A Harry Potter szerepében híressé vált Daniel Radcliffe furmányos módon szúrt ki a lesifotósokkal, akik minden este a fellépése után West End-i Gielgud színház művészbejárója előtt várták. Fél évig ugyanazt a dzsekit és kalapot viselte (alatta persze más ruhát), így minden egyes kép, amely ez idő alatt róla készült, olyan volt, mintha egyazon a napon fotózták volna. A képek így értéktelenné váltak, lehetetlen volt megjelentetni őket.

Mivel egy-egy hírességről rengeteg hasonló kép készül a nyilvános eseményeken, bemutatókon, gálákon, a média részéről óriási a kereslet az exkluzív képekre, melyeken személyes, intim, vagy ami még izgalmasabb, kínos helyzetben kapják le a sztárokat. Jóval több tekintetet és vásárlót vonzanak ugyanis az olyan felvételek, amelyeken a hírességek bikiniben (vagy anélkül) napoznak a tengerparton, este imbolyogva szállnak be a limuzinba, és kivillan az alsóneműjük, vagy reggel, smink nélkül, gyűrött arccal mennek kávéért.

Ahogy nőtt a kereslet az ilyen fényképek iránt, és emelkedett a képek ára egyre inkább eldurvultak a lesifotósok eszközei. Ugyan Diana hercegnő halálos autóbalesete után sokan haragudtak meg a paparazzókra, ez nem látszott meg a bulvárhírek iránti érdeklődésen.

Hollywoodban is előfordult, hogy sztárok életét veszélyeztették: Lindsay Lohant leszorítottak az útról, Catherina Zeta- Jonesnak pedig szándékosan belementek a kocsijába, így provokálva ki a fotókat. Britney Spears pedig öt hónapos fiával az ölében, biztonsági öv nélkül menekült autójával Disneylandből az őket üldöző paparazzók elől. Kaliforniában ezért a Dianáéhoz hasonló tragédiáktól tartva – és a sztárok nyomására – 2006-ban bevezették a paparazzi törvényt, mely alapján a hírességek beperelhetik a lesifotóst, amennyiben bármilyen vagyoni vagy nem vagyoni kárt okozott nekik, miközben fotót próbált róluk készíteni. Amennyiben a fotós pert veszt, nem adhatja el a képeket, és vele együtt felelősségre vonhatók a neki megbízást adó kiadók, ügynökségek is. A fotós nem követhet el magánlaksértést sem, tehát meg kell várnia, míg a sztár kimozdul, vagy nagy távolságból (szomszédos háztetőről, helikopterről, csónakról) teleobjektívvel fotóz. Elég egy be nem húzott függöny, vagy egy nem túl magas kerítés, és a kertbelakásba is bekukucskálnak – Jennifer Anistonról így készült félmeztelen fotó a medencéje mellett. Volt rá példa, hogy tűz-, illetve bombariadót csináltak, csak hogy kiürítsenek egy épületet, de ha kell, még egy színésznő kocsija elé is lefekszenek, hogy szoknyája alá pillantsanak kamerájukkal.

Az egyik legnagyobb amerikai fotóügynökség, az X17 napi 24 órában figyelteti a hírességeket, a komolyabb sztárokra nem is egy, hanem több fotóst is ráállítanak. A hollywoodi paparazzók informátorai a fodrászok, bolti eladók, pincérek, sofőrök, sok esetben a sztárok alkalmazottai. Gyakran cserélnek füleseket az autogram mvadászokkal is, és ha ők elcsípnek egy sztárt, a fotósnak is juthat egy kép. Mivel munkájuk sokszor a törvényi határokat feszegeti, a legmenőbb lesifotósok saját ügynököt, ügyvédet, sofőrt és több asszisztenst is foglalkoztatnak.

