Több ezren veszítik el az otthonukat Magyarországon az utóbbi években kilakoltatás következtében, az érintettek sokszor gyerekes családok. A kormány ráadásul gyakorlatilag kriminalizálta a hajléktalanságot.

 

Idén csak május és június között több mint 1350 kilakoltatásra került sor az országban, ami azt jelenti: ebben a két hónapban naponta több mint 22 ember vagy család veszítette el az otthonát. Az eseteknek csak egy kis része kap sajtónyilvánosságot, sokan mindenféle segítség reménye nélkül kerülnek utcára. „Ma Magyarországon bárkit az utcára lehet tenni bármiféle elhelyezés biztosítása nélkül. Évente több ezer kilakoltatás történik, amelyek során idős, beteg emberek és gyermekes családok veszítik el otthonukat. A kilakoltatások során a gyerekeket gyakran rutinszerűen elválasztják a szüleiktől. A gyerekek ilyen esetekben állami gondozásba kerülnek, ahonnan rosszabb esélyekkel indulnak az életben, mint saját családjukban nevelkedő társaik, és felnőttként kikerülve sokan hajléktalanná válnak” – figyelmeztet A Város Mindenkié (AVM) csoport, amelyben hajléktalan aktivisták és szövetségeseik együtt dolgoznak a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme érdekében. Szombaton délután 3 órától 8. alkalommal rendezik meg Budapesten a Lakásmenetet – amely a Zeneakadémiától indul és a Szabadság térre érkezik –, ahol azt követelik: senkit ne lehessen megfelelő elhelyezés nélkül az utcára rakni, a hajléktalan embereket pedig segítsék, ne büntessék.

Az AVM 2018 februárjában törvénymódosítást is kezdeményezett a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen – ebben előírnák, hogy az önkormányzatoknak kötelessége legyen a helyi kötődésű családok helyzetét megoldani, amennyiben az utcára kerülés fenyegeti őket. Az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében a kilakoltatás bírósági elrendelését is tiltaná a tervezet a gyerekesek esetében. A törvénymódosítási javaslat azonban egyelőre nem került a parlament elé, ezt eddig a Fidesz háromszor akadályozta meg. Az AVM gyűjti a támogatói aláírásokat az A  Hang nevű online kampányplatformon, hátha így sikerül a döntéshozókat jobb belátásra bírni.

További súlyos gondot jelent, a kormány 2010 óta bünteti, kriminalizálja az otthonukat elvesztőket: az alaptörvény módosítása gyakorlatilag betiltotta a köztéri hajléktalanságot, ezzel szabad utat engedve annak, hogy október 15-től szélesebb körű rendészeti eszközökkel üldözzék a legelesettebbeket. A törvény úgy szól: ha a hatóság három hónapon belül negyedjére szólítja fel a hajléktalan embert a közterület elhagyására, akkor megindítja a szabálysértési eljárást, ami után 72 órára azonnal őrizetbe vehető lesz az illető, ezt követően pedig a bíróság dönthet az azonnali elzárásról is.

FOTÓ: KÁLLAI MÁRTON

 

Címkék: kilakoltatás

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!