Augusztus 20. alkalmából idén is kiosztották a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet. „Az elismerés olyan személyiségeknek adományozható, akiknek kiemelkedő életműve és nemzetközi elismertsége Magyarország hírnevét szolgálja világszerte.” Az idei díjazottak: Polgár Judit sakkozó és Eötvös Péter zeneszerző. (Tavaly Kertész Imre író és Rubik Ernő feltaláló volt a kitüntetett.)

 
 

Polgár Judit:

"Sohasem ragadtam le egy vesztett vagy egy győztes parti után, nem agyaltam sokat, mindig mentem előre. Teszem tovább a dolgom, ugyanolyan szenvedéllyel és kitartással, mint eddig. Eötvös Péter: Ahogy azt szeretnénk, hogy a világon mindenütt megismerjék a magyar zenekultúrát, ugyanúgy itthon is meg kell ismerjük a világ zenekultúráját, saját korunk zenei gondolkodását és hangzását. Ezt tekintem állandó feladatomnak"

Minden idők legjobb női sakkozója, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikon. A női világranglistát 1989-től megszakítás nélkül vezette 2015 márciusáig. Egyedülálló, hogy 12 éves korától 25 éven keresztül a felnőtt női világranglista első helyezettje volt. Két nővére, Zsuzsa és Zsófia szintén nemzetközi sakknagymesterek. Férje állatorvos, 2004-ben született Olivér, majd 2006-ban Hanna nevű gyermekük. Egy éve jelentette be, hogy befejezi aktív versenyzői pályafutását, és alapítványára, valamint az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére fordítja figyelmét.

 

Eötvös Péter:

"Ahogy azt szeretnénk, hogy a világon mindenütt megismerjék a magyar zenekultúrát, ugyanúgy itthon is meg kell ismerjük a világ zenekultúráját, saját korunk zenei gondolkodását és hangzását. Ezt tekintem állandó feladatomnak."

Kossuth-díjas, világhírű zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző. Első felesége Molnár Piroska színésznő volt. Zenei pályáját a Vígszínház zenei vezetőjeként kezdte, írt zenét például Fábri Zoltán, Huszárik Zoltán, Makk Károly és Szabó István filmjeihez. Londonban, Stuttgartban, Kölnben, Göteborgban és Bécsben is gyakori vendégkarmester. Több tucat nemzetközi, szakmai elismerés birtokosa. Öt operáját rendszeresen játsszák a világ legrangosabb színházai.

A Szent István-rend mellett más magas állami kitüntetéseket és szakmai díjakat is átadtak az ünnep alkalmából. Összesen hetvenöten vehették át a Magyar Érdemrend különböző fokozatait, köztük Fábiánné Rozsnyói Katalin mesteredző, olimpiai ezüstérmes kajakozó, dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke, Foltin Jolán, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas táncművész, táncpedagógus, Frenreisz Károly előadóművész és Ökrös Károly klarinétművész.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!