A párhuzamos valóságok országává lett Magyarország az utóbbi négy évben: adatbányász és - értelmezési „seregek” dolgoztak kőkeményen, hogy ugyanazt a sztorit egyszerre adhassák elő tündérmeseként és rémtörténetként. Kormánypártok és ellenzéki erők majdnem adatcunamiba fojtották az embereket, hogy saját igazuk uralkodjon a médiatérben.

Ám a mindennapok tapasztalásait a statisztika nem – vagy csak rendkívül nehezen – képes felülírni. A politikai – főként a kormányzati – kommunikációt sikerrel ellensúlyozhatja az iskolából hazatérő gyerek, a kórházban vegetáló nagymama, a gyógyszer kiváltása és a gázszámla között választani kényszerülő közmunkás, a két szülő nyolcórás munkája mellett is szegénységben élő család hétköznapjai.

A Vasárnapi Hírek megpróbálta összegyűjteni azokat a tényeket, számokat, adatokat, amelyek hitelesen rajzolják meg az Orbán-kormány társadalmi-gazdasági sziluettjét. Az így felsejlő kép hű lenyomata elmúlt négy évünknek: tovább nőttek a társadalmi különbségek, miközben egyre távolabb kerülünk évtizedes célunktól, az európai felzárkózástól.
 

Megélhetés

„Már látható, sőt járható az út, amely kivezet a szegénységből: nem ígéretekkel és ingyenpénzzel, hanem munkával és rezsicsökkentéssel van kikövezve.” Orbán Viktor – Belügyminisztérium, 2014.

Gazdaság

„Aki a magyarokkal köt üzletet, az az Európai Unió növekedési motorjával kerül kapcsolatba.”
Orbán Viktor – Peking, 2014

 Oktatás  

„Aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba, vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan. ”
Hoffmann Rózsa – MTV, 2010

Egészségügy

„A négyszáz-nyolcszáz napos várakozási idők mellett sem mehetünk el szó nélkül.”
Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a várólistákról – Siófok, 2013

Munka

„A magyar kormánynak az a célja, hogy teljes foglalkoztatottság (3% alatti munkanélküliség – a szerk.) legyen Magyarországon.”
Orbán Viktor – Ózd, 2014.

Jogállam

„A Fidesz számára a nemzet a test, a köztársaság csak a ruha, ez sem lényegtelen, de pusztán államforma.”
Orbán Viktor – Művészetek Palotája, 2006.

Kultúra és sport

„Azzal számolnunk kell, hogy például Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön. Bármit is mond rólunk.”
Fekete György – Magyar Művészeti Akadémia

Címkék: Választás 2014

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!