Látványosabb
lesz a cselgáncs. – Még el sem simultak a vizes vb hullámai, Budapest újabb rangos világversenynek ad otthont: augusztus 28. és szeptember 3. között rendezik a Papp László Budapest Sportarénában a cselgáncs-világbajnokságot. Magyarország teljes létszámmal, vagyis a férfiaknál és a nőknél is kilenc-kilenc versenyzővel vesz részt a küzdelmekben. Az eseményről Nagy Andrással, a Magyar Judo Szövetség szakágvezetőjével beszélgettünk.

 
Csernoviczki Évától (fehérben) a szakvezetés is sokat vár a hétfőn kezdődő budapesti világbajnokságon


– A világbajnokságra 136 ország 796 versenyzője adta le a nevezését. A nemzetközi mezőnyben ki lesz a legnagyobb név?

– Egyértelműen a londoni és riói olimpiai bajnok, sokszoros világbajnok francia Teddy Riner, aki az utóbbi időben sérülésekkel küszködött, keveset versenyzett, ezért most nem lesz a kiemeltek között. A magyar válogatott gerincét is rendkívül eredményes dzsúdósok alkotják: a korelnök olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva, a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, az ugyancsak vb-ezüstérmes Bor Barna, az olimpiai ötödik helyezett, vb-bronzérmes Karakas Hedvig, az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres Európabajnok Joó Abigél, az Eb-bronzérmes, korosztályos világ- és Európa-bajnok Gercsák Szabina, az Eb-bronzérmes Ungvári Attila és a junior Európa-bajnok Pupp Réka.

– A budapesti vb-n mutatkozik be az új versenyszám, a vegyes csapat.

– Igen, bár az első kiírásban még nem szerepelt, de miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy ez a szám már a 2020-as tokiói olimpia programjába bekerül, módosították a kiírást. Hat versenyző, három férfi (73, 90, +90 kg) és három női (57, 70, +70 kg) dzsúdós alkot egy csapatot, és az az együttes nyer, amely több győzelmet ér el. Döntetlen esetén a segédpontok alapján számítják ki, hogy ki nyeri az adott találkozót.A vegyes csapatok küzdelmére, amelyre szeptember 3-án kerül sor, Budapestre érkezik Thomas Bach NOB-elnök. A nyitó napon pedig várhatóan a vb vendége lesz Vlagyimir Putyin, a Nemzetközi Judo Szövetség tiszteletbeli elnöke is.

– Milyen szabályváltozások lesznek még?

– A férfiak és a nők küzdelmi ideje egységes lett, mind a lányoknál, mind a fiúknál négy percig tart a mérkőzés. Új szabály, hogy intésekkel a rendes menetidőben nem lehet győzni, kizárólag akciópontok dönthetik el a küzdelmet, ha lejár a négy perc, tovább kell csatázni az aranypontért. Mindez várhatóan gyorsítja, látványosabbá teszi a versenyt.

– A 2014-es vb-n a 19 éves Tóth Krisztián volt a meglepetésember, aki ezüstérmes lett.

– Reméljük, hogy amit akkor Krisztián elkezdett, most folytatni tudjuk. A csapatunk minden tagjára igaz, ha egy jó napot fog ki, a hazai közönség segítségével képes meglepetést okozni. A minimális elvárás egy érem és egy ötödik helyezés, de én akkor lennék elégedett, ha két érmet nyernénk.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!