Mintegy 72 ezer devizahiteles adóst kerestek meg 2016 végéig ingatlan-végrehajtás tárgyában a hitelintézetek, közülük csak négyezerrel sikerült megegyezni. Ez azt jelenti, hogy 68 ezer lakást verhetnek dobra – azaz több százezer ember veszítheti el otthonát.

 
VH, 2017. november 4.

    A parlament ugyan most úgy döntött, hogy november 15-től április 30-ig kilakoltatási moratórium legyen, de ez csak a probléma drámai következményeinek az elodázása.

    Hogy mi lenne a megoldás, arról szórnak a vélemények, az LMP és a Párbeszéd kezdeményezésére parlamenti vitanapot tartanak a devizahitelesekről. Azon azonban az MSZP nem vesz részt.

    Tóth Bertalan azt vallja, a vitanap puszta pótcselekvés. Az MSZP-s frakcióvezető szerint célravezetőbb, ha addig is fogadóórára hívják a devizahitel-károsultakat, ahol praktikus és jogi tanácsokkal segítik az embereket.

    Ami pedig az általános megoldási javaslatot illeti: a szocialisták szerint mintegy 270 milliárdból helyre lehetne hozni a devizahitelkárosultak életét. Az összeg ugyan hatalmas, de akad rá fedezet: Tóth Bertalan szerint a summát az MNB-től kell elvenni.

    Az indoklás: a Matolcsy György vezette intézmény tudatosan játszik a gyenge forintra, ugyanis az árfolyamon százmilliárdos nagyságrendben kasszíroz évente.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!