Beláthatatlan bonyodalmakat okozhat világszerte a Közel-Kelet legújabb válsággóca, a Szaúd-Arábia és a parányi, de szintén dúsgazdag Katar közötti viszály. Nem csupán a két szomszédos sivatagi monarchia konfliktusáról van szó, a tét sokkal nagyobb.

 
Katar felhőkarcolói: ellentmondásos modernizáció az Arab-félszigeten - Forrás: Shutterstock

A szaúdi állampolgároknak legkésőbb a hétvégén el kell hagyniuk Katart – kormányuk a múlt héten megtiltotta nekik, hogy ott lakjanak, oda látogassanak, vagy akár csak átutazzanak az emirátus területén.

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása után szárazföldi és légi blokádot vezettek be Katar ellen, és ezzel csaknem elszigetelték a külvilágtól.

A drasztikus intézkedéseket azzal indokolták Rijádban, hogy Katar terroristákat pénzel. A vád korántsem abszurd, inkább az a meglepő, hogy ezzel éppen Szaúd-Arábia hozakodott elő, holott a vahabita (az iszlám szigorú, fundamentalista irányzatához tartozó) királyságról is régóta rebesgetik, hogy mesés olajbevételeiből csurran-cseppen az arab világ szunnita szélsőségeseinek, akár a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetnek is.


Iráni segítség: olaj a tűzre

A viszály hátterében inkább az áll, hogy Tamim bin Hamad ász-Száni katari emír különutas politikát folytat, a szaúdi királyi család bosszúságára. Olajdollárjait előszeretettel fekteti nyugati (európai, amerikai és orosz) vállalkozásokba (lásd keretes írásunkat).

Eközben intenzív gazdasági kapcsolatokat tart fenn Iránnal is. Ez utóbbi pedig tabusértés: a síita (és perzsa) Irán Szaúd-Arábia fő hatalmi vetélytársa a régióban. Olyannyira, hogy Jemenben proxy-háborút vívnak: a kiújult polgárháborúban kölcsönösen az egymással szemben álló feleket támogatják.

A bajban éppen Irán sietett Katar segítségére, ami persze csak olaj a tűzre. A blokád miatt ugyanis napok alatt súlyos élelmiszerhiány alakult ki Katarban – a sivatagi miniállamnak nincs mezőgazdasága és élelmiszeripara, mindent exportál –, erre elsőként iráni segélyszállítmányok érkeztek az áruházak üresen maradt polcaira. A QatarAirways pedig az iráni légtéren át tovább működteti járatait, így nem kell leállnia a légitársaságnak, amely az Európa és Ázsia közötti légi forgalom egyik központjává tette a dohai repülőteret az utóbbi években.


Földgáz és nagyhatalmi érdekek

Az 1971 óta független Katar alatt található a földkerekség legnagyobb ismert gázmezője, ezért nem meglepő, ha a helyi és a nagyhatalmak is feszülten figyelik az Arab-félszigeten elmérgesedő konfliktust.

Donald Trump amerikai elnök személyes sikereként ünnepelte a szaúdiak „terrorellenes” lépéseit, szinte ugyanakkor külügyminisztere, Rex Tillerson a blokád megszüntetésére hívott fel. Rijád nyilvánvalóan amerikai hátszelet remélve lendült akcióba, röviddel Trump rijádi látogatása után, de Washington álláspontja legalábbis kétséges.

A szaúdiak koalíciójában Egyiptom a legkomolyabb partner, a katariak Erdogan Törökországától és Putyin Oroszországától várnak támogatást – és kapnak is, egyelőre inkább csak együttérző szavakban.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter volt az első nyugati politikus, aki kimondta: aggasztja, hogy a diplomáciai krízis háborúba torkollhat.


Veszélyben a foci-vb?

A blokád következtében drámaian lelassulhatnak az építkezések Katarban. Az ország a 2022-es labdarúgó-világbajnokság házigazdája, nyolc vadonatúj stadion mellett egy kikötőt, egy metróvonalat és egy kórházat is épít rohammunkában – már ha érkezik elegendő alapanyag, beton és acél. A vendégmunkások szégyenletes kizsákmányolása körüli botrányok már eddig is sokat ártottak a rendezvény jó hírének, így viszont veszélybe kerülhet a vb: érezhető idegességgel figyeli a fejleményeket a futballtorna rendezője, a FIFA is.

Bizonytalanná válhat az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió jövője. A katari alapítású csatorna nagy befolyásra tett szert az arab világban, jóval nagyobbra, mint amekkorát a térség autoriter rendszerei képesek elviselni. Egyiptom például a betiltott Muszlim testvériség pártolásával vádolja a hírtévét, amely a katari emír elképzelése szerint a modernizáció eszköze. Most viszont számítani lehet rá, hogy több országban betiltják vagy egyéb módon próbálják meg lehetetlenné tenni a működését.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!