Mindenki boldog volt, amikor Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere múlt héten bejelentette, 2020-ban Nyíregyházán is épül Legoland, olyan, amilyen Berlinben, Oberhausenben, Isztambulban és Manchesterben is van. Egy Legoland Magyarországon? – az talán még egy űrközpontnál is jobb (és olcsóbb). A polgármester azt is hozzátette, hogy a kormány 9,5 milliárd forintot ad a pannon Legolandra. Aztán kiderült: a Lego Discovery Centereket működtető Merlin Entertainments nem gondolt Nyíregyházára.

 
VH, 2017. március 4.

Az igaz, hogy a kormány 1092/2017 határozatában úgy döntött: támogatja Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség Kiemelt Turisztikai Térség fejlesztését.

Az is tény, Nyíregyháza ide tartozik. És a kormány valóban rábólintott, hogy a város „egyedülálló a tágabb térségben is nagy vonzásképességű attrakciót hozzon létre”. És a bólintáshoz 9,5 milliárdos keretet is mellékelt, hogy Nyíregyháza komoly tárgyalópartnerként kereshesse meg az építkezéshez és üzemeltetéshez szükséges jogokat birtokló nemzetközi cégcsoportot.

Vagyis szó sincs építkezésről, csak szándékról, mégpedig magyar szándékról. A Vasárnapi Hírek úgy tudja: a polgármester valóban tárgyalt a cég magyarországi vezérigazgatójával, aki állítólag ígéretet tett arra, hogy ha a kormány beszáll, akkor lehet Legoland Nyíregyházán. Kovács Ferenc ezzel az ígérettel állt ki a nyilvánosság elé. És azzal a reménnyel, hogy ha sikerrel jár a „Lego-kaland”, akkor a kabinet roppant bőkezű lesz Nyíregyházával.

Különösen most, hogy „lett pénz” a vidékre, no meg, hogy a miniszterelnök kijelentette: „nagy dolgok nélkül megragad Magyarország a közepesen fejlett országok között”. Márpedig egy Legoland elég nagy volna.

Kérdés, hogy valóban fellendítené-e a keleti régiót, teremtene-e több ezer új munkahelyet és feltenné-e a várost a nemzetközi turisztikai térképre.

Ahogy az is jogos felvetés, hogy életképes lenne-e egy nyírségi „kockapark”? Számítások szerint egy belépő nagyjából 100 euróba (31 ezer forint) kerülne, azaz, ha a magyarok többsége számára is megfizethetővé akarnák tenni Legolandet, akkor dotálni kellene a jegyeket. Leginkább a kormánynak – a 9,5 milliárdon felül.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!