Stratégiai győzelmet aratott Orbán egykori kollégiumi társával, üzleti és politikai szövetségesével, Simicska Lajossal szemben, amikor a Közbeszerzési Hivatal megtorpedózta a Simicska által tulajdonolt Közgép Zrt.-t, és három évre letiltotta mindennemű közbeszerzéstől. Ám hibázna a miniszterelnök, ha a gazdasági, média- és kormányzati fronton zajló háborúban most körvonalazódó győzelme okán hátradőlne. Ugyanis van egy második front is, ahol egymásnak feszül a két volt szobatárs – Orbánnak a Fideszből is el kell takarítania „a Lajost”. Csakhogy Simicska rendesen megvetette a lábát a parlamenti frakcióban és a pártban – ráadásul az embereit tévedés lenne erőszakkal leválasztani róla.

 
Simicska Lajos - Fotó: Németh András Péter

Kormányzati simicskátlanítás

Úgy jártunk a Lajoshoz iránymutatásért és lebaszásért, mintha ő lenne a miniszterelnök, de legalábbis egy társkormányfő, idézi fel Simicska Lajos hősi idejét egyik forrásunk – aki szerint nem volt különbség abban, hogy ki a fejes a Miniszterelnökségen, ki a nagy ember a nemzetgazdasági minisztériumban, ki a meghatározó személy a fejlesztési vagy agrártárcánál. Azaz: mindenkit Orbán Viktor egykori szobatársa „igazított el”.

A rendszer tagadhatatlanul kétpólusú volt a 2014-es országgyűlési választásokig. Azóta látványosan zajlik a simicskátlanítás: az egykori főoligarcha embereit sorban tolják le a pályáról – legutóbb Vida Ildikó távozott a NAV éléről. (S hogy kétség se férhessen hozzá, kinek az áldozata, búcsúlevelében azt sejtette, Orbán Viktor kért tőle valamit, de ő visszautasította a kormányfőt.) A kormányzati simicskátlanítás az augusztus végi kormánykonferencián zárulhat le, ahol a miniszterelnök értékeli tárcavezetőit, majd szélnek ereszt pár államtitkárt. Hogy kik repülnek (a hírek szerint a Miniszterelnökségtől, a fejlesztési, illetve az agrártárcától), az leginkább Lázár János fejében körvonalazódik – ő Simicska egyik legelszántabb ellenfele.

Békésen, fű alatt

Ám míg a gazdasági-államigazgatási erőviszonyokat a nyilvánosság rácsodálkozása mellett alakítja át Orbán Viktor és személyes holdudvara, a „politikai tisztogatás” suba alatt zajlik. Simicska mélyen gyökerezik a Fideszben: képviselők, polgármesterek, választókerületi elnökök, a helyi gazdasági holdudvarok meghatározó emberei köszönhetik neki egzisztenciájukat. Lekötelezettjeit, persze, ki lehetne szekálni a pártból, de esetükben a vezetés jóval „tapintatosabb”, vélekedik egyik informátorunk. Szerinte a „kesztyűs kéz politikája” most különösen indokolt – a Fidesz népszerűségvesztése miatt. (A hatalom pártját a lakosság 21 százaléka szereti, azaz majdnem felére csökkent támogatottsága a kormányváltás óta.) Márpedig Simicskához még mindig számos, egyéniben mandátumot szerző képviselő, illetve polgármester lojális – ha a pártközpont úgy döntene, nem indítja őket újra, korántsem biztos, hogy az új arcok hoznák a választókerületeket. És ha nem változik meg a jelenlegi politikai konstelláció, akkor a hiányzó voksok nagyon szűk Fidesz-többséget eredményezhetnek – vagy azt se.

2018 után nincs

Épp ezért, mondja forrásunk, a békés meggyőzés időszaka zajlik most a Fideszben. Egyrészt tudatosan viszik földre a nyilvánosság előtt Simicska embereit – így jelezve, hogy az állami pénzcsapokból már nem Orbán egykori szobatársa csepegtet. Ezt az üzenetet erősítette, hogy a Közbeszerzési Hatóság három évre eltiltotta a korábban évente forintszázmilliárdokat nyerő Közgép Zrt.-t a közbeszerzésektől. A hivatalos verzió szerint azért született ez a súlyos verdikt, mert a gönyüi kikötőt felújító Közgép rosszul adta meg egy hajó méreteit. „Ha tudni akarod, kik vannak jóban Simicskával, nézd meg a közbeszerzési térképet, hiszen ezekből a projektekből finanszírozta a térség országgyűlési képviselőit, a városatyákat, no meg a vállalkozói sleppjüket”, érzékelteti egyik informátorunk, miért vezethet ez a közbeszerzési döntés az egykori első számú oligarcha elmagányosodásához. Mert bár forrásaink szerint 2018ig – amennyiben a tavaly több mint 12 milliárdos árbevételt produkáló Közgép úgy-ahogy elműködik – Simicska teljesíteni tudja „kifizetési vállalásait”, most azonban világossá vált, hogy 2018 után csak Orbánnal van élet.

