Tizenhat kemoterápia, tizenhat paróka, tizenhatféle Szűcs Adriána a kamera előtt. A mindössze huszonhat éves modellnél tavaly diagnosztizáltak egy rendkívül agresszív emlődaganatot.

 

Nem hagyta magát, a terápia közben blogot írt a betegségéről, folyamatosan kampányol a szűrések népszerűsítéséért, rendszeresen jár fotózásokra és castingokra is. Vörös, szőke vagy épp barna hajjal pózol, de kopasz fotóiért is több ezren rajonganak. Júliusban kapta az utolsó kemoterápiás kezelést, aztán meg is műtötték, most háromhavonta jár kontrollra, pszichológus segítségével igyekszik feldolgozni a történteket és folytatni az életét. Nagy tervei vannak.

Bárkivel megtörténhet

„Már nem ugyanaz vagyok, mint egy évvel ezelőtt. Megfontoltabban élek és próbálok nem arra gondolni minden percben, hogy ez a betegség bármikor visszatérhet. Helyette arra fókuszálok, hogy segítsek más daganatos fiataloknak. Akár csak annyival, hogy miképpen növelhetik az önbizalmukat, hogy ezzel is javuljon a közérzetük” – fejti ki Szűcs Adriána modell, aki tavaly novemberben tapintott ki a mellében egy csomót, és decemberben már tudta, hogy agresszív, gyorsan osztódó daganattal néz szembe, amit esetében csak kemoterápiával lehet kezelni. Óriási szerencséje volt, még nem alakultak ki áttétek.

„A fiatalok azt hiszik, hogy velük ez nem történhet meg. Én is így gondoltam, hiszen egészségesen táplálkoztam, mozogtam. Tény, hogy néha stresszes volt az életem, de soha nem gondoltam volna, hogy ennyi idősen rákos lehetek. Önvizsgálatot sem csináltam szinte soha. Isteni sugallat lehetett, hogy novemberben véletlenül észrevettem azt a kis csomót. Ha nem így történik, most valószínűleg nem beszélgetnénk. Már tudom, mennyire fontos a rendszeres önvizsgálat és szűrés is, minden fiatalt arra biztatok, hogy ne hagyja ki ezeket, felelősek vagyunk a testünkért. A daganat harmincéves kor alatt is kialakulhat” – fogalmaz.

Negyvenöt éves kor alatt egyébként nem kötelező a mellrákszűrés, nem küldenek behívót, így vannak, akiknél későn derül ki, hogy baj van. „Sok korombelit küldenek el a szakorvosok azzal az indokkal, hogy ennyi idősen nem lehetnek rákosak és biztos csak egy jóindulatú csomóról van szó. Persze ez is előfordulhat, de ennek ellenkezője is.” Szűcs Adriána az első szakvélemény után úgy döntött, másodvéleményt kér, és felkereste az Országos Onkológiai Intézetet, ahol másfajta kezelést javasoltak, mint korábban.

„Én vagyok a felkiáltójel, ami az orvosoknak és a fiataloknak is szól. A kortársaimnak megmutatja, hogy ha velem megtörtént, velük is megtörténhet. De az orvosoknak is példa vagyok arra, mennyire fontos, hogy probléma esetén ne küldjenek el senkit annyival, hogy valószínűleg nincs semmi baj. A  fiatalság nem feltétlen nyújt védelmet. Persze igaz, hogy minden beteg más, és nem feltétlen kell mindenkit biopsziának kitenni, de akkor is fontos az alaposság” – összegzi Szűcs Adriána.

Ha egy családban több esetben is előfordult daganat a felmenők között, akkor ezt a kezelőorvosnak is érdemes hangsúlyozni, hiszen a kórtörténet és a genetika is komolyan befolyásolja a rák kialakulását. Adriána esetében női ágon hat felmenőjénél is előfordult ez a betegség.

