Apró lépésekkel „tanulja” a társadalom a megváltozott szerepű nőket érdemeik szerint kezelni.
-Feladatuk van bőven, csak nem ott, ahol szeretnék.
- Úgy tűnik, egy ideig még duplán kell teljesíteniük.

 
Ritkán látunk „kemény” szerepben nőket a tévéműsorokban. A külföldön továbbra is sikerrel futó A leggyengébb láncszem című vetélkedő nálunk megbukott, nagy valószínűséggel azért, mert egy nő, Máté Krisztina „alázta” benne a játékosokat

Összeállításunk témái:

Nők a képernyőn - Csók és könny
"A vagány, wamp nőket nehezebben tudja a magyar média tartósan fenntartani. Például Szulák Andrea, aki anno ilyen szerepben volt jelen, anyaként, tanárnőként tért vissza, Liptai Claudia pedig alig szerepel mostanában.
A közéleti, beszélgetős műsorokban és a zsűritagok esetében 3:1 a férfi-nő arány."

Mázmentes mosolyok a fotósorozaton
"Tóth Krisztina írónő a hálószobájában, Jakabos Zsuzsa úszónő a medencében, Pogány Judit az Örkény Színház öltözőjében, Gryllus Dorka pizsamában állt modellt. Harcsa Veronika csillogó szemmel, Schell Judit ábrándos tekintettel, Péterfy Bori kacagva néz a kamerába – ilyenek ma a Nők Magyarországon..."

Cselek a konyhában - becsempészett zöldségektől a lódításig
"A nők konyhában tanúsított magatartását alapvetően a család egészségi állapotáért való aggódás határozza meg, ennek érdekében némi manipulációt is bevetnek."

Tükörbe nézők - Kiegyensúlyozott kép
"Megjelennek csábos nőként, ügyes háziasszonyként és határozott üzletasszonyként is, de míg korábban a pénzügyi hirdetések főként a férfiakat célozták meg, addig mára ebben sincs igazán különbség a nemek között. Mint ahogy a reklámok fő mondanivalóját sem kizárólag férfiak nyilatkoztatják ki (még akkor sem, ha tudjuk, a férfihang sokkal jobban hallható, és így nyomatékosabb), mára a nők is „megmondhatják a tutit”."

Bezzeg a sógornők! Osztrák és magyar nők válaszoltak kérdéseinkre
"Az osztrák falu válaszadói, a 22 éves, recepciósként dogozó, gyermektelen Helga, a 37 éves banki asszisztens, kétgyermekes Gitta, illetve a 64 éves, háromgyermekes, korábban tanárként dolgozó Iréne voltak.
Környén Mária, a két gyermekkel gyesen lévő 30 éves tanítónő, a 38 éves Virág, akinek egy gyermeke van és eladóként dolgozik, illetve a 67 éves, nyugdíjas tanítónő, Ilona, aki három gyermeket nevelt fel, válaszoltak nekünk."

Anyasági bírságok - mindenki érti, mit jelent ez
"A felsővezetők között a nők átlagosan 26 százalékkal kerestek kevesebbet, a középvezetők esetében 18 százalékos a lemaradás. Meglepő módon a legkisebb a bérkülönbség a segédmunkások esetében, itt a nők „csak” 5 százalékkal keresnek rosszabbul a férfiaknál, de több kutatás is azt mutatja: a szellemi foglalkozásúaknál nagyobb a szakadék, mint a fizikaiaknál. Az már elsősorban a fentebb említettek következménye, hogy a nemek közti jövedelemkülönbség idős korban sem egyenlítődik ki, az Aegon 12 országot átfogó felméréséből az derült ki, hogy a férfiaknak 15 százalékkal a nyugdíjuk is magasabb."

Komoly tudományos műhelyekben is a "kis szőke" fut kifliért
"„Fusson már el a kis szőke egy kifliért” – ez a mondat számtalan munkahelyen hangzik el – természetesen férfiak szájából, sokszor velük azonos tudású hölgyek szalajtása esetében is. Nincs ez másként a komoly tudományos műhelyekben sem"

Máshogy fáj: Te vagy a tanár?
"Elnézően figyelem az őszinteség fentebb említett, mintegy 20 éves szobrát. Méreget. Kocsmákban látott félvigyor rendeződik a szája szegletében. Mindjárt hátraszól egy korsó sörért. Tetszik neki, amit lát. Egy fiatal nőt. Na, nem a tanárát. Benne összeegyeztethetetlenek ezek a szerepek."

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!