Nehezen tudja meghatározni a Fidesz, pontosan mi is volt Orbán Viktor most feltárt luxusrepülése; fizetni ugyan nem fizetett érte, de ajándéknak sem nevezhető.

 

Van, aki szerint a kormányfő az országot képviselte, míg más szerint szabadidejében utazott. Orbán eközben hallgat. Teljes a káosz a repülőgép-botrány körül.

„Ha bennünket megtámadnak, abban mindenki biztos lehet, hogy megfelelő súllyal fogunk válaszolni. (…) Tehát világossá kell tenni, hogy ha valaki idesuhint, akkor arra számíthat, hogy olyan lesz a fogadjisten, amilyen az adjonisten” – így reagált Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott interjúban, mikor az EP-vá lasztást megelőző lejárató kampányról kérdezték. A kérdés, ha burkoltan is, de utalt a héten komoly sajtóvisszhangot kiváltó hírre, miszerint a miniszterelnök egy újonnan 17 milliárd forintba kerülő luxus magánrepülővel utazott a nyáron a Vidi bulgáriai BL-meccsére. Erről elsőként az Átlátszó számolt be.

A kormányzati kommunikáció szerint a cikk csupán egy Soros-féle lejárató kampány része a közelgő választások miatt. Ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezette le a kormányinfón. Szerinte Orbán nem követett el jogsértést, mikor luxusrepülővel utazott a meccsre, sőt még erkölcsileg sem aggályos, ugyanis nem nyaralni ment, hanem az országot képviselte egy fontos sporteseményen. Ha azonban az országot képviselte, akkor felmerül: nem aggályos-e, hogy egy ilyen jelentős értékű ajándékot kap egy olyan barátjától, aki egyébként rendre nyeri a közbeszerzéseket? Orbán Viktort ugyanis Garancsi István, a Videoton tulajdonosa röptette ki a meccsre. Azt nem tudni, hogy Garancsi bérli-e a gépet vagy az övé, ennek eldöntésére Gulyás sem vállalkozott. Megdöbbentő, de a miniszter még azt is hozzátette, hogy a miniszterelnök – akinek hivatalosan csak pár százezer forintnyi megtakarítása van – majd eldönti, hogy feltünteti-e a vagyonnyilatkozatában a Garancsitól kapott utakat. Érdekes, hogy bár „az országot képviselte”, a miniszterelnök nem képviselői minőségben kapta ezt a juttatást.

A magyarázkodásba és az egymásnak ellentmondó állításokba nemcsak ő, hanem Hollik István, a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője is belezavarodott. Az ATV-ben kérdezték az esetről, ahol azt mondta: Orbán utazása nem minősül Garancsi ajándékának, hiszen Orbán nem tehet arról, hogy 20 éve van egy barátja, aki sikeres vállalkozást épít fel és most milliárdos. A kérdésre, hogy Garancsi vajon mitől lett ilyen sikeres 2010 után, azt a választ adta: „azért sikeres, mert sikeres”. Szerinte Orbán szabadidejében ment el a meccsre, és nem az országot képviselte.

Vagyis a Fideszen belül is káosz uralkodik az ügyben, hiszen komoly ellentmondások vannak a máskor egységes és következetes kormánykommunikációban. A tisztánlátást Orbán Viktor sem segítette, hiszen – a kötelező migránsozáson túl – nem árult el semmit az állami rádióban.

Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e egyáltalán következmény, vagy a történet most is az érdektelenségbe fullad. Könnyen elképzelhető ez utóbbi forgatókönyv is. Reiner Roland, az Integrity Lab elemzője ugyanis arról beszélt a Népszavának: ez egyfajta „hétköznapi korrupció”. Kiss Ambrus, a Policy Agenda politológusa pedig úgy látja, a Fidesz szerint belefér a választóiknak ez a történet, mert a miniszterelnök focibarátsága nem újdonság, ahogy az sem, hogy jár mérkőzésekre.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM, NÉPSZAVA

Címkék: Orbán Viktor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!