„Magyarország időt nyert, az EU-csúcson elnapolták a kötelező kvóták ügyét – jelentette be Orbán Viktor a Facebook-oldalán péntek reggel közzétett videóban. Tény, hogy a kötelező kvótákról nem határoztak az uniós miniszterelnökök, de a tanácskozásnak nem is ez volt a témája. A részvevőket sokkal inkább az orosz fenyegetés, a Brexit és az amerikai-európai vámügy foglalkoztatta.

 

Az uniós vezetők várják a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet  szakértőinek  vizsgálati  eredményeit  Szergej Szkripal, egykori orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezésével kapcsolatban – mondta Angela Merkel az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján.

A német kancellár hozzátette, hogy az elítélő szavak mellett Oroszország szankciókra is számíthat. Theresa May brit miniszterelnök csütörtök este számolt be részletesen a nyomozás állásáról az uniós vezetőknek.

A kilenc napirendi pont között előkelő helyen szerepelt a Nagy-Britanniával folytatott kilépési tárgyalások állása és az egyeztetésen követendő uniós álláspont, valamint az unió és Törökország kapcsolata.

A magyar kormányfő videoüzenetében a fenti témák egyikéről sem beszélt.

Kövesdi Péter összeállítása a Vasárnapi Hírek legfrissebb számában

Címkék: Európai Unió

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!