Külföldi luxusirodák, három helyről „kitömött” rokon – dübörög az MNB-saga, de a jegybanknak fölösleges rettegnie, épp most szüntették meg 19 ügyét.

 
Matolcsy György

Nem múlik el hét MNB-botrány nélkül, de tény, nehéz kordába szorítani a költekezési kedvet, ha valaki 250 milliárd forint fölött diszponál (ezt a summát az MNB tolta ki különböző alapítványaihoz). A legújabb botrány, hogy a jegybank havonta 15,5 millió forintot költ 3 külföldi luxusirodájának fenntartására. Az irodákban dolgozó 6 alkalmazott bére pedig havi 8,5 millió forintot tesz ki. A legolcsóbb a hamburgi iroda, amelynek havi díja 6494 euró, azaz 2,052 millió forint. Hasonló összeget fizetnek a római 49 négyzetméteres helyiségért is. A párizsi bérlemény a legdrágább: havonta 8988 eurót (2,84 millió forint) kóstál – itt az MNB a piaci ár négyszeresét fizeti. A jegybank úgy reagált minderre: valamennyi helyszínen teljesen berendezett és felszerelt, több helyiségből álló irodát bérelnek, amelyek az uniós jegybankoktól általánosságban elvárt biztonsági szintet is biztosítják, így megfelelő őrzéssel és riasztóvédelemmel ellátottak.


A részletek, cikkünk folytatása "Túlárazva, triplán fizetve" címmel munkatársunk, Krausz Viktória írásában olvasható a friss Vasárnapi Hírekben.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és most a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!