„Fia javára mondott le a trónról a királynő. Lassan a testtel Károly, Beatrix királynőről beszélünk” – élcelődtek humorbombáikkal a kárörvendő internethasználók a brit királyi famílián, miután Hollandia királynője, a hetvenöt éves Beatrix hétfőn bejelentette visszavonulását.

 
Ennyi volt, elég volt

A viccelődés azonban komoly kérdést vet fel: vajon követi holland kolléganője példáját a hatvan éve uralkodó Erzsébet királynő? A hollandok uralkodónője hivatala betöltésének harmincharmadik évfordulóján, április 30-án adja át koronáját utódjának, Willem-Alexandernek.

„Visszavonulásom nem jelenti, hogy népemtől is visszavonulok. Azért mondok le, mert meggyőződésem, hogy az országért egy fiatalabb generációnak kell innentől kezdve felelősséget vállalnia” – mondta hétfőn a televízióban sugárzott beszédében Beatrix. A mindenki barátnőjeként is emlegetett uralkodónő lemondása teljes mértékben egybevág a holland uralkodóház trónöröklési szokásaival. Igaz, édesanyja, I. Julianna királynő csak 1980-ban, uralkodásának 58. évében mondott le Beatrix javára. A Guardian újságírója nemrégiben publikált cikkében számol be élményéről, mikor egy Beatrix társaságában elköltött vacsorán a királynő arról mesélt, mennyire örült annak, hogy csak negyvenes éveiben került trónra, így volt ideje három fiának nevelésével foglalatoskodni. Károly walesi herceg azonban már bőven nagypapa lesz, mire rákerülhet fejére a hőn áhított korona. A városi legendák szerint Erzsébet, a britek királynője, miután 1980-ban telefonon értesült Julianna lemondásáról, mérgesen lecsapta a telefont, és csak ennyit mondott: „tipikus holland”. A szigetországban ugyanis nem szokás holmi utód javára lemondani. Károly herceg minden bizonnyal sokat tördeli a kezét, ha arra gondol, mi lett volna, ha holland trónörökösnek születik. A tavaly gyémántjubileumát ünneplő Erzsébet királynő lemondásának esélyeiről való latolgatás legalább annyi cikket szült a világsajtóban a héten, mint Beatrix királynő lemondásának híre. Erzsébet, kinek szemöldöke mintha örök morcosságba fagyott volna, ugyan igyekszik lépést tartani a modern világ őrületes tempójával – karácsony napján háromdimenziós televízió üzenetben köszöntötte alattvalóit, és kezet rázott már a piros latex ruhát viselő Lady Gagával is –, ám vannak dolgok, amikben képtelen nem szemellenzős, fád britként gondolkodni. Elemzők százai vannak azon a véleményen, hogy bizony Károly herceg nem számíthat arra, hogy Beatrix példája meghozhatja Erzsébet kedvét is a nyugdíjba vonuláshoz. Úgy gondolják, ennek az az oka, hogy a brit monarchia tagjainál nem szempont megkönnyíteni örököseik dolgát. Mások szerint a brit rendszerben a királyság egy életfogytig tartó hivatást jelent, egyfajta íratlan szabályként. Sokan azonban figyelmeztetnek a brit monarchia eddigi legnagyobb botrányára, amikor VIII. Edward király azért mondott le trónjáról 1936-ban, hogy elvehessen egy elvált amerikai nőt, Wallis Simpsont. Erzsébet édesapja, György, ennek a skandalumnak köszönhetően lett a britek uralkodója. Bármi is legyen a királynő következő nagy döntése – egy újabb ejtőernyős légi bravúr, vagy éppen a lemondása –, a rossz nyelvek szerint a brit uralkodócsalád furcsa szokásrendje egyedül azért áldásos, mert a világ többi uralkodóháza viszonylag normálisnak tűnhet mellettük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!