Szeptember eleje mindig nagy teher a családoknak. De még nagyobb teher a tanulóknak.

Nekem elhihetik. Bajnak épp elég az iskolakezdés, de mindig beüt valami új csapás is. Most egyszerre több is beütött. Azt találták ki például, hogy minden nap van testnevelés. A mindennapi kenyerünk ugyanis nem jött össze. Ehelyett van a tornaóra.

És erkölcsöt tanulunk. Az erkölcs azt jelenti, hogy sose szabad azt csinálni, amit a legjobban szeretnénk. Ez persze magától senkinek se jutna eszébe. Ezért az erkölcsöt tanítani kell. A padtársam, a Pisti ennek nagyon örül. Ő úgy is mezőőr szeretett volna lenni. Így most erkölcscsősz lesz belőle.

Azt mondta Hoffmann Rózsa, hogy akinek nem telik tornacipőre, az majd kap az államtól. Gatyát is, meg trikót is. Hoffmann Rózsa egy állami titkárnő. Ő felel a tornagatyákért is. Tartalmilag. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen az állam tornacipője. Ahogy én az államot ismerem, használt, szakadt, szorít és büdös.

Kíváncsi vagyok, hogy akinek nincs erkölcse, az kap-e majd azt is az állami készletből. Az állam levetett erkölcse biztos olyan, mint a tornacsukája: rettenetesen bűzlik. Az erkölcs kis helyen is elfér, de a tornához terem kell. Kár, hogy Hoffmann Rózsa nem látta a mi tornatermünket, ami évek óta egyházi kezelésben van. Csak az imádság tartja ugyanis a tetejét. De annyira ám, hogy a Gondviselő neve rubrikába évek óta mindenhol a Jóistent kell beírnunk. A bordásfal viszont tartófal. Minden órán két felső tagozatos tartja, hogy be ne dőljön. Ezért amíg jó idő van, az udvaron szoktunk tornázni. Ezt kintornának hívják. Vagy kíntornának. He lyesírásból még fejlődnöm kell.

Amikor ősszel hűvösre fordul az idő, akkor az udvarról bevonulunk a tornaterembe. Ekkor kezdődik az úszásoktatás is. Ha elég sokat esik az eső, akkor úszik ugyanis az egész tornaterem. Ezt hívja Hoffmann Rózsa tárgyi feltételnek, ami meg lett teremtve.

Nekem sajnos mozgásszervi problémám van. Béla bácsinak hívják. Ő a tornatanár, aki az iskolánkban a mozgásszervet képviseli. Az összes pedagógussal együtt továbbképzésre küldték a nyáron. Az új oktatási törvény volt a téma. A fejre állást gyakorolták.

Állítólag a testmozgás örömet okoz. Mondtam is Béla bá’-nak tavaly, ahelyett, hogy bennünket ugráltat, jobban tenné, ha magának okozna testi örömöt. Lehet, hogy ez félreérthető volt, mert azóta pikkel rám. Állandóan a hármas ugrást gyakoroltatja velem, de csak kettest ad rá.

Az iskola az életre nevel. Ezért sokat éhezünk mostanában. Mert az állam nemcsak az erkölcsünkről, rendszeres testmozgásunkról gondoskodik, de megváltoztatta a táplálkozási szokásainkat is. Régen ugyanis volt táplálkozás az iskolában, de ma már ez nem szokás. Tavaly ugyanis csődbe ment a gyermekéheztetési vállalat. Amióta az állam kivonult a felsőoktatásból és bevonult az általános iskolába, már étkeztetve se vagyunk. Ez az a jelenség, amikor felkopik az állam.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!