„Magasabb fokozatba kapcsol a felsőoktatás” a kormány új, kedden nyilvánosságra hozott koncepciója szerint. Ez a következő másfél évtizedre határozza meg az egyetemi képzések irányát, és ezzel a következő nemzedék jövőjét. A tervezet illeszkedik a „munkaalapú társadalom” elképzeléséhez, illetve a miniszterelnök már többször hangoztatott világképéhez, mely szerint nem kell mindenkinek diplomát szereznie, a munkaerőpiac igényeinek kell megfelelni.

 
Egyetemi előadáson - Fotó: Soós Lajos, MTI

Bár a koncepciót 2014. november 5-ig véleményezhetik a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői, decemberben biztosan benyújtják a kormány elé. A terv egy egészen új intézményi struktúrát vetít előre, amelyben az egyetemek szerepét a megfelelő munkaerő kiképzése mellett az iparral való együttműködést és az innovációt jelöli meg. Azok a képzések lesznek ingyenesek, amelyeket a kormány szükségesnek tart, a rossz tanulók pedig könnyen átkerülhetnek a fizetős képzésekre.

Nehezebb lesz a bejutás az egyetemekre: a minimális ponthatár emelkedik, egyre több szakon lesz majd alapfeltétel az emelt szintű érettségi, 2023-tól pedig csak tanulhat felsőfokon, akinek legalább egy középfokú nyelvvizsgája van.

Bár Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta: intézmények nem szűnnek meg, az biztos, hogy szakok igen. A jelenlegi 10 700 elérhető képzés számát mintegy 1500-zal csökkentenék 2020-ra – ez zömmel azokat a szakokat érinti, amelyeket sok helyen tanítanak.

A jövőben háromféle intézménytípus lesz: a nagy tudományegyetemek mellett lesznek az „alkalmazott tudományok egyetemei” (ebbe kerül a főiskolák nagy része), és kiépülnek a közösségi főiskolák, amelyek zömében elmaradottabb térségekben kapnának helyet. Ezeket önkormányzatok, egyházak, vagy cégek működtethetnék.

A kormány több magántőkét szeretne bevonni a felsőoktatásba, mint az az adótörvény módosító javaslatából kiderül: a társasági adókedvezmények rendszerét úgy változtatná meg, hogy rávegye a cégeket a felsőoktatás támogatására, áttételesen elismerve ezzel, hogy a felsőoktatás forráshiánnyal küzd.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!