Csillapodni látszik az Egyesült Államok és más nyugati hatalmak elleni, csaknem húsz országot érintő muzulmán tüntetési hullám, amely több helyen diplomáciai képviseletek megtámadásához is vezetett.

 
Palesztin tüntetők amerikai zászlót égetnek

Az egyiptomi kormány szombaton döntő lépésekre határozta el magát, kiszorította a lázadókat a kairói Tahrir térről. Ez azért volt fontos, mert a demonstrációk az egyiptomi fővárosban kezdődtek, és innen terjedtek át a többi országba. A líbiai Bengáziban az amerikai nagykövet halálát okozta a konzulátus megrohamozása és felgyújtása, Khartumban hasonló sorsra jutott a német nagykövetség, Tunéziában az amerikai iskola. Washington több térségbeli fővárosba vezényelt tengerészgyalogos szakaszokat a diplomáciai képviseletek védelmére. A tüntetéssorozat a YouYube-ra szeptember 11-én feltöltött Mohamed profétát kigúnyoló videó miatt robbant ki.

Szombaton Los Angelesben kihallgatták azt a férfit, akit a prófétát gyalázó eredeti film készítésével vádolnak. Az ötvenöt éves Nakoula Basseley Nakoulát, aki kopt kereszténynek vallja magát, 2010-ben banki csalás miatt ítélték el, mivel lopott személyazonosságokkal nyitott bankszámlákat. Huszonegy hónap letöltött börtönbüntetés után azzal a feltétellel engedték szabadon, hogy nem használhat internetet, és nem vehet fel álnevet sem. A Los Angeles-i rendőrkapitányság szóvivője szerint a férfi tagadta, hogy köze lett volna a film készítéséhez, ám a hatóságok szerint a film Nakoula álnevén, Sam Bacile, került fel a YouTube videomegosztó portálra. A film elkészítésének körülményei továbbra is homályosak. Vélemények szerint még az sem kizárt, hogy egyes – Obamával szemben álló – keresztény fundamentalisták a muzulmánokat provokálva kísérelték meg bizonyítani az elnök közel-keleti politikájának csődjét.

A New York Times szerint a tüntetések felvetették azt a kérdést, hogy menynyire stabil az egyiptomi, tunéziai, vagy bármelyik másik közel-keleti ország kormánya. Az egyiptomi vezetők komoly feszültséget keltettek az amerikai konzulátust ért támadásokkal kapcsolatos közleményeikkel, elismerve, hogy inkább az amerika-ellenes hazai véleményekre koncentráltak az erőszak megfékezése helyett. A lap szerint az utóbbi időben éppen az amerikai-egyiptomi viszony alakulása miatt megnőtt Marokkó szerepe az Egyesült Államok közel-keleti stratégiájában.

Nem lehet tudni, mi történik – mondja Selmeczi alezredes

A helyzet kiszámíthatatlan, nem lehet megjósolni, hogy mi fog történni az elkövetkezendő napokban – nyilatkozta a VH-nak Selmeczi Attila mérnök alezredes, a Sínai-félszigeti békefenntartó misszió magyar kontingensének parancsnoka, aki szerint nem zárhatók ki további támadások sem. Pénteken egy 30-40 főből álló beduin fegyveres csoport rohanta meg az MFO (Többnemzeti Erők és Megfigyelők Békefenntartó Missziója) El-Gora-i táborát, ahol jelenleg negyvenhét magyar katona és rendőr tartózkodik, közülük senki sem sérült meg. Az alezredes elmondta lapunknak, hogy a héten történt kairói események tükrében számítottak egy esetleges támadásra. Azóta magasabb védelmi fokozatot vezettek be. Ez megerősített őrszolgálatot, külső-belső járőrök alkalmazását jelenti. Emellett az egyiptomi biztonsági erők is védik a területet. Szombaton érkezett volna a táborba Kveck Péter egyiptomi magyar nagykövet, ám tekintettel a fokozott védelmi helyzetre, külügyi tanácsra elhalasztotta látogatását. A szeptember 11-én megjelent, Mohamed prófétát gyalázó amerikai amatőr film miatt a tüntetők péntek délután Molotov-koktélokkal dobálták az ezerfős tábor egyik őrtornyát, majd két kézigránátot is behajítottak. A táborba készenléti erők vonultak, a külső védelemért felelős egyiptomi biztonsági erők pedig a tüntetőkkel kezdtek tárgyalásokat. A támadásokban két kolumbiai és három amerikai katona sérült meg, egy tűzoltóautó pedig kiégett. A Magyar Honvédség 1995 óta teljesít szolgálatot a Sínai-félszigeten. Összesen tíz misszióban vannak jelen magyarok, így például Afganisztánban, Cipruson, Koszovóban és Ugandában.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!