Százak kerülnek még utcára a közmédiából, miközben az MTVA 78 milliárd forintos költségvetési támogatásából bőven futja pazarlásra.

 
Az Index írása szerint decemberben 19 ezer négyzetméteres közterület-használati engedélyt kért és kapott az MTVA a székházuk előtti területre, járdafelújításra, közműfelújításra és zöldfelület rendezésre, amely számításaik szerint 900 millió forintba is kerülhet az adófizetőknek. Ráadásul mindez önkormányzati feladat. Az ok feltehetőleg az, hogy végképp ellehetetlenítsék a még mindig zajló tüntetést.

Kedden kezdődik a december közepén „takarékossági okokra” hivatkozva kirúgásukról előzetes értesítőt kapott mintegy 160-170 MTVA-alkalmazott elbocsátása. Belépőjüket már bevonták, csak vendégkártyával tudnak bemenni az épületekbe. Van, akinek 40 percet kellett várnia a portán, mire bejuthatott saját szobájába. Egy, a listán lévő szerkesztő-riporter azt mondta lapunknak: tisztogatás zajlik, ami most leginkább a volt kulturális osztályt érinti, s „amit csak lehet, külsős gyártásban fognak készíteni”. Úgy tudjuk, a kisebbségi műsorokat is, és sokan azt rebesgetik, hogy Belénessy Csaba cége a szerencsés kiválasztott. Többen állítják: márciusban ismét több száz embert rúgnak ki és év végére csupán 500 fő marad a közszolgálati médiában, akinek várhatóan szezonális szerződést ajánlanak – azaz nyárra nem kapnak fizetést a stábok, hiszen akkor nincsenek új műsorok.

Lapunk úgy értesült: a múlt héten felmondását beadó D. Tóth Kriszta helyére Borbás Mária, Jakupcsek Gabriella vagy Zséda érkezhet műsorvezetőnek. A DTK Show ismétlő adásainak összekötő felkonfjaira ugyan még megkapta az engedélyt D. Tóth, majd telefonon leállították a forgatást, és úgy tudjuk, nem is lesz ismétlőadás, februártól már az új „DTK Show” jelentkezik.

Beszédes az egyik felsővezető válasza is. Egy egyetemi előadáson a médiaszakos hallgató azt kérdezte, hogyan tudnak elhelyezkedni a végzettek, ha folyamatos kirúgások vannak a közmédiában. „Ne aggódjanak, most csak a zaccot öntjük ki, lesz maguknak hely” – hangzott a biztatás. A 78 milliárd forint állami pénzből gazdálkodó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap plusz állami támogatással 250 közmunkást tervezett alkalmazni, közülük tízen – szakirányú diploma nélkül – már az archívumban dolgoznak hónapok óta. A rádió zenei archívumában eredetileg tizenketten dolgoztak, közülük két kolléganőt elbocsátottak. Az 56 éves, háromgyermekes egykori munkatárs nyugdíjba még nem mehet, de két szakirányú diplomájával és két nyelvvizsgájával sem tud elhelyezkedni. Informátorunk állítja: az MR2 Petőfi rádió munkatársai utasításba kapták, hogy a Kálomista Gábor által menedzselt Thália Színház stúdióját használják, jelenleg két adás is onnan megy, a rádió saját stúdiói pedig üresek. Nyáron még bérleti díjat is fizetett a rádió a színháznak, amelyben egyébként a közmédia berendezései állnak. Az atlatszo.hu szerint a KEHI 2011-es, a Magyar Mozgókép Közalapítvány ügyeit vizsgáló jelentése nem tért ki arra a két cégre, amely a legtöbb, majdnem 1,6 milliárd forint állami támogatást kapta, s amelyek Kálomistához és feleségéhez, a jelenleg az MTVA filmbeszerzési igazgatói posztját betöltő Kálomista Zsuzsannához köthetők.

A kirúgásra ítéltek listáján 49 olyan kolléga szerepel, aki 58 éves, tehát nyugdíjba még nem mehet, állást viszont nem tud találni. Az MTVA a szakszervezetek követeléseiből valószínűleg azt teljesíti, hogy levesz 10-20 embert a listáról, azonban a 12 szakszervezet, amely mostanra összefogott, ezzel nem elégedett, kilátásba helyezte, hogy az ombudsmanhoz, illetve mediátorhoz fordulnak, ez utóbbihoz a vezetőség nem járult hozzá. Hétfőn utoljára tárgyal a vezetőség és a szakszervezetek.

Amikor Rockenbauer Zoltán, az MTVA kulturális főszerkesztőségének vezetője december közepén felmondott, a folyosói pletykák Siklósi Beatrixot vélték befutónak, akit viszont a múlt hétig nem is igen láttak a székházban. Majd a kollégák is egy műsor kiírásából értesültek arról, hogy Siklósi kulturális főtanácsadói titulussal rendelkezik.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság televíziós digitális átállás kommunikációjára kiírt közbeszerzését egyedüli érvényes ajánlattevőként nyerte meg a volt MFB-vezér, Patonai Péter cége, az I.M.G Kft, amely az állami médiatendereken eddig is eredményesen szerepelt. Például tavaly novemberben az MTVA 1,5 milliárd forint összegű kommunikációs közbeszerzését is megnyerte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!