Lapzártánkkor még javában zajlott a hároméves Lehet Más a Politika (LMP) 17. budapesti kongresszusának első napra tervezett programja. A küldöttek elfogadták az LMP megújított missziós nyilatkozatát, amely a stratégiai lépéseket tartalmazta.

 
A Lehet Más a Politika (LMP) 17. budapesti kongresszusának első napja

Lapzártánk után döntöttek a párt szövetségesi politikájáról, amelyről négy fordulóban szavaztak, valamint a szervezetfejlesztéséről. Kaufer Virág országgyűlési képviselő megüresedett helyét Szél Bernadett foglalhatja el. A lemondott Schiffer András helyére csak ma választanak új frakcióvezetőt.

A Demokratikus Ellenzéki Kerekasztallal (DEKA) kapcsolatban az egyik képviselő lapunknak azt mondta: sokan nem lelkesek, mert az „álbaloldali” pártok és szervezetek legitimációs eszközének tartják a DEKÁ-t, de nem zárják ki a benne való részvételt. A szombati nap egyik központi gondolata az volt, hogy bár a jelenlegi kormány az elmúlt 22 év legkártékonyabbika, nem szabad elfelejteni az ide vezető utat sem.

Órákon át tartottak a zárt ülésen a felszólalások, amelyeket többnyire név nélkül ismertettek az LMP honlapján. „Nem szabad elfelejteni, hogy az oligarchikus típusú politizálás nem áll távol az elmúlt 22 év pártjaitól”. „Azok a viszonyok, amik Orbánisztán létrejöttéhez hozzájárultak, a rendszer leváltása után is fennmaradhatnak”. „2006-ban Gyurcsány Ferenc félrevezetéssel szerezte meg a hatalmat”. „Nekünk nem pártokban kell gondolkodnunk, nekünk az emberekkel van dolgunk. Márciusban elindulhatunk, ez a tavasz a mi tavaszunk lehet” – sorjáztak az idézetek.

Jávor Benedek frakcióvezető-helyettes arról beszélt, hogy csupán az Orbán-kormány leváltása számukra nem kielégítő cél. A képviselő Scheiring Gábor – aki korábban meglebegtette a lemondását, majd látva, hogy „a belső együttműködés és normák terén egy új és reményteli kezdet elején vannak”, visszatáncolt –, pedig azt hangoztatta, hogy az LMP önállóságát nem szabad csorbulni hagyni. „Meg kell mondanunk, mi számunkra a köztársasági minimum, és menni előre” – fogalmazott, a minimum részeként említve a tiszta párt- és kampányfinanszírozást, és a 2006-os rendőri brutalitások elítélését. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint, ha rendezik belső konfliktusaikat, erősödik a belső szolidaritás, hatékonyabbak tudnak lenni. „Az kell, hogy kinn legyünk az utcán, kinn legyünk a terepen, rengeteg emberrel találkozzunk, lefagyjon a fülünk az utcán állva, hogy kávét izzadjunk és minél több embernek elmondjuk a mi alternatívánkat” – erről Vágó Gábor képviselő be­­szélt. A kongresszuson bemutatkozott Hikáde Beáta, a párt új kommunikációs igazgatója.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!