Egyre gyakrabban ügyelnek rezidensek szakorvosi felügyelet nélkül – kényszerből. A műhibák szaporodása miatt júliustól pár területen kötelező a szakorvos jelenléte. Kérdés, mennyire tudnak ennek eleget tenni az intézmények.

Intenzív osztályon egyedül ügyelt az aneszteziológus rezidens, mikor átkerült hozzá súlyos szívritmuszavarral egy beteg. A szakorvosjelölt pánikba esett, képtelen volt megfelelően kezelést adni, a férfi végül meghalt. Egy másik kórház csecsemő intenzív osztályára érkezett pár hetes kisbabájával hajnali kettőkor az anyuka, ahol egy szem gyakornok ügyelt. A panaszok alapján nem is sejtette, hogy nagy a baj, hazaküldte őket. Három nap múlva az utolsó pillanatban hajtottak végre életmentő sérvműtétet a babán. Korábban bírósági ítélet is született egy felügyelet nélkül hagyott rezidens rossz döntése miatt, ahol a beteg később meghalt. A rezidens 2 év felfüggesztett börtönt kapott gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés miatt.

Leginkább a gyermekellátásban kényszerülnek gyakornokokkal betölteni az inspekciót, de egyáltalán nem ritka, hogy koraszülött vagy újszülött intenzív osztályon, kardiológián vagy aneszteziológián marad teljesen magára a kezdő orvos. Az idősebb, tapasztaltabb kollégák már nem is szívesen vállalják a hétvégéket, így gyakori, hogy a mély vízbe dobják a fiatalokat. A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) felmérései szerint mindenütt gyakorlat, hogy a rezidensek felkészültségüket, tapasztalataikat meghaladó feladatot kapnak. Nem ritkán napi 12 órát dolgoznak, s szinte általános, hogy havi 6-7 ügyeletet kell vállalniuk, ebből hármat hétvégén.

Júliustól már csak szakorvos jelenlétében vállalhatnak ügyeletet a rezidensek a kórházakban. A rendelet azonban mindössze 3 osztály, a traumatológia, az intenzív, és a kora szülött-gyermek intenzív osztály esetében írja csak elő ezt. Dénes Tamás, az MRSZ elnöke szerint a többi osztályon is be kellene ezt vezetni. A szövetség azt is szeretné, hogy legyenek az ügyeletről szóló adatok nyilvánosak a kórházak web oldalain. A betegeknek ugyanis joguk van tudni arról, hogy ha bemennek egy intézménybe, akkor a rezidens egyedül, vagy tapasztalt szakorvos mellett dolgozik. Dénes Tamás szerint ez a probléma egyre súlyosbodni fog, mert a 35 év alatti orvosok elvándorlása csökken, de a 35 év felettieké összességében nő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!