Országszerte demonstrálnak holnap a diákok, mivel követeléseik közül egyet sem teljesített maradéktalanul a kormány. Tovább szítja az indulatokat, hogy a Fidesz Alaptörvénybe foglalná a röghöz kötést és a felsőoktatási intézmények gazdasági kontrollját. Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila ugyanakkor közölte: nem kizárt, hogy tandíjmentes felsőoktatásra tesznek javaslatot 2014-ben.

Lejárt a diákok ultimátuma, amelyet egy hónapja intéztek a kormány felé, így országszerte tüntetni fognak a Hallgatói Hálózat (HaHa) által szervezett demonstrációkon. A szervezők több ezer emberre számítanak. Budapesten a Deák térre várják ma délután 15 órakor a diákokat, tanárokat, oktatókat és mindenkit, akit felháborít az oktatásban tapasztalható tarthatatlan helyzet, emellett Pécsett, Szegeden és Debrecenben is megmozdulásokra készülnek.

Csak olaj a tűzre, hogy pénteken kiderült: a Fidesz Alaptörvénybe foglalná a hallgatói szerződést, a javaslat alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a diák későbbi magyarországi munkavállalása. „Ez nem csak a hallgatók megalázása, de hosszú évekre kényszerpályára állít minden kormányt, amelyik megváltoztatná ezeket a jogtipró intézkedéseket” – reagált a HaHa a hírekre. Füzessi Károly aktivista szerint ezzel tulajdonképpen arra történik kísérlet, hogy Alaptörvény-ellenessé tegyék a diákmozgalom követeléseit.

A Fidesz azt is beleemelné az Alaptörvénybe, hogy az egyetemek és a főiskolák gazdálkodását a törvény keretei között a kormány határozza meg. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) eddig is az intézményi autonómia durva megsértésének értékelte, hogy a kormány gazdasági felügyelőket nevez ki az intézményekre és főiskolákra.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) hazug és gyáva lépésnek nevezte a hallgatói szerződés Alaptörvénybe írását. A fejlemények azért is meglepőek, mert a HÖOK néhány hete írt alá részmegállapodást Balog Zoltánnal, amikor az emberi erőforrás miniszter hajlandónak mutatkozott a röghöz kötő szerződés részleteinek felülvizsgálatára. Nagy Dávid HÖOK-elnök szerint innentől kezdve megkérdőjelezhető, hogy Balognak milyen súlya van a kormányban.

A hallgatók hat pontja, amellyel ultimátumot adtak a kormánynak így – finoman szólva – nem teljesült. Talán csak azt lehet részeredményként értékelni, hogy azon a 16 szakon is lesz majd állami ösztöndíjas hely, amelyeket korábban egyáltalán nem támogatott volna a kormány. Igaz, sokkal magasabb ponthatárral, mint az összes többi képzésben.
A HaHa egyik követelése az volt, hogy állítsák le a forráskivonást a felsőoktatásból és kompenzálják az elvonásokat. Ehhez képest napról napra érkeznek a hírek bajban lévő egyetemekről és főiskolákról, ahol nem tudják, hogyan fogják kigazdálkodni a csökkenő állami támogatásokat. Az MRK számításai szerint idén 42 milliárddal kell kevesebből gazdálkodniuk, mint tavaly. Az államtitkárság számításai szerint viszont 23 milliárddal többet költenek a felsőoktatásra, mint korábban, a különbség abból adódik, hogy az államtitkárság a PPP-konstrukciók kiváltását, az EU-s projektek támogatását és az intézményi adósságok kifizetését is hozzászámolja a támogatáshoz, amelyek a napi működési gondokon nem segítenek. Dr. Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Károly Főiskola rektora, az MRK elnökségi tagja lapunknak elmondta, mivel a működésre lényegesen kevesebb pénz jut, meg kellett emelniük az oktatók kötelező óraszámát, miközben a kutatás és a tehetséggondozás is hozzátartozna a feladatukhoz, amire így sokkal kevesebb idő és energia jut. A gyakorlatorientált képzések finanszírozására nem jut pénz, a külső megbízással dolgozó oktatók foglalkoztatását szintén nem engedhetik meg maguknak az intézmények, ami sok területen színvonalcsökkenéshez vezethet.

Magyarország érdekeinek garancialevele a hallgatói szerződés – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton az MTI-vel. Az Emmi közleménye szerint a kormány mindazonáltal a konstruktív, folyamatos egyeztetés híve, és számít arra, hogy hamarosan megállapodás születik ebben a kérdésben is a két fél között.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke tegnap közölte: a következő hetekben megvizsgálják, miként teremthető elő a felsőoktatásból 2010 óta kivont 50-60 milliárd forint, ennek eredményeként pedig nem kizárt, hogy tandíjmentes felsőoktatásra tesznek javaslatot 2014-ben. Az MSZP szerint a kormányoldal beismerte a hallgatói szerződések alkotmányellenességét azzal, hogy pénteken benyújtott Alaptörvény- módosításukban teremtenének lehetőséget a felsőoktatási hallgatók röghöz kötésére. Kunhalmi Ágnes, az ellenzéki párt elnökségi tagja úgy fogalmazott: a kabinetnek régen volt „ennél szánalmasabb törekvése”, amivel szerinte „szembeköpik” a tárgyalóasztal túloldalán ülő hallgatói és oktatói érdekképviseleteket.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!