partner” volt a renoválásban.

Ennél sokkal súlyosabb az a probléma, hogy a KLIK jelentősen el van maradva a pedagógusok munkabéreivel. Az érettségiztetésért járó fizetség például sok helyen nem érkezett még meg a tanárok számláira, sem a felügyeletért, de még az érettségi elnököknek sem, bár maguk a vizsgák májusban kezdődtek, és június 26-án véget is értek. Van olyan pedagógus, akinek az egyik tankerületben, ahol vizsgáztatott, már utaltak, a másikban még nem, de olyan is akadt, akinek már június 30-án át kellett volna utalniuk a pénzt, de még nem látott egy fillért sem.

Nem kevés pénzről van egyébként szó (legalábbis a pedagógusok bérezéséhez képest), egy vizsga valamivel kevesebb, mint 3 ezer forintot „ér”, így egy olyan csoportban, ahol az előrehozott érettségik miatt alsóbb évfolyamosok is vizsgáznak, akár bruttó 120–150 ezer forint is lehet az elmaradt bér. A pedagógusok viszont azt suttogják, jó, ha augusztus végére megkapják azt, ami jár, a KLIK-nek ugyanis szinte semmi pénze nincs.

A KLIK-nél egyébként arra hivatkoznak (mármint nekünk), hogy sokan szabadságon vannak, ezért nehézkes megválaszolni a kérdéseket. Valamiféle munka persze ott is folyik: hiszen zajlik a szakiskolák átadása a Nemzetgazdasági Minisztériumnak. Ezzel párhuzamosan – fű alatt – megszüntették ezen intézmények igazgatóinak megbízatását is, akiknek így újra kell pályázniuk posztjaikért.

És természetesen valamiben a KLIK sem tétlenkedik: meglepő határozottságot árulnak el akkor, amikor iskolák új igazgatóinak a kinevezéséről van szó. Még akkor is, ha egyes helyeken már tüntetnek a diákok, szülők és pedagógusok is, mert elégedetlenek az új intézményvezetővel. A Budai Nagy Antal Gimnázium élére például azt a Manolovitsné Erdőközi Orsolyát nevezték ki, akit az iskola egyáltalán nem támogatott (hiszen nem is ismert), ám akiről kiderült, hogy pályázatát szinte szó szerint másolta egy másik – általános iskolai(!) – igazgató munkájából. A KLIK elnöke a szülők követelésére reagálva közölte: áttekintette a kérdéses részeket, és bár valóban vannak megegyező részek, ezekben azonban sok „a gyakorlatban megszokott szófordulat, sablon és általánosság”, ezért mint munkáltató, nem tartja szükségesnek, hogy intézkedjen az ügyben. Vagyis Manolovitsné marad. A Budai Nagy Antal Gimnázium szülői munkaközössége viszont büszke lehet magára: nekik legalább érkezett válasz a KLIK-től. Ezzel máris beljebb vannak nálunk.

Több somogyi iskolát elkezdett lekapcsolni az E.ON gázszolgáltató a rendszerről, miután a KLIK több millió forintos tartozást halmozott fel feléjük – tudta meg a Sonline hírportál. Bár tény, hogy nyáron az iskolákat fűteni nem kell, és nincsenek bent diákok sem, akiket a menzán főzött ebéddel kell ellátni, ám a probléma ettől még komoly. Van olyan intézmény, melyben szociális konyha üzemel, innen látják el a helybéli lakosokat, az óvodásokat, és több környező település szociális étkeztetését is. A KLIK még nem reagált a hírre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!