A WHO kampányokat indított világszerte: „Tiszta betegellátás – Biztonságosabb betegellátás” - „Ments életeket: moss kezet” - Illusztráció: Németh András Péter

Nem csillapodnak a kedélyek a három héttel ezelőtti, nagy port kavart cikkünkkel kapcsolatban, amelyben egy egészségügyi dolgozó azt állította: a kórházi fertőzések nagy részét a nem megfelelő higiéniai állapotok és az egyszer használatos eszközök sokszori újrafelhasználása okozza. Azóta rengeteg eset és rémtörténet járja be a hazai sajtót, vannak olyan egészségügyi dolgozók is, akik – név nélkül – erősen vitatják a kórházak, rendelők megfelelő higiéniai állapotát. Más szakemberek szerint azonban messze nem ekkora a probléma. Ami tény: a kórházak egyharmadában baj van a dolgozók kézmosási szokásaival.„Nincs akkora baj, amennyire kongatják a vészharangokat a hazai kórházi fertőzésekkel kapcsolatban” - mondta az üggyel kapcsolatban dr. Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője. Ő arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ egészségügyi szervezete a kórházi fertőzések megelőzésére világszerte  „Tiszta betegellátás – Biztonságosabb betegellátás” címmel indított programot és annak része a „Ments életeket: moss kezet” szlogenű kampány.

A magyarországi állapotokról megállapította: „Országszerte pozitív a tendencia a kézhigiénés gyakorlat fejlődésével kapcsolatban. A kórházak egyharmadának van még elmaradása ezzel kapcsolatban, de a legtöbb intézményben már jól működik” – állítja dr. Pusztai Zsófia.


Van azonban olyan fenyegetés, amelytől a WHO Magyarországi Irodájának vezetője szerint is van okunk nagyon komolyan aggódni
:
a legnagyobb bajt világszinten az egyre több antibiotikum rezisztens baktérium okozza, amelyre a WHO már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet. „Ha nem figyelünk oda a helyes, megfelelő és indokolt antibiotikum-használatra, akkor a penicillin felfedezése előtti korszak köszönthet ránk. Ebben az egyénnek, a szakmának, az orvosoknak, a döntéshozóknak és a médiának is van felelőssége és szerepe.”


További részleteet olvashat lapunkban. Munkatársunk, Krausz Viktória új összefoglalója "Baj van, de mekkora?" címmel a március 19-én megjelent friss VH-ban a kórházi fertőzés-ügy fejleményeiről.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!