A CIA veteránja, Jose Rodriguez szerint érdemes megnézni az Oszama bin Laden elfogásáról készült filmet (Zero Dark Thirty). A CIA Terrorizmusellenes Központjának egykori vezetője ugyanakkor fenntartásokkal kezeli a film azon jeleneteit, amelyek gyomorforgató módon próbálják visszaadni azt, hogyan bánt a CIA a fogvatartottakkal. Ám ezt a véleményt is érdemes fenntartásokkal kezelni, tekintettel arra a tényre, hogy maga Rodriguez volt az, aki néhány évvel ezelőtt csaknem száz, a titkosszolgálat brutális vallatási módszereit dokumentáló felvételt semmisített meg.

 

A Washington Postban megjelent véleményében Rodriguez egyetértett azokkal, akik istenítik a Zero Dark Thirty című filmet, megérti ugyanakkor azokat a hivatalnokokat, és prominens szenátorokat is, akik gyűlölik a mozit, a sugallt üzenete miatt. Rodriguez saját bevallása szerint irtózattal és gyönyörrel nézte végig Kathryn Bigelow produkcióját (a rendezővel készült intejúnkat itt olvashatják). Az irtózat kiváltója, hogy a film szerinte pontatlanul von párhuzamot a titkosszolgálat sikerei és a kínzások között, és félreértelmezi azt, ahogyan a terrorizmus elleni harc során Amerika az ellenségeivel bánik. Ám ha a film készítői valóban pontatlanul ábrázolták a vallatások módszereit, sötétben tapogatózásukhoz nagyban hozzájárult maga Rodriguez is. Aki 2005-ben saját maga rendelte el annak a 95 darab, több száz órányi felvételnek a megsemmisítését, amely a fogvatartottak kihallgatásáról készült. A New York Times szerint Rodriguez parancsa azokban az időkben érkezett, amikor a Kongresszus és a bíróságok egyre intenzívebben kezdték vizsgálni a titkosszolgálat fogvatartási és kihallgatási programját. Miközben felettesei sokat tétováztak a felvételek megsemmisítéséről, Rodriquez egy elkerülhetetlen vizsgálattól óvta meg a vallatókat. Az egykori vezető a Washington Postban szentül állítja, hogy a vallatások pontosan úgy történtek, ahogyan ő azokról korábban is beszámolt, ám ezen állítása már semmivel sem bizonyítható. Az Igazságügyi Minisztérium lezárta a vallatók kivizsgálásának ügyét, Rodriguezt pedig sosem szembesítették bűnügyi vádakkal a felvételek megsemmisítése miatt. Ám egyesek szerint ennél jóval több is felróható neki. Phil Zelikow, Condoleezza Rice külügyminiszter korábbi tanácsadója tavaly azt nyilatkozta, hogy a CIA kihallgatási módszerei háborús bűncselekményekhez foghatók. Rodriguez állítását kétségbe vonja az a négy évre titkosított, CIA-programról készült tanulmány is, amelyet három szenátor, John McCain, Dianne Feinstein és Carl Levin is segített. Egy CIA-nak írt levelükben állítják, hogy az a vallató, aki a legtöbb információt gyűjtötte Oszama bin Ladenről, információit „kényszerítő erejű” vallatási módszereinek köszönheti.

Három éve keltettek világszintű botrányt az Amerikai Szabadságjogok Uniója nevű emberi jogi csoport kezére került bizonyítékok, amelyek a CIA Guantánamón történt brutális kínzásairól számoltak be. A kubai területen lévő amerikai bázis fogolytáborában sok rab fizikai és lelki kínzásokról, sérüléseik, egészségügyi problémáik teljes elhanyagolásáról számolt be. Az Amnesty International 2010-ben követelte a korábbi elnök, George W. Bush bíróság elé állítását a CIA által is alkalmazott ún. vízbefojtásos vallatási módszer miatt. A CIA egyik volt ügynöke 2007-ben egy televíziós interjúban írta le a technikát, melynek lényege, hogy a vallató a fulladás rémét keltve víz alá nyomja a kihallgatottat, amelynek hatására pár másodperc alatt megtörnek az emberek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!