„Köszönjük Gordon, köszönjük Attila” – írta Deutsch Tamás (Fidesz) szombaton a Twitteren, és ezzel nagyjából összefoglalható, hogy mit is jelent az MSZP és az Együtt 2014 közötti egyeztetések sorában bekövetkezett legfrissebb fejlemény.

 
Németh András Péter felvétele

Az, hogy Bajnai Gordon a miniszterelnök- jelöltek versenyeztetésére tett javaslatot, amely még azelőtt kiszivárgott, hogy Mesterházy Attilával felálltak volna a tárgyalóasztaltól, a szocialista pártelnököt érthetően feldühítette: ultimátumnak nevezte az E14 indítványát, és a Bajnai által javasolt miniszterelnök-jelölti közvélemény-kutatással szemben a 106 egyéni képviselőt és a két potenciális kormányfőjelöltet is érintő előválasztást javasolt. Mesterházy pénteki sajtótájékoztatóján és este az ATV-ben sem palástolta ingerültségét, míg Bajnai arra hivatkozott, hogy bár az egyéni jelöltállításról szóló egyeztetés jól haladt, a listavezető személyét illetően patthelyzet alakult ki, és ő csak ezt próbálta feloldani a népszerűségi versennyel, de nem zárkózott el az előválasztástól sem. Ezzel, ha nem is lehetetlenítették el végleg, de nagyon megnehezítették a közös lista és közös kormányfőjelölt lehetőségét. Szombati háttérbeszélgetéseink alapján úgy tűnik, a szocialisták dühösek, Bajnaiék ijedtek, és ami a legfőbb: az összefogásra váró szavazók nagyon, de nagyon csalódottak.

Az eddigi, az egyéni jelölteket érintő megállapodást az MSZP semmisnek tekinti – mondta lapunknak a párt legfelső vezetésének egyik tagja. Péntekig úgy tűnt, a 106 egyéni körzetből az Együtt 2014 összesen 35 körzetet kap meg, amelyből 22 kifejezetten esélyesnek számít, mint például Csepel. Azonban azzal, hogy az E14 közvélemény-kutatással akarta eldönteni azt, amit tárgyalásos úton nem sikerült rendezni – ráadásul erről nem is akart vitát nyitni – kiverte a biztosítékot, és a jelek szerint egyszerre felszínre törtek az eddig a békesség látszatának kedvéért elhallgatott sérelmek. A szocialista párt most már nyíltan erőből politizál, miközben eddig csak célozgatott arra – igaz, egyre határozottabban –, hogy szerintük Mesterházy a közös miniszterelnök-jelölt.

„Megdöbbentő, hogy megpróbáltak minket kényszerhelyzetbe hozni, azok után, hogy milyen követelésekkel álltak elő a tárgyalásokon. Nem hogy 106 egyéni jelöltjük nincs, de még 90 sem; közülük többről kiderült, hogy nem is akarnak indulni. Olyan körzetekre tartottak igényt, mint Angyalföld, Miskolc vagy Komárom, ahol akkor is az MSZP győz, ha egy kólásüveget indít a választásokon – hol is vannak akkor a bizonytalanok, akiket állítólag ők meg tudnak szólítani? Meg közölték, hogy ha lesz más pártokkal, például Gyurcsányékkal megállapodás, akkor az már nem érintheti az ő jelöltjeiket, csak az MSZP adjon át helyeket” - dühöngött a szocialista tárgyalódelegáció egyik tagja, megemlítve, hogy az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért tagjai rendszeresen egy leendő szövetségestől méltatlan jelzőkkel illették a szocialistákat. „Az SZDSZ hozzájuk képest kiszámítható, szerény párt volt” – mondta. Egy másik forrásunk szerint az Együtt kevesellte, hogy elviekben az MSZP 15 egyéni körzetet engedett volna át nekik, ha Bajnai a miniszterelnök-jelölt. A közvéleménykutatási javaslatot egybehangzóan úgy értékelik a pártban, hogy az E14 próbált olyan módszert találni, amely Bajnait hozza ki győztesnek, de ez nem lenne valós eredmény, ráadásul manipulálhatóak is az eredmények a mintával vagy a kérdésfeltevéssel.

