Teljes a káosz két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen, ahol 1800 ember nem jut orvosi ellátáshoz.

  <h1>Dr. Keszthelyi Gyula háziorvos kényszerpihenőn (Kállai Márton felvétele)</h1>-
  <h1>Kállai Márton felvétele</h1>-

Dr. Keszthelyi Gyula háziorvos kényszerpihenőn (Kállai Márton felvétele)

- – Kép 1/2

A renitens háziorvoson akart ütni az ÁNTSZ, de 1800 embert talált el, akik a doktor két körzetében, Tardon és Cserépváralján ellátás nélkül maradt. Kedden egy méhcsípés miatt allergiás rohamot kapott férfinak sürgős segítségre, pénteken pedig egy vesedialízisről a kórházból kiengedett betegnek kábítószeres tapaszra lett volna szüksége. Hiába. A rendelési időben ugyanis a rendelőben csak a kifüggesztett papír, a telefonon pedig egy tanácstalan asszisztensnő fogadta őket: a rendelés elmarad. A szakdolgozó semmilyen segítséget nem tudott adni. A méhcsípéshez végül a polgármester hívta a mentőket, szerencsére nem történt tragédia. Csakhogy bajba került Keszthelyi Gyula háziorvos is, aki két héttel ezelőttig ellátta a településeket. Mint azt korábban megírtuk, az OEP szerződést bontott Cserépváralja településsel, így senki sem juthatott recepthez, beutalóhoz, nem lehetett táppénzre kiírni. Végül a két települést dr. Kókai Katalinra bízták, az onnan 40 kilométerre, Mezőcsáton egy másik praxist vivő háziorvosra. Ezzel a doktornő pedig azt vállalta, hogy nemcsak a saját 1800 fős praxisáról, de Tard és Cserépváralja 1800 lakosának ellátásáról is gondoskodik.

Csakhogy Keszthelyi doktornak trombózisa lett. Felesége ment a rendelőbe injekciót felíratni, ott azonban nem talált senkit. Hívta a nővért, aki nem tudott semmiről, majd ment az önkormányzathoz, ahol szintén csak a kezüket tárták szét. Elkérte a helyettesítésre kirendelt Kókai doktornő számát, akit férje a rendelőjében hívott, de az asszisztense csak annyit közölt, hogy a doktornő épp beteget vizsgál, majd letette a telefont – mesélte lapunknak Keszthelyi doktor, aki a városi, majd a megyei ÁNTSZ-t is felhívta. „Elmondtam, hogy sürgős segítség kell és nincs orvos. Pánikba estek, mondták, utánanéznek. Mikor újra hívtam a városi tisztiorvost, mondta, hogy ő nem meri fölhívni a doktornőt, inkább kirendel egy másikat. Ilyet csak katasztrófahelyzetben szabad és utasítani kell a szerződött orvost, de ő mégsem ezt tette. Sürgősségi ellátási deficitre hivatkozva Cserépfalu orvosát, dr. Orosz Jánost rendelte ki Tard és Cserépváralja lakosainak ellátására. A hivatal ezzel beismerte, hogy a két település de facto ellátatlan volt” – mondta Keszthelyi Gyula, aki szerint több szempontból is teljesen szabálytalan helyzet állt elő.

„Az alapvető szabályokat sért, hogy valaki egyszerre három-négy praxist vigyen. Márpedig Kókai doktornő a saját praxisa mellett két másikat is vállalt, az említett napon ráadásul még egy kollégáját is helyettesítette Mezőcsáton, vagyis már négy településért kellett volna felelnie. Ráadásul a negyven kilométer messze több annál, mint hogy biztonságot jelentsen a betegeknek” – nyilatkozta lapunknak dr. Komáromi Zoltán, a háziorvosok korábbi szakfelügyelője. Szerinte abba is bele kéne gondolni, hogy lehet heti háromszor két órában 1800 ember ellátását biztosítani. Ez ugyanis hetente minimum 130-140 krónikus beteget feltételez, vagyis egy nap a két órában 60-80 ellátásáról kellene gondoskodnia, ami nyilván képtelenség – mondta Komáromi doktor.

Az ügyben megkerestük Kókai doktornőt, aki azonban érdeklődésünket elhárította, mondván: nyilatkozzon a kérdésben a tardi önkormányzat, ha úgy gondolja.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!