Lapunk munkatársa utánajárt a több százmillió forint közpénzből kiadott Nemzeti Könyvtár sorozat sorsának. Kerényi Imre a jelek szerint igyekszik: egy fővárosi könyvesbolt munkatársa mesélte lapunknak, hogy "járt náluk a miniszterelnöki megbízott, és kissé éles hangon kérdezte, miért nincs kiemelt helyen, szépen elrendezve a sorozat. Az aznap dolgozó kollégának eszébe sem jutott ekkora tekintéllyel vitába szállni, szép piramisba rendezte hát a köteteket, a követelt helyen. Csakhogy bárki más ezért fizetni szokott a könyvesboltnak – Kerényi viszont csak kisétált."

 
Kerényi Imre bemutatja a sorozatot - Fotó: Illyés Tibor, MTI

Egyre bővül, dagad a Nemzeti Könyvtár, immár több mint 40 kötetesre duzzadt, de a cél 2018-ig 96 könyv kiadása. Kár, hogy Kerényi Imre százmilliókból (közpénzből) gründolt sorozata valójában nem sokakat tart lázban.

Nem könnyű megsaccolni, mennyire fogy a sorozat. Hivatalos adat nincs, Kerényi szavaival élve ugyanis a Nemzeti Könyvtár egyes darabjai „fogyogatnak” a boltokban, de az eladott példányszám szerinte "másodlagos".

A friss Vasárnapi Hírekben munkatársunk mindenesetre megírta, mit tapasztalt, amikor megpróbálta könvyesboltokban beszerezni a sorozat köteteit.

Egy kis ízelítő a tapasztalatokból:
"Budapest egyik legnagyobb könyvesboltjában például egyáltalán nincs példány a sorozatból, mert visszakérték őket. Egy másik, szintén nagy boltban találtunk néhány darabot (például a Matolcsy György által ajánlott Krúdy ízeit), amikhez hónapok óta nem nyúlt senki – fogyás ebben az üzletben sem volt."
Riporterünk utánanézett annak is, ha nem keresik a köteteket a vásárlók, akkor mégis hová tűnnek?...

Részletek a június 13-án megjelent Vasárnapi Hírekben, "Csak a port fogja" címmel. 
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!