Még mindig jobb az imidzse

Ám hiába küldték meg a gazdasági selyemzsinórt Simicskának, nem olyan egyszerű leválasztani róla a Fideszen belüli embereit. Ugyanis a népszerűségvesztéssel együtt a kritikai érzék is megerősödött a kormánypártban, így az őszi tisztújító kongresszus egyik tétje az, megfegyelmezi-e a párt a személyes vagyonosodási-pénzköltési botrányokat produkáló Rogán Antal frakcióvezetőt és Lázár Jánost. Akikhez képest sokak számára Simicska Lajos nem is olyan rossz, mert ő legalább nem csak magának gyűjt vagyont, és nem kérkedik a pénzével – ez legalábbis az egyik fideszes toposz. Ráadásul közbeszerzési botrányai kevésbé koptatták a pártot – sőt, azt sajtóbirodalma fényezte is, a baloldali orgánumok pedig finomabban fogalmaztak, cserébe némi reklámért.

Most azonban megváltoztak a viszonyok. Az egyik mondás szerint részben Lajosnak köszönhető a Fidesz népszerűségvesztése, hiszen ő buktatta bele a kormányt a Quaestor-sztoriba, hogy gyengítse a miniszterelnök körének pozícióit. A másik állítás szerint Simicska gyakorlatilag áruló, ugyanis korábban egyeduralkodó cégei miatt abajgatják őt az uniós hatóságok, és annak érdekében, hogy megússza a súlyos büntetéssel fenyegető európai vizsgálatokat, hajlandó gyengíteni Orbán Viktort. A harmadik tétel pedig az, hogy a Habony Árpád nevével jelzett médiacégek hamarosan átveszik a Simicska-orgánumok szerepét, és ugyanolyan hatékonysággal nyírják, támadják majd a helyi politikai-gazdasági riválisokat, ahogy azt fénykorában a Hír Tv–Magyar Nemzettengely tette.

Pontosan nem lehet tudni, hányan vannak a simicskás Fidesz-potentátok – az utóbbi időben már nem divat kérkedni Simicska barátságával. Forrásaink mindenesetre úgy becsülik, hogy a 133 fős Fidesz-frakció mintegy 20-25 százaléka lehet még mindig „Lajos pártján”. Korábban ezt könnyebben fel lehetett térképezni – elég volt az agrárügyekben, az energiabizniszben, az állami infrastrukturális fejlesztésekhez köthető kérdésekben megnézni az egyéni képviselői indítványokat – zömük Simicskának fütyült. Ma senki nem vállal be ilyesmit – Rogán Antal frakcióvezető mindent meg is tesz annak érdekében, nehogy valaki kedvezni próbáljon Simicskának.

A településeken még nehezebben rajzolható fel a Simicskatérkép, de az elmondható, hogy polgármestereknek tett szívesség, városatyák rokonainak szerzett állás, ismerős vállalkozó helyzetbe hozása okán majdnem mindegyik fideszes vezetésű településen vannak, akik tartoznak neki. Így az önkormányzati világban forrásaink szerint több száz – fontos pozícióban lévő – lekötelezettje lehet. Ugyanígy legalább 10-15 ezresre becsülik az ő jóvoltából munkához jutó vállalkozói réteget is.

Épp ezért joggal merül fel a kérdés, hogy amikor a kongresszus előtt a Fidesz-szervezetek tucatjait oszlatja fel a pártközpont, van-e ennek köze a simicskátlanításhoz. Az egyik válasz kézenfekvőnek tűnik: Lajos embereit purgálják ki a szervezetekből, Lázár János pedig e folyamat takarásában próbálja helyzetbe hozni saját támogatóit. A higgadtabb értelmezések azonban azt állítják: csupán azokon a helyeken cserélnek szervezetet, ahol a jelenlegi felállásban biztosan borítékolható lenne a 2018-as választási vereség. Szerintük ezt az támasztja alá, hogy a pártszervezetek ügyében a választmány elnökeként Kövér László mondja ki a végső szót – aki egyaránt ódzkodik Lázártól és Simicskától is. Ám a mezei fideszesek úgy érzik, bárki kerekedik is felül, igazi változásról, tisztulási folyamatról szó sincs – csak a pozíciók újraosztásáról.

A hatalmi felállás viszont változni látszik, hiszen az új oligarchákat, Mészáros Lőrinc felcsúti gázszerelőt, Garancsi István Videoton-tulajdonost, Spéder Zoltán bankárt és Hernádi Zsolt MOL-vezért (igaz, ő régi motoros), vagy a Közgép által hagyott űrt betölteni igyekvő Duna Aszfalt vezérét, Szíjj Lászlót csak a gazdaságba engedi be Orbán, a politikába viszont már nem – itt a Simicska után maradt politikai űrbe egyedüli gazdaság közeli szereplőként Matolcsy György jegybankelnök nyomul be

Hadállások partvonalon
A teljes állami-pénzügyi rendszert fogta egybe korábban Simicska Lajos, gyakorlatilag az engedélyezéstől kezdve  a hitelezésen át a kivitelezésig mindenre hatása volt. Ám mivel az intézmények élére a politika (értsd: miniszterelnök, kétharmados többség stb.) nevezi ki a vezetőket, e hadállásait szép lassan feladni kényszerült. Íme, néhány példa, mit irányítottak még a közelmúltban Orbán Viktor egykori szobatársának bizalmasai.

Magyar Fejlesztési Bank
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Magyar Energia Hivatal
Közbeszerzési Hatóság
Közbeszerzési Döntőbizottság
Magyar Nemzeti Vagyonkezelő
Magyar Villamos Művek
NAV

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!