Orbán egy brutális bizalmi válság elől menekült a boltzáreltörlésbe.
- Még a boltok sem tudják, hogyan élik túl az első szabad vasárnapot.
- A KDNP megszűnt, az MSZP alól kihúzták a politikai ugródeszkát.

 
Visszavonták a vasárnapi zárva tartást elrendelő törvényt - Illusztráció: Koszticsák Szilárd, MTI

Úgy tűnik, az MSZP lett a kormány kommunikációs agytrösztje, legalábbis a héten két szocialista kezdeményezést nyúlt le a kabinet.

Egyrészt eltörölte a vasárnapi boltzárat (amit az MSZP népszavazással akart megoldani), másrészt visszavágja a tej, a tojás és a baromfihús áfáját 5 százalékra, igaz, csak 2017-től (az adótartam-csökkentésről a balpárt több javaslatot nyújtott be a parlamentnek). Persze szó sincs arról, hogy a kabinet belátta volna a szocialista bírálatok igazát – csak kénytelen előremenekülni. Ugyanis amennyiben a szocialisták sikerre viszik a boltzárat megsemmisítő népszavazást, lerombolják Orbán Viktor kedvenc hivatkozási alapját, miszerint amit a kormány tesz, az mind helyes, mert az emberek hatalmazták fel rá.

Ha úgy tetszik, egyfajta legitimitási válság alakulhatott volna ki, és ez a Fideszben is „bizalmi vészhelyzetet” generálhatott volna. Így is rezgett a léc: nem véletlen, hogy Lázár János – noha a miniszterelnök kötelezővé tette – nem szavazta meg a „vasárnap visszaállítását”. Lépése nyilvánosságbeli megítélését  nem befolyásolja, a pártbélit viszont igen, hiszen azt üzeni, nem támogatja a kizárólag a hatalom megtartására irányuló, populista politikát. (És a jelek szerint nincs egyedül: a vasárnapi elnökségin és a hétfői frakcióülésen csúnya vita kerekedett a vasárnapi boltzár feladásáról.)

Ezt Orbán is pontosan érti, de nem volt más választása. Úgyhogy gyakorlatilag három nap alatt döntötte el, hogy retirál, a boltzár beszűnéséről szóló törvényt Kövér László házelnök már ellenjegyezte, így a jogszabály csak Áder János szignójára vár. (A törvény szombaton hatályba lépett - a szerk.)

Ám a boltoknak nem kell megvárniuk a köztársasági elnök aláírását, már most vasárnap is nyitva lehetnek. A kormány „megfordulása” minden szereplőt váratlanul ért. A hipermarketek zöme ugyan megpróbál kinyitni, de kétséges, hogy ez sikerül-e. Ennek több oka van. Az első, hogy tudnak-e elegendő munkaerőt mozgósítani.

Hirtelenjében csak „rendkívüli berendeléssel” állíthatják be alkalmazottaikat, ennek viszont rendkívüli költségei vannak. Ám ezt a jelek szerint a hiperek hajlandók lennének lenyelni: a Tesco háromszoros tarifával kecsegteti azokat, akik bejönnek vasárnapra. A másik megoldandó – hosszú távú – kérdés: mit kezdenek a kereskedelmi láncok a munkaerőhiánnyal? Bár a hiperek nem rúgtak ki embereket, a vasárnapi pótlékok elmaradása és a műszakok rövidülése miatt érdemben visszaesett a jövedelem, ezért mintegy ezren hagyták oda állásukat – a szektorban emiatt munkaerőhiány alakult ki. Így a munkavállalók jó eséllyel javíthatják pozícióikat.

A szakszervezetek ugyanis azt követelik, hogy a jövőben a boltok egyoldalúan ne kötelezhessék vasárnapi robotra dolgozóikat, illetve a hét utolsó napjára járjon dupla pénz (lásd: keretes írásunkat). Pontosabban a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete érné be ennyivel, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete 200 százalékos pótlékért lobbizik. Bár utóbbit a boltok sokallják, a dupla pénz akár bele is férhet. Ugyanis egy felmérés úgy találta: az emberek 22 százaléka költött kevesebbet (főként ruhaneműkre és műszaki cikkekre) a nagy áruházakban az utóbbi évben. Ha ez a pénz most visszavándorol a hiperekhez, bőséggel fedezi az esetleges új bérkiadásokat.

Mindenesetre péntek délutáni lapzártánkkor még az áruházak maguk sem tudták, kinyitnak-e „első szabad vasárnapjukon”. Ahogy a Tesco, úgy az Auchan is hajlandó tripla járandóságot fizetni, de így sem tudja a két cég, hány üzlete nyit ki. A Spar hasonló helyzetben van, ahogy a CBA is, az Aldi pedig azt mondja, nem tudja, mikor nyit ki először. A Lidl jelentette ki egyedüliként, hogy nem zilálja össze 4 ezer munkatársa hetét, így most vasárnap még zárva tart.
A péntek délutáni lapzártánk utáni fejleményekről - a gyorsan reagáló boltok listájáról, a BKK menetrend-módosításáról, egéb hasznos tudnivalókról - itt is tájékozódhat.
Kíváncsiak vagyunk az Önök véleményére is arról, hogyan érdemes reagálnunk a megváltozott körülményekre.
Kérjük, hogy javaslatát írja meg nekünk a milegyen@vasarnapihirek.hu e-mail címre.

 

Félpénzt veszthetnek
A boltzáras szabályozás úgy rendelkezett, hogy a három adventi, illetve egy tetszőleges vasárnapon kinyithatott bármelyik bolt. Ilyenkor azonban az alkalmazottakat a normál 50 százalékos vasárnapi pótlékon kívül további 50 százalékos kiegészítés illette meg. A vasárnapi zárva tartás megszűnésével azonban a rendkívüli pluszpénz is ugrik, és csak az 50 százalékos pótlék marad.

 

Inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista. (…) Ezt a politikai pályafutásom egy vereségének tartom – így kommentálta a vasárnapi zárva tartás eltörlését Lázár János.
(A Miniszterelnökség vezetője azért nem vett részt a szavazáson, mert Orbán Viktor megkérte, hogy ne nyomjon nemet. Ezt megtette, de Balog Zoltánnal, az Emmi vezetőjével együtt azon gondolkodik, miképp lehetne visszahozni a vasárnapi zárva tartást.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!