A Polgárőrség rendfenntartó feladatát átvenni kívánó Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületben örömmel és megelégedéssel fogadták M. Balázsnak, az újnyilas irányvételűnek tekintett Kuruc.info internetes honlap szerkesztésével vádolt újságírónak március 11-én nyilvánosságra hozott felmentését a székesfehérvári bíróságon.

A szélsőséges portált – amelynek nyílt rasszista irányvételét olyan rovatcímek jellemzik, mint a „cigánybűnözés” és a „zsidóbűnözés” – azért fogták perbe, mert a 2006-os őszi budapesti súlyos utcai zavargások és randalírozások során a weboldalra feltették öt fővárosi bíró és egy ügyész főbb személyes adatait, elérhetőségét. Úgy tudjuk, ezek után közülük némelyeket – éjszaka is – telefonon zaklatták. A vád koronatanúja Polgár Tamás (Tomcat) ismert „jobbszélső” személyiség volt, aki bizonyította az eljárás során, hogy 2006 ősze előtt M. Balázs főszerkesztőként jegyzett több cikket. Általános meglepetést keltett jogász körökben, hogy az elsőfokú bíróság ennek ellenére sem látta bizonyítottnak az ismert szélsőjobboldali aktivista, M. Balázs bűnösségét, nem látta egyértelműnek, hogy a szabadlábon védekező vádlottnak érdemi hozzáférése lett volna a portál felületéhez. Az ítélet nem jogerős, az ügyben másodfokú eljárás legközelebb az év második felében várható. Gondot jelenthet a bíró kijelölése. Bírákat és ügyészeket ugyanis, akik a Magyar Gárdával vagy más szélsőjobb szervezetekkel kapcsolatos perekben részt vettek, évek óta próbálnak fenyegetésekkel megfélemlíteni. Általában feltételezik, hogy az ilyen zsarolások, fenyegetések nagy része nem kerül napvilágra. Ismeretes az a 2010. májusi eset, amikor Ö. Ágnes kijelölt bírónő az őt és családját ért fenyegetés után elfogultság címén visszalépett a Magyar Gárda-per vezetésétől.

A Kuruc.info és a Jobbik kapcsolatáról szólva tartja magát az a hír, hogy a Jobbik legfelső vezetésének egy mai tagja aktívan részt vett a portál megalakításában. A Magyarországon konspiráltan működő hírportálnak a közéleti szereplők közül szinte csak a jobbikosok adnak interjút. A Jobbik egyébként saját honlapjára felvette az egy éve szerveződött Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet, amely – nem kétséges szándékkal – kérte felvételét az Országos Polgárőr Szövetségbe (OPSZ). A politikamentesen működő OPSZ realizálva, hogy járőrözéseiket akarják legálissá tenni, továbbá, hogy lényegében a feloszlatott Magyar Gárda egyik utódszervezetéről van szó, ezt visszautasította. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület ma nem rendelkezik bírósági bejegyzéssel, pénzforrásai ismeretlenek, működése törvénysértő, és gyakorlata Gyöngyöspatán is azt tükrözte, hogy megfélemlítő céljai vannak. Tevékenységük egyik lehetséges eredménye az etnikai szembenállás kiélezése, és nem véletlen, hogy ezzel egy időben máris jelentkeznek bizonyos üzleti csoportok, amelyek vízumkényszer nélküli külországokba „retúrjegy nélküli” turistautakat ajánlanak. A Szebb Jövőért emberei különösen szervezetten és a legális bűnüldöző szervekkel konkurálva – lényegében azok munkáját nehezítve – működnek Gyöngyöspata, Hajdú­hadháza, Nagydobos, Ceglédbercel, Meggyesháza térségében. Ami a gyöngyöspatai aktivitást illeti, ott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozása szerint fennáll a gyűlölet-bűncselekménynek minősülő közösség elleni erőszak alapos gyanúja, aminthogy az intézkedéseket elmulasztó hivatalos személyek büntetőjogi és fegyelmi felelőssége is felmerül. Hasonló álláspontot foglal el a Magyar–Helsinki Bizottság, valamint a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda is. A hét második felében az Amnesty International és a Human Rights First nemzetközi jogvédő szervezetek levelet küldtek a magyar kormánynak, fölhívva a figyelmet a Gyöngyöspatán kialakult általános zaklatásra.

Az eddigi tiltakozások egyelőre nem vetik fel azt a kérdést, mennyibe kerül a Jobbik szatelitszervezeteinek a gyöngyöspatai jelenlét, milyen forrásból finanszírozza és biztosítja majd a Szebb Jövőért a maga embereinek rendszeres szállítását és váltását Hajdúhadházán. A tervezett tevékenység súlypontja ugyanis áprilisra átkerül Hajdúhadházra, ahol kéthetes rendszeres járőrözést tervez a Jobbik. Ezen egy napig a négy filmes stábbal kísért Vona Gábor pártelnök is részt vesz, mint mondta: szolgálatra jelentkezik.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!