Magyaros gombaleves, kelkáposztába töltött kacsamáj mustmártással és szilvás pite – ilyen menü kerül az iskolai menzára októbertől három miskolci iskolában.

 

 A jövő hónaptól indul ugyanis a menzareform, amellyel egészségesebbé, kreatívabbá kívánják tenni az iskolai étkeztetést, mindezt úgy, hogy az ebédenkénti 250-260 forintos nyersanyagárat nem lépik túl. A kezdeményezés sikerén sok múlhat: ma Magyarországon a serdülőkorú gyerekek 22 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Egyre több kamasznál diagnosztizálnak magas vérnyomást vagy 2-es típusú cukorbetegséget Magyarországon, amire 10-15 évvel ezelőtt nem volt példa – mondta dr. Molnár Dénes egyetemi ta - nár, a Pécsi Tudományegyetem Gyermek klinikájának igazgatója a Vasárnapi Híreknek.

Hazánk az európai átlag középmezőnyébe tartozik a gyermekkori elhízás szempontjából: míg Európában az óvodások 10-12, a kisiskolások 20, a kamaszoknak pedig 24-25 százaléka tekinthető túlsúlyosnak, addig hazánkban ez az adat néhány százalékponttal kevesebb. Az elhízás mértéke északról délre változik, Skandináviában érinti a probléma a legkevesebb, míg a mediterrán országokban a legtöbb gyereket. Így például a ciprusi adatok már az amerikai átlaghoz közelítenek: a fiatalok 25-30 százaléka érintett. Még megdöbbentőbb, hogy a Pécsi Tudományegyetem európai kutatások alapján számolt adatai szerint a magyar gyerekek 3 százaléka fogyasztja csak el naponta az ideális zöldség- és gyümölcsmennyiséget, és a heti 4-5 alkalommal legalább 60 percig mozgó diákok aránya még az 50 százalékot sem éri el, főleg a lányoknál. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kövérséget betegségként definiálta, de Molnár professzor hangsúlyozta, hogy vannak olyan elhízottak, akik egészségesnek tekinthetőek, mert mozognak, és nincsenek egészségügyi problémáik az életmódjuk miatt. Azt azonban kiemelte, hogy a szülők által gyakran emlegetett genetikai vagy hormonális okok csak az esetek 5 százalékára adnak magyarázatot, a maradék 95 százaléknál az életmód felelős az elhízásért. A kutatók azt mondják, hogy léteznek „hajlamos gének”, amelyek a megfelelő táplálkozás és a sport hiányát felerősítik, de ezt a megfelelő életmóddal el lehet kerülni. Ha nem tesznek időben a súlyproblémák ellen, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata négyszeresötszörös, a szív- és érrendszeri megbetegedéseké háromszor nagyobb lesz. A kisiskolás korukban túlsúlyos gyerekek 35, az elhízott kamaszoknak 70-80 százaléka kövér felnőtt marad, ezért a szülőknek érdemes nagy hangsúlyt fektetniük az egészséges életmód megismertetésére, ugyanis kisiskolás korban még formálható a személyiség. Molnár professzor szerint a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni, mert a tradicionális kezelés hatékonysága nagyon alacsony. Sok múlik azon, mit kap a gyermek az iskolában, hogyan szoktatják egészséges étkezésre a diákokat. Előételként magyaros gombalevest, másodiknak zöldséges tésztafelfújtat, babfőzeléket fasírttal vagy kelkáposztába töltött kacsamájat mustmártással, desszertnek pedig szilvás pitét fogyaszthatnak a diákok Miskolcon Buday Péter séf és címzetes főiskolai tanár Menzare formjának bemutatóján. A program október 1-jén indul három miskolci iskolában, szeptember 18-án csak ízelítőt adnak a menüből. A Menzareform – nyilatkozta Buday a VH-nak – egy átfogó oktató-nevelő projekt, melynek keretében az iskolai étkeztetést egészségesebbé és kreatívabbá kívánják tenni úgy, hogy az ebédenkénti 250-260 forintos nyersanyagárat megtartják, miközben fagyasztott vagy friss, szezonális, helyi alapanyagokat használnak a mesterséges adalékok helyett. Az egész a magyarázaton áll vagy bukik a séf szerint: ha az óvó nénik és a tanító nénik hajlandóak mesélni a gyerekeknek arról, mi került a tányérra, az újdonságokat is meg fogják kóstolni. Például, ha azt mondják egy kamaszlánynak, hogyha megeszi a csirkepörköltet spenótos raviolival, akkor a parajban található vitaminok segítenek abban, hogy ne töredezzenek a körmei, meg fogja enni. Ugyanígy, azt is figyelembe kell venni a gyerekeknél, hogy ők kisebb adagokat képesek csak elfogyasztani, így a keretből bőven lehet gazdálkodni. Ráadásul, ha van rá mód, az alapanyagokkal is lehet variálni, mondjuk, a fasírtban a hús egy részét reszelt sárgarépával vagy zellerrel pótolják, így a költséggel is csökkenek és az étel is egészségesebb lesz. A költséghatékony étkeztetésből megmaradó összeget az iskolai menzák felújítására és továbbképzésekre költenék. A Menzareform séfek és orvosok többéves tapasztalatainak bevonásával készült, átfogó tervezet, melyben rengeteg szempontot figyelembe véve alakították ki mind a gyerekek számára készített menüt, mind az ehhez kapcsolódó oktatási-nevelési elveket. A tudatos étkezés – Buday szerint – a megismerésen alapszik. Minden magyarázatnak az életkori sajátosságokon kell alapulnia, és 12 éves kor előtt nem szabad választás elé állítani a gyereket. Ezzel ki lehet küszöbölni, hogy a „csordaszellem” kerekedjen felül, ha valaki azt mondja a sütőtökre, hogy fújj. Egy átlag magyar családban kevesebb, mint ötvenféle ételt főznek rendszeresen, míg az a gyerek, aki a menzán eszerint étkezhet, az iskolából kikerülve legalább ötszázféle fogást ismerhet meg.

 Máray Judit pszichopedagógus terapeuta szerint a gyermekkori túlsúly kialakulásában nagy szerepe lehet a nem megfelelő szülői viselkedésnek is. – Kétféle szülő van. Az egyik azt gondolja, akkor tesz jót, ha kizárólag egészséges ennivalókkal eteti a gyerekét, miközben eltiltja a csokitól, a chipstől és egyéb káros ételektől. A legtöbb ilyen szülő vékony testalkatú, és ugyanezt várja el gyermekétől is. Ezzel csak az a gond, ha a gyerek bekerül az iskolai közösségbe, és látja, miket esznek a többiek. Megkívánja az édességet, de tudja, hogy „anyu megtiltaná”. Ilyenkor egyrészt bűntudata van amiatt, ha mégis eszik, másrészt fél a kiközösítéstől is. A titokban megevett édességek végül otthon is megjelennek, de csak éjszaka mer belőle fogyasztani. A szülő meg nem érti, mitől hízik az egészséges ételekkel tömött csemete. A másik típusú szülő elfoglaltsága, vagy egyéb okok miatt nem főz a gyerekére, csupán pénzt ad neki, hogy vegyen, amit csak akar. Ilyen esetben a szülői kontroll hiánya az, ami miatt a gyerek az evés felé fordul. Az elfoglalt szülők gyereke az iskolában próbál érzelmi stabilitásra találni, a büfé pedig ideális helyszín erre, hiszen egy-egy ajándék csokival vagy cukorkával könnyen lehet barátokat szerezni.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!