Magyarországra elvileg nem kerültek be azok az italok, amelyek Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban az elmúlt hetekben tucatjával szedték áldozataikat.

Csütörtök óta mindenesetre az Európai Bizottság felszólítására Csehország betiltotta valamennyi 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italai exportját. Magyarországra a hivatalos közlések szerint nem került a „gyilkos” üvegekből, de Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszer Biztonsági Hivatal elnöke szerint a „táskaimportot” soha nem lehet kizárni. A „nagy biztonságnak” viszont némileg ellentmondanak a hazai statisztikák, illetve a korábbi ellenőrzések. Az itthoni alkoholfogyasztási szokások kutatói szerint ugyanis a házilag „kotyvasztott” pálinkák próbaellenőrzésekor kiderült: bizony maradnak benne káros anyagok, ha nem is metil-alkohol. Az, hogy valami nem stimmel, könnyen belátható: míg hazánk a 12-15. helyen áll alkoholfogyasztásban a nemzetközi mezőnyben, addig az alkohol okozta májbetegségek miatti halálozásban a másodikak vagyunk.

„Ma a becslések szerint az évi egy főre jutó 11 liternyi tiszta alkohol mellé 4 liternyi illegális is tevődik. Ebből egyértelműen látszik, hogy az alkoholfogyasztás jelentős része nem legális forrásokból történik” – mondja Elekes Zsuzsanna szociológus, egyetemi docens, aki szerint nem véletlen, hogy az alkohol okozta megbetegedésekben nálunk halnak meg csaknem a legtöbben, miközben a hivatalos fogyasztási adatok ezt messze nem igazolják. Elekes Zsuzsanna kutatásai alapján egyértelműen arra jutott: a fogyasztás szintje mellett a helyzetért az ivási kultúra és a kormányok egyaránt felelősek. Abban egyébként valamennyi szakember egyetért, hogy az otthoni pálinkafőzés, az évi 50 literre adott engedély, nem tett jót ezeknek a folyamatoknak.

A jelenségek értelmét, jelentését kereső etnográfusok különbséget tesznek az északi „száraz” és a mediterrán „engedékeny” alkoholfogyasztási stílus közt. A száraz kultúrában élők – akár a régi vikingek – ritkábban isznak, de akkor sokat. Magyarországon mindkét hagyomány él, s mindkettőnek a rossz oldala. A magyarok mediterrán módon gyakran isznak, s az észak mintát követve egyszerre nagy mennyiséget. Ráadásul, ami még rosszabb, tömény alkohol formájában egy szuszra fogyasztjuk el a nagy mennyiségű ital zömét. Az emberek többféle okból fogyasztanak alkoholt: a férfiak háromnegyede, a nőknek pedig a fele véli úgy, hogy nyitottabban viselkedik az alkoholfogyasztás eredményeképpen. Magyarországon 8-10 százalék a problémás ivók aránya, az ő körükben még inkább jellemző, hogy bármit, bármilyen eredetű alkohol szóba jöhet, leginkább az olcsó, bizonytalan eredetű és összetevőjű italokat fogyasztják.

A cseh italhamisítási botrány örvén érdeklődtünk a NAV-nál: mennyi hamisított tömény szeszes italt foglaltak le? Tudatták: idén eddig 9173 estben 902,82 hektoliterfoknyi gyanús alkoholterméket foglaltak le, összesen 498 millió forint értékben. (Ez a mennyiség 50 fokos szeszből 1805 hektoliter lenne.) Amit lefoglalnak, azt pedig mindenképpen megsemmisítik. A Csehországból indított alkoholszállítmányokra fokozott figyelmet fordítanak, így már a megérkezésük előtt intézkedni tudnak az ellenőrzésükre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!