„Ahogy kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy Bajnai Gordon nem tud miniszterelnök- jelölt lenni, egyrészt mert az Együtt nem tudta számottevően növelni szavazóbázisát, másrészt a Mesterházy és a közte lévő kezdeti nagy különbség szépen kiegyenlítődött, megpróbáltak minél többet kizsarolni belőlünk” – fogalmazott az egyik elnökségi tag, aki szerint Bajnaiék húzása olyan általános felzúdulást váltott ki az MSZP-ben, amire három éve nem volt példa. Egy másik forrásunk elképzelhetőnek tartja, hogy ez a helyzet még kedvez is a szocialistáknak: „az Együttre sokan azért szavaztak volna, mert mégsem az MSZP, és mert úgyis van összefogás. Gyurcsány Ferenc kiválása után is sokan visszatértek a szocialista párthoz, akiket addig az ő személye taszított, most meg majd azért jönnek vissza a szavazók, mert le akarják váltani Orbán Viktort, és jobban bíznak egy jól beágyazott, jól szervezett pártszövetségben, mint egy 6 százalékos pártban. A végén pedig úgyis Orbánról mondanak véleményt, nem Bajnairól vagy Mesterházyról” – magyarázta. Ezzel együtt sem gondolja úgy senki az MSZP-ben, hogy nincs visszaút; ugyanis senki nem meri kimondani azt, hogy Bajnaiék a külön indulással nem tudnak annyi szavazatot elvinni, amennyi veszélyeztetné a győzelmet.

Nem akarunk felállni a tárgyalóasztaltól, mert szövetség nélkül nincs győzelem – jelentette ki az Együtt 2014 egyik befolyásos politikusa, aki szerint az MSZP elnöke túlreagálta a helyzetet. Hivatalos közleményében az Együtt-PM szövetség úgy fogalmazott: a szocialista párt vezetése egyelőre csak a miniszterelnök- jelölti kérdéssel együtt, „csomagban” hajlandó reális választókerületi megállapodást felvázolni, így hiába értek el jelentős előrelépést a tárgyalásokon, a személyi kérdés miatt ismét holtpontra jutottak. A választási szövetség ezért dolgozta ki a „gyorsító és problémamegoldó” javaslatcsomagját. A kiszivárogtatást pedig azért nem érti az E14, mert álláspontjuk szerint Bajnai már áprilisi, az országjárását is bejelentő cikkében jelezte, hogy a miniszterelnök-jelöltet az állampolgárok bevonásával szeretnék megtalálni. Vagyis úgy gondolják, hogy Mesterházy elhamarkodottan ítélte külső nyomásgyakorlásnak Bajnai pénteki ajánlatát.

Forrásunk megismételte: az egyéni jelöltek ügyében közel a megállapodás, viszont a miniszterelnök-jelölt kérdésében valahogy dönteni kell, és az számukra nem elfogadható, hogy egyszerűen az erősebb párt adja a listavezetőt. „Attila azért népszerűbb, mert a Jobbik és a Fidesz szavazói kevésbé utálják, mint Bajnait, de ők ugyebár úgysem rá szavaznának. Az elkötelezett baloldaliak között viszont ő vezet” – magyarázta. Az E14 ezzel együtt nem utasítja el az előválasztást, de nem akarják kiszolgáltatni a támogatóikat. „Ez nyílt szavazás lenne: aki elmegy, az baloldali. Ez visszatartó erőt jelenthet” – mondta. Ugyanakkor az egyik társelnök kivitelezhetetlennek, drágának és időigényesnek nevezte az előválasztást, viszont kötelezőnek tartja az egyéni választókerületek felosztását a szocialistákkal. Juhász Péter közölte: a közvélemény-kutatás olcsóbb, gyorsabb és nem amortizálja túlságosan a jelöltek hitelességét. Karácsony Gergely, az Együtt-PM egyik vezetője, a pénteki tárgyalás résztvevője blogján már közölte, Mesterházy javaslata kivitelezhetetlen, nem lehet megakadályozni, hogy az előválasztáson fideszes szavazók is részt vehessenek és befolyásolják a végeredményt.

