Régi-új név került vissza a lehetséges jegybankelnökjelöltek sorába: Járai Zsigmond lehet Orbán Viktor miniszterelnök kiválasztottja a posztra – értesült lapunk kormányzati forrásból.

 
Matolcsy, Orbán és Járai a régi szép időkben: a felállás változatlan az új évezred küszöbén túl is

Sokáig már-már kész tényként kezelte a sajtó, hogy Matolcsy György váltja március 3-án a Magyar Nemzeti Bank élén Simor Andrást annak ellenére, hogy a piac egyértelműen elutasítja a nemzetgazdasági miniszter személyét. Úgy tűnt sokáig, a kormány teszteli a piaci reakciókat Matolcsy személyével kapcsolatban. A miniszter jelöltségére adott válaszok azonban a magyar gazdasági tündérmese elszánt híveit is elgondolkodtatták: a forint azonnal megsínylette a kiszivárogtatásokat. Ezzel együtt a Simor András személye ellen az elmúlt napokban indított újabb karaktergyilkossági kísérletek is azt erősíthették: Matolcsynak készítik elő a terepet. Ám Orbán Viktor miniszterelnök pénteki szavait máshogy is lehet értelmezni.

A kormányfő a közrádiónak adott interjúban azt mondta: „kormányátalakításnak azt nevezzük, amikor a miniszterek csereberéje zajlik, és ilyen tervem nincs”. Csakhogy ha Matolcsy jegybankelnök lesz és a megüresedett bársonyszéket másvalaki – a várakozások szerint Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter – foglalja el, az mégiscsak afféle cserebere, miként Orbán fogalmazott.

Kormányközeli informátorok ezzel kapcsolatos kérdéseinkre árulták el: most éppen Járai Zsigmond tűnik a legesélyesebb jegybankelnökjelöltnek. Volt, aki tudni vélte, Járai már el is kezdte a csapatépítést, készül a visszatérésre. Ő ugyanis volt már az MNB elnöke, éppen az Orbán- kormány pénzügyminiszteri posztját hagyta ott a jegybankért. A 2002-es kormányváltást követően politikai támadások kereszttüzébe került, mint az első Orbán-kormány politikai utóvédje. Bár a csatákban nem mindig volt egyenrangú fél, azért kitöltötte hivatali idejét. Utóbb maga is elismerte, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök és László Csaba pénzügyminiszter 2003-ban a forint sáveltolásának kikényszerítésekor simán „behúzta a csőbe”.

Járait személyes lojalitás fűzi Orbán Viktorhoz. Választási győzelme után Orbán meg is tette a Költségvetési Tanács elnökének és több törvénymódosításnak is kedvezményezettje volt Járai biztosítótársasága. Ám mégis eltávolodni látszott a kormánytól, legalábbis annak gazdaságpolitikájától. Járai a ciklus első felében még jobbára Simor András jegybankelnököt támadta, ám az elmúlt hetekben Matolcsy Györgyöt vette célkeresztbe.

Járai a nézeteit legutóbb egy hét eleji gazdasági konferencián fejtette ki. Szerinte a kormány jó célokat tűzött ki, és eredmények is voltak, de hiányzik a stabilitás, a kiszámíthatóság és a bizalom. A mostani információk fényében különösen érdekesek a szavai, miszerint „az új jegybankelnökkel sem fog beindulni a növekedés, jelentősebb fordulatot csak hosszabb távon lehet elérni.”

A fejüket vakarták vagy a szájukat húzták a megkérdezett piaci elemzők, arra a hírre, hogy Járai Zsigmond újrázna márciustól az MNB élén. Nem mintha attól tartanának, hogy egy ilyen váltást egyértelműen negatív befektetői reakció kísérne. Igaz, ujjongás sem valószínűsíthető. A piaci elemzők szerint Járai nyilvánvalóan jobb választás lenne, mint Matolcsy, de befektetői szemmel semmiképpen sem nevezhetnénk ideális jelöltnek.

De ha Járai megy az MNB-be, mi lesz Matolcsyval és az IMF-tárgyalások hiányában feladat nélkül maradt Vargával. Egyes hírek szerint a miniszterelnök hajlik arra, hogy szétválassza a nemzetgazdasági minisztériumot, és a költségvetésért felelős pénzügyi tárca élére kerülne Varga, Matolcsy pedig gazdasági miniszter maradna. De van, aki tudni véli, hogy Orbán a tragikus növekedési adat után immár inkább pihentetné „jobbkezét”, mondjuk, egy nagyköveti poszton.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!