Bús hangok keringenek az éterben. Egy hegedű játéka. Fehér Sándor hegedűművészre emlékezik a világ, aki a múlt heti hajókatasztrófában vesztette életét Tos­cana partjainál. Hős volt, írja róla a vi­­lág­­sajtó. A magyar cigány a Costa Con­­cor­dia múlt heti tragédiájakor a síró gye­­rekeket nyugtatgatta, mentőmellényt adott rájuk, segítette az utasok evakuálását. Aztán eltűnt. Visszarohant az elárasz­tott kabinjához, mert ott maradt a hegedű. A megdőlt hajó egyik vízben álló folyosóján látták utoljára.

  <h1>Fehér Sándor</h1>-
  <h1>Magyarország cigány hőse Fehér Sándor 
a gyerekeket mentette a zátonyra futott luxushajóról</h1>-

Fehér Sándor

- – Kép 1/2

Hős – ritka szó, főleg manapság. Ez volt Fehér Sándor. Rejtett nagysága a süllyedő hajón mutatkozott meg. Családi hagyomány adta született tehetség volt. Diplomás cigány hegedűművész. Kül­földön tanult és tanított. Dénes Lászlót nem csak tanárának, hanem példaképé­nek is tartotta. – A baleset előtt két héttel találkoztunk utoljára – mondta lapunknak a nyugdíjas tanár. „Akkor Sándor azt mondta, ez lesz az utolsó hajóút, amit vállal, mert a pedagógiai munkáira akar időt, energiát szánni. Az USA-ba készült, hogy mester fokozatot szerezzen és tanítson.” Alig egy hónapja került fel a YouTube-ra álláskereső videója, amelyben saját, gyerekekre tervezett oktatási módszerét hirdeti. Angolul beszél a családjáról, és a gyerekek tanítására kidolgozott módszeréről. Tegnapig több mint negy­ven­ezren látták. Félő, túlnyomó többségük már halála után.

Fehér Sándor a Liszt Ferenc Zenemű­vészeti Főiskolát és a bécsi konzervatóriu­mot is elvégezte. Mindig képezte magát. Zenész feleségét, akivel nyolc évig voltak házasok és fél éve váltak el, egy kéthetes mesterkurzuson ismerte meg a Festetich-kastélyban. Mivel itthon nem kapott a megélhetéshez elegendő munkát, külföldre járt zenélni. Bejárta az egész világot, Izlandtól Izraelig. Tanára szerint lehet, hogy volt nála tehetségesebb diák, de óriási szorgalma, megnyerő modora, kifinomult intelligenciája miatt igazi művésszé képezte magát. Édesapja a hegedűépítés mestere volt, nagyapjára szintén kiváló muzsikusként emlékeznek. Öccse, Róbert a főiskola mellett hegedülni tanul. – Minden megnyilvánulása kulturált, korrekt, emberi és szerény volt – így emlékezik a tanár-példakép.

Bächer Anna még nem emésztette meg a tragédiát. Szinte gyermekének érezte a muzsikust, akit 14 éves kora óta ismert és tanított. „Úgy halt meg, ahogyan élt. Segítőkész, alázatos és önzetlen fiú volt. Sokat viccelődött, imádta a gyerekeket. Nagyon jó ember volt.”

A 100 tagú cigányzenekar is gyászolja Fehér Sándort. Beke Fazekas Nándor gyermekkora óta ismerte a hegedűművészt. „Fiammal együtt tanultak a konziban, mindig segítette a kisebbeket, pártfogásba vette őket, rendezett családból jött, polgári életet éltek. Magas, derék ember volt. Olyan igazi mackó. Tragédia, hogy édesapja és nagyapja is, két éven belül hunytak el és most a harmadik Fehér Sándor is elment. Nehéz ez a pálya, sok a jó zenész, ezért mennek a fiatalok külföldre, ott több a lehetőség és a kereset is.”

Fehér Sándor a szerelméből tudott élni. A hegedűből. 10 éve dolgozott a hát­­ralévő biztonságos 50 évért. Miként egy kapitány soha nem hagyhatja el a süllyedő hajót, ő sem hagyhatta el a hang­­szerét. A Concordia kapitánya mégis az elsők között menekült. Fehér Sándor és hegedűje együtt merültek el a vízben. Nyugodjon békében!

 

„Hős hegedűs az óceánjáró első áldozata” ezt a címet adta az amerikai ABC News az olasz hajó tragédiájáról szóló riportjának. A beszámoló végén a művész egy előadásának részletével emlékeztek meg Fehér Sándorról, akinek cselekedete Diane Sawyer műsorvezető elmondása szerint az „emberi nagylelkűségre emlékeztet egy sötét órában”. A szintén amerikai CBS News a weboldalán egy külön cikkben foglalkozott a „gyerekszerető” hegedűművésszel, „könyörületes” emberként jellemezve, aki a gyerekek zenetanításával akart foglalkozni. Fehér Sándor álláskereső videofelvétele szerepel a New York Daily News beszámolójában, amely szintén kiemeli, ahogy a kétségbeesetten síró gyerekeken segített halála előtt. A cikkekhez, és a YouTube-on látható videóhoz a kommentekben többen is kiemelték a különbséget Fehér Sándor tette és a hajó kapitányának viselkedése között.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!