Új időszámítás kezdődik szeptember 15-től, amikor életbe lépnek az új bevándorlási szabályok, mondta Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában. A miniszterelnök ezzel egyértelművé tette: esze ágában sincs megfogadni az Európai Unió javaslatait, kéréseit menekültkérdésben, tartja magát a belpolitikai bajokra (lásd népszerűségvesztés) írt forgatókönyvhöz – bármi áron.

 
Demonstráció - Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Az eredeti tervek szerint Orbán nekivezette volna az EU vezetőit a falnak, ugyanis brüsszeli útja alatt – erről írásunkat lásd a szeptember 5-én megjelent Vasárnapi Hírekben – az Országgyűlés elfogadta volna az összes új bevándorlási szabályozást. Így a kormányfő nyugodtan magyarázhatta volna az EU vezetőinek, hogy ő szívesen segítene, de a parlament megkötötte a kezét.

De hiba csúszott a Fidesz számításába: az ellenzékből senki nem szavazott ki, így nem lett meg négyötödös többség, ami ahhoz kell, hogy a bevándorlási szabályok módosításához szükséges szabályok mindegyikét gyorsított eljárásban fogadja el a Tisztelt Ház. Tegnap meg is szavazta a parlament a kormány menekültügyi törvénycsomagjának azt a részét, amely szerint kihirdethetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. A javaslatot a Jobbik is megszavazta, a baloldal elutasította. Arról csak később tudnak szavazni, hogy mi lesz a dolga a rendőröknek és a katonáknak a válsághelyzetben, és az EU megfeddése is jövő hétre marad.

Így a miniszterelnök tovább kénytelen kitartani, és emelni a kommunikációs tétet. Az említett rádióinterjújában ennek jegyében jelentette be, hogy újabb konzultációt fontolgat, ezúttal az EU menekültügyi kvótákat bevezetni szándékozó javaslatáról. Aligha kétséges ennek eredménye, figyelemmel a bevándorlókat a terroristákkal azonosító korábbi konzultáció „sikerére”. A Fidesz kommunikációja persze ezúttal is igazodik a miniszterelnökéhez: a kormánypárt arról beszél, hogy aki nem hajlandó rábólintani a bevándorlási szabályok módosítására, az káoszba taszítja az országot. És a jelek szerint az erő nyelve (az új slágerszó a parlamentben az élőerős védelem) hatékonyabb, az ellenzék „jogászkodásánál”. Mert amíg Lázár János és Hende Csaba azt sugallja a parlamentben, hogy ha kell, a kormány lövet a határon, addig az MSZP szónokai nem tudják átütően megfogalmazni, hogy a kabinet épp most csorbítja a magyarok jogait.

Ami gyengítheti, hiteltelenítheti Orbán mondandóját, az maga Orbán – a kormányfő ugyanis rendre önellentmondásokba bonyolódik. Korábban még arról beszélt, hogy „az Európai Unió olyan szabályokat kényszerít az országra, miszerint az illegális határátlépés nem bűncselekmény. Ez elfogadhatatlan, Magyarországnak meg kell védenie a jogrendjét és meg kell védenie a határait”. Most viszont azt bizonygatja, hogy Magyarország az egyetlen, amelyik betartja a schengeni szabályokat – nem úgy, mint a trehány Görögország. „Ha senki sem tartja be a szabályokat, akkor össze fog omlani a schengeni rendszer”, vizionált Orbán. A másik durva pálfordulás, hogy míg a korábban a kormány (még plakátokon is) azt kommunikálta, hogy a bevándorlók elveszik a munkát, jelenleg Orbán álláspontja az, hogy a „jelenlegi migráció nem elsősorban Magyarország, hanem Németország problémája” (persze lehet, hogy a kormány azokért a németországi munkahelyekért aggódik, ahol magyar kivándorlók dolgoznak). Továbbá az iszlám megítélésében is tett egy vargabetűt a kormányfő, aki Brüsszelben azt mondta: „nem akarunk együtt élni nagy számú muszlim közösséggel, ők már voltak itt 150 évig”. Míg júniusban az Arab Bankok Szövetségének ülésén így „gazsulált”: „itt mindenkit tisztelettel fogadnak az iszlám világból érkezetteket is. Mi egy nagy szellemi-civilizációs építménynek tekintjük az iszlámot, és nem szégyellünk tanulni sem tőlük”.

Pénteki hírek: Gyalog a Keletiből Bécsbe
Gyülekeztek, csomagoltak a menekültek péntek délelőtt a Keleti pályaudvaron, mert megelégelve a patthelyzetet, gyalog indultak útnak Ausztriába. Az embertelen körülmények miatt lett sokaknak elege a hiábavaló várakozásból, és ha még sikerülne is vonatra szállniuk, akkor sem tudnák, hogy az hol áll meg végül, ezért inkább a gyalogutat választották. Sokan, legfőképp a családosok, inkább maradtak, mert félnek, hogy útközben „lekapcsolják” és menekülttáborokba terelik őket, amit még a pályaudvarnál is sokkal rosszabb helynek tartanak.
Pénteki sajtótájékoztatóján Balázs László a határrendészeti főosztály vezetője bejelentette, hogy nem fognak kényszerítő-eszközöket alkalmazni a Bicskén megállított vonatban veszteglőkkel szemben, akik nem hajlandóak menekülttáborba menni.
A hírek szerint a hétvégén Ausztriából és Németországból is civilek indulnak útra, hogy kimenekítsék Magyarországról az itt rekedt menekülteket. Jól tudhatják, milyen itt a helyzet: napok óta a világlapok címlapjain szerepel hazánk, a magyar kormány embertelensége és európai különállása.
Közben tegnap fél 12-kor fellázadtak a menekültek és kitörtek egy röszkei hangárból. A Szeged Ma szerint körülbelül 1500-an szökhettek meg a befogadóállomásról, ezzel szemben a rendőrség 300 főre becsüli a menekülők számát. A menekültek az autópálya felé indultak, ezért lezárták az M5-ös autópályát belépő irányban. Másfél órával később a rendőrök, sajtóhírek szerint, összeterelték és elfogták a „szökevényeket”. A táborban maradtak mindeközben farkasszemet néztek a rendőrökkel és „Freedom, freedom” kiáltásokkal követeltek maguknak szabadságot.

(Új fejlemények: Pénteken késő délutántól szombat hajnalig a kormány cselekvésre szánta el magát, és buszokkal tömegesen Ausztria határára kezdte szállítani a Budapesten feltorlódott, valamint gyalogosan az osztrák határ felé indult menekülteket.
A részletek
itt és itt. - nem indítanak több buszt, erről továbbiak itt - a szerk.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!