Távol mindentől - Kakuk György: El Camino de Balkan - Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten

 
 

Sokak szerint Kakuk György bátor ember, szerintem inkább kíváncsi. Mert mi mással magyarázható, hogy egy politikus – egykor újságíró és ENSZ-alkalmazott – nekivág a Balkánnak és a Közel-Keletnek, hogy szíriai, afgán, iraki, és ki tudja, még milyen menekülőkkel együtt járja végig az általa El Camino de Balkannak nevezett utat.

Hogy hajlandó legyen elhagyni saját komfortzónáját, csak azért, hogy kiderítse: jól gondolja-e, amit gondol. Mert Kakuk egyike azoknak, akik még politikusaink előtt tisztában voltak azzal, mire számíthatunk. Kilenc évet húzott le Koszovóban, pontosan tudta, mire vágynak az ottani emberek. És amikor elindultak Európába, a jobb élet reményében, ő egyike volt azoknak, akik megpróbálták felhívni a figyelmet a közelgő nagyobb válságra. Nem sok sikerrel.

El Camino eredetileg zarándokutat jelentett, a hit keresését. Ma már nemcsak a hitről, hanem mindenféle keresésről szól: önmagunk kereséséről, az igazságéról, az általunk nem ismert valóságéról, a kérdéseinkre adott válaszok kereséséről. Márpedig – és ezt Kakuk György pengeélesen látja – a menekültügy ma Európa legfontosabb kérdése. És ha nem találunk rá választ, simán széteshet az évtizedek alatt jól-rosszul felépített konstrukció.

Az El Camino de Balkan egyszer személyes történetek laza füzére, szívbemarkoló képekkel és sírni való emberi sorsokkal, máskor szinte hidegen objektív útleírás számunkra furcsa és idegen figurákkal, helyszínekkel. Az egyik internetes portál az év riportjának nevezi – talán az is –, miközben a szerzője nem csinál mást, mint szembesít minket egy olyan valósággal, amelyet képtelenség ép ésszel felfogni, tudniillik távol esik mindattól, amivel európaiként idáig szembesültünk. Kakuk György könyve nemcsak kitűnő riport, hanem helyenként kitűnő próza is, amit minden középiskolással elolvastatnék – hátha megértenek belőle valamit a világról, amelyben élnek.

„Az emberi méltóság a kerítésen belül születettek előjoga” – írja Kakuk György. Én meg azon gondolkodom, hogy vajon szeretnék-e abban az Európában élni, ahol ez a mondat lassan evidencia.

 

(Kakuk György: El Camino de Balkan - Athenaeum Kiadó, 2016. 224 o.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!