Szempilla és haj nélküli reggel

„Utólag visszagondolva nem tudom, hogy csináltam végig az elmúlt egy évet. Sokat segített, hogy nem hagytam el magam, mindig volt egyfajta rendszer, ami miatt összeszedett voltam” – mondja. Számtalan pozitív visszajelzést kapott azoktól a fotósoktól is, akik vele dolgoztak. Ritka ugyanis, hogy egy fiatal nő magabiztosan vállalja, kihullott a haja, megváltozott a teste.

„Tény, hogy nagyon nehéz volt az első olyan reggel, mikor szempilla, szemöldök és haj nélkül ébredtem. Elvékonyodott a bőröm, karikák voltak a szemem alatt. De mikor leültem és kisminkeltek, az hihetetlen erőt adott. Bár másképp néztem ki, ugyanaz a lány voltam, csak lelkileg erősebbnek éreztem magam. Hiszen ott álltam kopaszon, betegen, de mégis szépnek tudtam magam látni. Ezt aznap reggel még nem hittem volna. Feszegetni kell a határokat. Persze nem kell mindenkinek kopaszon sétálgatni, de kis lépésenként el lehet fogadni a helyzetet. Én mára már élvezem, hogy más-más lány tudok lenni a parókáknak hála.” A fiatal nő sokakat motivál, több mint 8000-en követik az Instagramon, és rengetegen olvassák Az Én Küzdelmem című blogját is.

„Tudom, hogy nagyon nehéz, én is megjártam a poklot, de akkor is meg kell találni a betegség pozitív oldalát. Én rengeteget nevettem, gyakran magamon és a saját helyzetemen. De mindenkinek szüksége van legalább egy olyan emberre is, akire lehet támaszkodni. Meg kell tanulni kérni, és adott esetben elfogadni a kiszolgáltatottságot. Nekem óriási erőt adott a családom és a párom. Szinte teljesen bezártak egy burokba és nem hagyták, hogy bármilyen oldalról sérüljek. Nem is alakult ki igazi betegségtudatom. Sokkal közelebb kerültünk egymáshoz velük és a barátaimmal is. De rengeteg pozitív energia érkezhet idegenektől is. Sokat adott, hogy támogattak a követőim, a média, ismeretlen emberek. Megtanultam küzdeni az életemért. Akinek családja, gyermeke van, azoknak azt üzenem: próbáljanak értük küzdeni és nem feladni a harcot.”

Alattomos betegség

Évente 360 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak Európában és 92 ezren vesztik életüket a betegség miatt. Ez a rák leggyakoribb fajtája a nők körében. Hazánkban évente 2000 nő hal meg emiatt, a betegség minden nyolcadik-kilencedik nőt érinti Magyarországon. Éppen ezért a múlt hétvégén a szűrések fontosságára hívták fel a figyelmet az Egészség Hídja eseményen is, mely során rózsaszín köntösbe öltözött a Lánchíd. A szervezők hangsúlyozták: a mammográfia az egyetlen biztos módja a mellrák korai kimutatásának, ezért nagyon fontos, hogy az 45–65 éves nők eljárjanak az éves szűrésekre. Jelenleg egyébként elég rosszak a mutatók, az érintettek alig fele vesz részt a szűrésen.

Ahhoz, hogy jó minőségű felvétel készüljön egy mammográfia során, egy kicsit össze kell nyomni az emlőt, ami sok nőnek erős fájdalommal jár. Éppen ezért nem szívesen vesznek részt a vizsgálaton – mutat rá a szűrés elkerülésének egyik okára Rucz Árpád nőgyógyász, a fővárosi Róbert magánkórház osztályvezető főorvosa. Szerinte nagyon fontos az önvizsgálat is, amit havonta egyszer, menstruációt követően érdemes elvégezni. Akár már egy-egy centiméteres csomó is kitapintható lehet. Mint mondja, a mellrák alattomos betegség, harmincéves korban is előfordulhat, sőt tizenhat éves beteggel is találkozott és még öt év után is kialakulhatnak távoli áttétek. Ezért is fontos, hogy rendszeresen járjanak a nők szűrésre, mert így időben elkezdődhet a kezelésük. Életek múlhatnak ezen a tudatosságon.

FOTÓ: PÁVÓ RÉKA, DOM STEFANIK

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!