Egyik informátorunk szerint az egyéni választókerületi előválasztás rengeteg szervezési problémával jár, csak károkat okoz, nem jelent valódi megoldást, ráadásul újra felnyithat olyan körzeteket, amelyekben már megvolt a megállapodás. „Az Együtt jól szervezett, és több körzetben is alul maradnak majd esélyesnek tartott szocialista jelöltek” – jelentette ki magabiztosan. Az E14 szerint két független cég közvélemény-kutatásával garantálni lehetne, hogy nem manipulált, valós eredmény szülessen.

A tárgyalódelegáció egyik tagja lapunknak azt mondta: nem igaz, hogy 15 egyéni képviselőt jelentett volna Bajnai miniszterelnök-jelöltsége; 0 és 9 között mozgott az ebben az esetben nekik jutó körzetek száma, és nem csak a nem létező jelölteket tagadta, hanem azt is, hogy „elpofátlanodtak” volna a tárgyalásokon. „Angyalföldet például az MSZP akarta nekünk adni, de nekünk nem kellett, viszont sem Borsodban, sem Hevesben nem jutott volna nekünk egy körzet sem” – állította. Ugyanakkor elismerte: mindkét párt taktikázott a jelöltállítással, és nem biztosan nem tett jót az amúgy sem bizalmi légkörnek. Mindezzel együtt továbbra is bíznak a megállapodásban. Jávor Benedek, a PM társelnöke a hvg.hu-nak azt mondta: a legfontosabbnak azt tartja, hogy az egyéni választókerületekben megszülessen a megállapodás, vagyis mindenütt csak egy „kormányváltó” jelölt legyen. A koordinált indulás – vagyis két lista, két miniszterelnök- jelölt, de körzetenként csak egy-egy egyéni jelölt – Jávor szerint nem cél, de még mindig jobb, mint ha nincs semmilyen összefogás, ráadásul vannak olyan elemzések is, amelyek szerint még hasznos is lehet, hiszen vannak olyan választók, akik semmi esetre sem akarnak az MSZP-re szavazni. A PM társelnöke szerint emberileg érthető az MSZP és Mesterházy hozzáállása, de politikailag nem, hiszen nem visz közelebb a kitűzött célhoz, az Orbán-kormány leváltásához.

A hogyan tovább azonban nagy kérdés. Információink szerint a szocialista párt a jövő héten írásban juttatja el az Együtt 2014-nek az előválasztás részleteit is tartalmazó javaslatát, és ha azt Bajnaiék elutasítják, akkor rögtön megkezdik a tárgyalásokat a Demokratikus Koalícióval, az MSZDP-vel és Fodor Gáborékkal. „Velük hamar meg fogunk állapodni” – jósolta az MSZP egyik elnökségi tagja. A szocialisták ugyanakkor arra is fel vannak készülve, hogy nem lesz választási megállapodás – ha az Együtt továbbra is ragaszkodik Bajnai kormányfőjelöltségéhez, akkor biztosan nem. Viszont abban bíznak, hogy a közvélemény nyomása az E14-en lesz nagyobb, így végül beállnak Mesterházy mögé.
Kétségkívül ez a párt érdeke: ha pártszövetségként indulnak, akkor nem 5, hanem 10 százalékot kell elérniük. A külön lista persze hozhat bizonytalan szavazókat, akik semmiképpen nem voksolnának a szocialistákra, de ez esetben is jobban járnak, ha közös egyéni jelöltek vannak. Más kérdés, hogy a pénteki pozíciót, vagyis a 35 körzetet még vissza tudja-e szerezni az E14. A dolgok jelenlegi állása szerint nem. A politikában persze soha nem mondják, hogy soha: „le kell higgadni” – fogalmazott lapunknak a szocialista párt elnökségének egyik tagja, aki szerint mivel az MSZP hisz a saját győzelmében, szem előtt kell tartania a majdani koalíció hatékony működését is. Ráadásul a most rendkívül csalódott szavazóknak is be kellene bizonyítani: nem csak a hatalmat tartják szem előtt az érintettek.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!