Jancsi úr neve napján nem volt akkora dínomdánom, mint mifelénk, pedig az is egy hétig tartott. A mulatsághoz Kárpáthy Abellinók
kései utódainak egész sora csatlakozott.

 
A vörösiszap-károsultak 2 milliárdos adományának csak a hatoda jutott el a rászorulókhoz

Az Azori-szigeteken ülésezett 12 fideszes megyei közgyűlési elnök – értesült a Blikk. Az Atlanti-óceán közepén található szigetcsoporton tartották az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlését a múlt héten. A felmerülő, összesen többmilliós nagyságrendű költségeket a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, miközben adósságaikat néhány hete vállalta át az állam. A Blikk szerint Szűcs Lajos Pest megyei elnök szervezte meg az utat, melynek célja az volt, hogy Mengyi Roland fideszes képviselő páneurópai romastratégiája mellett lobbizzanak.

Jelentős jutalmakat osztanak ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál – írta az Index. A szervezetnél átlagosan 2,5 havi jutalmat, összesen 561 millió forintot osztanak ki. Ez átlagosan bruttó 1,17 millió forintot, 2,5 havi illetményt jelent fejenként. Az NMHH a magas szakmai színvonalú munkavégzéshez szükséges szakembergárdával indokolta a jutalmazás mértékét. A HVG hosszú cikkben számolt be arról, hogy a közmédia összevonásával létrejött Média­szolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 77,4 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre, ebből közel 65 milliárd az állami támogatás az idei 58,5 milliárddal szemben, és óriási ingatlanvagyont is szerzett. Spórolás címén elküldtek ezer embert, és a közszolgálatiság is igencsak megkérdőjelezhető, de bulvárműsorok szakmányban gyártására bőven van pénz: sorozatok, vetélkedők, show-műsorok készülnek, és többet költenek külföldi filmekre, mint az RTL Klub.

A Magyar Kármentő Alapba (MKA) egy év alatt befizetett, a kamatokkal együtt mintegy 2 milliárd forintra növekedett pénzadomány mindössze hatodát, hozzávetőleg 350 millió forintot fordítottak november elejéig a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa károsultjainak közvetlen megsegítésére – közölte a Népszabadság. A civil adományok nagy részét kormányzati célokra fordították, így futotta például műfüves kézilabdapályára, kisbuszra, tanösvényre és emlékparkra is.

Rogán Antal, az V. kerület polgármesterének társasházi szomszédja a tulajdonos abban a cégben, amely nemrég elnyerte az önkormányzat 120 milliós kommunikációs tenderét – derítette ki az Index. A Hamu és Gyémánt Kft.-nek blogokon és közösségi oldalakon kell a Belvárost népszerűsítenie. A portál utal arra, hogy a tendert Csetényi Csaba cégére szabhatták.

A Fidesz hátországának számító Századvég Politikai Iskola Alapítvány, Giró-Szász András kormányszóvivő ex-cége, a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Tanácsadó Kft., valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nyerte közösen az összkormányzati szakpolitikai tanácsadásra kiírt közbeszerzési pályázatot – értesült a Nép­szabadság. A fejlesztési minisztérium közölte: a cégek 2014 végéig havi nettó 29,6 millió forintért dolgoznak. Múlt héten a Fidesz-közeli Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre kiírt közbeszerzési pályázatot. A cég az elmúlt másfél évben jelentős állami megbízásokat kapott.

Elvonná a jövő évi költségvetésében a terhességmegszakításra előirányzott 400 millió forintot két KDNP-s képviselő. Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás javaslata szerint ezt a pénzt inkább az örökbefogadások ösztönzésére, az örökbefogadói gyes összegének emelésére, továbbá a gyermekek védelmét, támogatását szolgáló programok, pályázatok, egyéb előirányzatok támogatására kellene fordítani. A költségvetési módosítókról szóló első körös szavazás során 75 millió forintot adott a kormánytöbbség egy „kiemelkedő sporteseménynek”, a kettesfogathajtó-vb-nek. A sportág főszereplői azok a Lázár testvérek, akik egyben a CBA üzletlánc tulajdonosai is – írta a Népszava. A vasúti hidak felújítására sikerült még 5,2 milliárd forintot átcsoportosítani, és Rogán Antal V. kerületi polgármester javaslatára került be a Ferenciek tere és a Kossuth Lajos utca rekonstrukciójára 1,5 milliárd forint. A Magyar Olimpiai Bizottság 268,7 millió forint helyett 500 millió támogatáshoz jutott, az Országgyűlés Hivatala személyi juttatásokra 1 milliárd 60 millióval többet, 10,28 milliárd forintot költhet. Ugyanakkor a fogyatékos személyek érdekvédelmi szervezeteinek a támogatása 993 millióról 290 millióra csökkent.

A Napi Gazdaság arról írt, hogy megszüntetné a gazdasági bizottság a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét az új Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításában.

Egyes állami vezetők idén fejenként 50 ezer forintot vettek fel folyószámlaköltség-térítésként, vagyis azért, hogy fenntartsanak egy bankszámlát, amire át lehet utalni majd’ egymilliós havi fizetésüket – írta az Index. Azért ebben az egy esetben győzött a józan ész: a cikk megjelenése után megszüntették a gyakorlatot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!