Szombaton lejár a CEU által kitűzött határidő – amennyiben a kormány nem írja alá azt az államközi megállapodást, amelynek értelmében az USA-ban akkreditált képzéseik törvényesen működhetnének tovább, az egyetem Bécsbe költözik.

Márpedig pénteki lapzártánkkor úgy tűnik, minimális az esély, hogy a kormány lépjen az ügyben. A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely szerdán azt mondta, a CEU által szabott határidő semmilyen törvényben nem szerepel, és addig biztosan nem teljesíthető az egyébként a kormány által szabott határidő. Bár azt állítja, garanciát adott az amerikai kormánynak, hogy a Közép-európai Egyetem működhet Magyarországon, ezzel csak az itt akkreditált 10 képzésre gondolt, ami az egyetem tevékenységének kis része. Az amerikai diplomát adó 50 képzésnek így felmenő rendszerben már szinte biztosan költöznie kell. Ugyanis Gulyás a garanciára vonatkozó mondatot újságírói kérdésre nem volt hajlandó úgy elmondani, hogy abban a CEU szerepeljen a Közép-európai Egyetem helyett.

Nem változtat a helyzeten Kósa Lajos nehezen értelmezhető nyilatkozata sem, amit a Népszavának tett. „A Közép-európai Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy… Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs.”

Közben a CEU magyar diákjai, dolgozói és hozzátartozóik a vezetésétől független egyetemi kezdeményezésre eddig 100 levelet küldtek Orbán Viktornak, amelyekben szembesítik a kormány korábbi ígéreteivel, és személyes történeteiken keresztül mutatják meg, mi a tétje a költözésnek. „Lehet, hogy a nővéremnek az Ön döntése miatt Bécsben kell majd felnevelnie a most született kislányát, tehát A Családok Évének szellemében Ön most családokat készül szétszakítani” – írja egyikük. „Emlékszik még az önök kormánya által meghirdetett »Gyere haza, fiatal!« programra? A CEU külföldről hazatérő kutatói önként valósították meg azt, amit a sikertelen kormányzati akció a zászlajára tűzött, a kormány most mégis az ország elhagyására kényszerítheti e tudósokat” – szól egy másik. A CEU a VH kérdésére nem tudta megmondani, hogy pontosan hány magyar állampolgárt, munkavállalót érint majd a költözés vagy ingázás, vagy például mi lesz, ha egy oktatónak Bécsben és Budapesten is tartania kell órákat. „Erre még nem tudunk válaszolni. A fontos szempont az, hogy igyekszünk mindenki számára olyan megoldást találni, ami illeszkedik az életükbe” – írták. Az egyetem diákjai egyébként összesen 117 országból érkeztek, a magyar hallgatók aránya 20 százalék, amivel ők képezik a legnagyobb nemzetiséget, és ez mindig is így volt. Legalábbis eddig – félő, hogy a magasabb bécsi megélhetési költségek sokakat elriasztanak majd a jelentkezéstől, bár a CEU ettől nem tart és bízik nagyvonalú öszöndíjrendszerének vonzerejében.

 

Hetven amerikai diplomata és tudományos szaktekintély – köztük Francis Fukuyama, korunk egyik leghíresebb filozófusa és politikai közgazdásza – írt alá nyílt levelet, amiben arra figyelmeztetik Orbán Viktort: a CEU elűzésének következménye kell, hogy legyen az amerikai– magyar kétoldalú kapcsolatokban.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!