Ha Magyarországra jössz, tudnánk neked munkát adni – bevándorlók nélkül tovább nő a munkaerőhiány - Mexikói partnerétől volt kénytelen munkásokat kölcsönözni egy magyar gyár - Már Szlovákia szívja el a magyar munkaerőt, nem fordítva.

 
Jó munkásember kerestetik - Összeállítás a július 9-i Vasárnapi Hírekben

Munkatársunk, Szabó Kata összeállítása a friss Vasárnapi Hírekben olvasható, „Jó munkásember kerestetik” címmel:
Vendégmunkásokra szükség van, csak a politika megakadályozza az erről szóló értelmes vitát.

Nagy figyelmet keltett, hogy Varga Mihály támogatta a MGYOSZ javaslatát, amely szerint „a kormány fontolja meg, és dolgozzon ki programot a „kulturálisan beilleszthető”, szakképzett munkaerő bevonására külföldről.” A miniszter nyilatkozata után „egy rövid időre olyan helyzet állt elő, ami évtizedek óta nem esett meg: mintha a politikai hatalmi érdekektől mentes normális párbeszéd kezdődött volna egy fontos kérdésről. Úgy tűnt, egy regnáló kormányzat minden bevándorló-ellenes retorikája ellenére felvállalja, hogy külföldi munkaerő bevonására is szükség lehet a problémák megoldásához. Különös megvilágításba helyezi ezt a – később átmenetinek bizonyult – kormányzati ésszerűséget, hogy októberben a kvótaellenes népszavazáson 1200 ember befogadásáról fog dönteni az ország, és a kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy démonizálja a menekülteket, akik ugyan úgy potenciális munkavállalók, mint a bárhonnan máshonnan érkezők. A józanság persze nem tartott sokáig. A kormány nevében Lázár János nyíltan elhatárolódott Varga Mihály kijelentésétől, mert az szerinte tőkéscsoportok érdekeit szolgálná. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy mindaddig, amíg 5-6 százalékos a munkanélküliség, addig a magyar álláskeresőket kell segíteni – a miniszter megemlítette a szakma nélküli romákat –, vagyis nincsen szükség vendégmunkásokra. De maga a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) is korrigált...”


A részletek, háttérinformációk „Jó munkásember kerestetik” címmel a július 9-én megjelent Vasárnapi Hírekben találhatók.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a következő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!