Max Cisotti, a legendás botrányfotós (jelenleg a Matrix fotóügynökség tulajdonosa) szerint „bárkiből lehet lesifotós, ezt nem lehet iskolában tanulni. Még technikai tudás sem szükséges, a mai kamerák már mindent megoldanak. Ám ez még nem jelenti azt, hogy dollárezreket fogunk keresni egy-egy képpel. Szükség van éleslátásra és „éhségre”. Tizenöt éve még a hírességek nem rettegtek ennyire, és fele ennyi fotós volt. Mára teljesen elmérgesedett a sztárok és a paparazzók viszonya, a kiadókat pedig csak a nagy pénz érdekli, nincsenek gátlásaik. Sok botrányfotós valóban rászolgált a rossz hírére, de a sztárok hiába panaszkodnak, nekik is „szükségük van rájuk”. Egy különleges lesifotó ára tízezertől akár félmillió dollárig terjedhet: az US Weekly hetilap félmillió dollárt fizetett azokért a fotókért, melyeken először látták együtt Angelina Jolie-t és Brad Pittet. Szintén félmillió dollárért kelt el Britney Spears leborotvált fejéről készült kép, Jennifer Lopez és Ben Affleck első csókja 300 ezer dollárt, Paris Hilton bilincsben 150 ezer dollárt, Lindsay Lohan részegen a volánra borulva 100 ezer dollárt ért. A pénz mellett a hírnév is motiválja a lesifotósokat, akiket egy-egy különleges kép olyan híressé tehet, mint magát a fotóalanyt.

Bár nem csak a bulvárlapok foglalkoztatnak leskelődő fotósokat, a nagy kiadók és hírügynökségek sem egyformán állnak a kérdéshez. A brit Sunday Times például nem használ fel teleobjektívvel készített leleplező képeket. A Getty Images fotóügynökség sem tenné kockára jó kapcsolatát a sztárokkal egy szaftosabb képért cserébe. Azonban még az AP hírügynökséggel is előfordult, hogy túlmentek az elfogadott szakmai határokon, például mikor Kate Middletont a háza előtt, pár centiről fényképezték, hogy a hercegi pár eljegyzéséről tudósítsanak.

A hollywoodi sztárok egy része úgy próbálja kikerülni a lesifotósok rohamát, hogy maga értékesíti a családi képeit, mint Julia Roberts vagy a Jolie-Pitt család. (A Forbes magazin szerint az elmúlt tíz év legdrágább képei Angelina Jolie és Brad Pitt első közös gyermekének babafotói, melyeket 4,1 millió dollárért vásárolt meg a People magazin.) Akadnak olyan színészek is, akiknél elszakad a cérna: Russel Crowe, Sean Penn és Bruce Willis is „beépítette” már a fényképezőgépet egy-egy kellemetlenkedő paparazzo arcába. Nicole Kidman ellenben a születésnapján sört küldött a háza előtt kempingező fotósoknak, akik elénekelték neki a Happy Birthdayt.

Pert nyertek, de minek?

Vilmos herceg és felesége Katalin hercegnő kedden a francia bíróságon első fokon győzelmet aratott a Closer című francia magazin kiadójával szemben a hercegnőről készített félmeztelen képek közlése ügyében. A kiadót 2000 eurós perköltség megfizetésére kötelezték, valamint a fotók digitális kópiáinak beszolgáltatására, ezek levételére a magazin internetes oldaláról, és újabb 10 ezer eurós büntetést helyeztek kilátásba, ha továbbértékesítik a fotókat. Csakhogy a képek már fent vannak az interneten, tehát lehetetlen őket eltüntetni a nyilvánosság elől, és máris több millióan nézték meg ezeket. „Ezek a fotók élete végéig el fogják kísérni a hercegnőt, a kár tehát már jóvátehetetlen” – véli a Majesty újságírója. A fotók már megjelentek az olasz Chi és az ír Irish Daily Star magazinokban is.

Egy ír fotóst vádolnak Katalin hercegnő félmeztelen képeinek elkészítéséért. Az információt Pascal Rostain celeb fotós szivárogtatta ki, ám paparazzo kollégája kilétét nem hajlandó felfedni. „A paparazzók belterjes világában mindenki tudja, hogy ki készítette a fotókat, ám a nevét nem adhatjuk ki” – nyilatkozta Rostain, aki annyit még elárult, hogy egy Dél-Franciaországban élő ír fényképészről van szó. Rostain elmondta azt is, hogy ha bulvárlap megbízásából készülnek a botrányos fényképek, úgy a fotós napidíjként ezer eurót, ezen felül pedig pár ezer eurót kaphat a sikeres felvételekért. Ha viszont a fotós nem megrendelésre készíti a képeket, hanem felajánlja azokat a bulvármagazinoknak, úgy több százezer eurót is kaszálhat munkájával.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!