A házasság intézménye lassan kimegy a divatból.
- Pedig, ha működik, sokkal egészségesebben élhetünk hosszabb ideig.
- A válással az infarktust kockáztatjuk.

  <h1>Magasabb férfi, intelligensebb nő</h1>-
  <h1>Anya & Apa rovatunk vezető cikke</h1>-

Magasabb férfi, intelligensebb nő

- – Kép 1/2

Évek óta emelkedik Európában a házasságon kívül világra jött gyerekek száma. Az unió 28 tagországa közül Magyarország a középmezőnybe tartozik, de nálunk is bőven 40% fölötti ez az arány. Az Egyesült Államokban sincs ez másként, Philip N. Cohen szociológus 2014-es könyvében (A család – sokféleség, egyenlőtlenség, társadalmi változások) úgy saccolja, ha a tendencia a mostani ütemben gyorsul, 2040-re teljesen kimegy a házasságkötés a divatból.

A Marylandi Egyetem kutatója szerint a konzervatív családmodell csupán vágyálom, ami soha nem volt szoros közelségben a valósággal. A 19. század előtti háztartások még egyáltalán nem biológiai alapokon nyugodtak, a családfő sohasem lehetett biztos benne, hogy gyermekei, unokái valóban tőle származnak. Később ebből a nagycsaládos együttélési módból alakult ki a kiscsaládos, de még mindig többgenerációs modell, ahol csak a szülők és gyerekek élnek egy fedél alatt. Aztán a nők munkába álltak, amitől mind a gyermekvállalás, mind az együttélés hivatalossá tétele iránti kedv lanyhult. Ráadásul az egyéni szabadságjogok bővülésével, a (pl. egészségügyi) szolgáltatások javulásával az emberek már nem a családtól várják sorsuk, a mögöttes biztonság kialakítását: részint az állam vagy a piac vette át a család szerepét – érvel a szociológus.

A házasságokra és a válásokra fókuszáló amerikai gazdasági kutatások kimutatták, hogy a magasabb iskolázottságú és jövedelmű emberek gyakrabban házasodnak. Az alacsonyan képzett, alacsony jövedelmű réteg, főleg, ha nem vallásos, alig vagy egyáltalán nem házasodik.

Az individualizálódó társadalomban az egyéni érvényesülés, a karrier útja ma már nem a házasságon, a családalapításon át vezet, noha statisztikailag a még hagyományos családmodellben gondolkodó nagyszámú bevándorló el is fedi az átrendeződő amerikai társadalmi szerkezetet. Cohen úgy véli, Japánban – ahol a tömeges bevándorlás nem konstans – 2030-ra az ötven év alatti párok harmadának nem lesz gyereke.


Hosszú és boldog élet

Ugyanakkor jól felfogott érdekünk, hogy ne temessük a házasság intézményét – vagy legalábbis az együttélés melletti elköteleződésünket. A tudományos érvek elég meggyőzőek e tekintetben. Hetvenöt év kutatómunkáját összegezte nemrég a Harvard Egyetem orvosi kara: több száz résztvevő életének elemzése révén a boldogsághoz vezető utat próbálták feltérképezni. Azt találták, hogy sokkal boldogabbak és egészségesebbek, akik a magány helyett a családi-baráti kötelékben élik az életüket, míg azok, akik egyedül próbálnak boldogulni, sokkal inkább ki vannak téve az egészségügyi problémáknak, és jóval korábban halnak meg. A vizsgálódások nem csak a magányos férfiak idő előtti elhalálozását rögzítették, de kimutatták a válások miatti rossz kedélyállapot gyakoriságát is – aminél csak a rossz házasság fenntartása károsabb az egészségre. Az időskori szellemi hanyatlás szempontjából sem mindegy, ki milyen partneri kapcsolatban tölti ideje jelentős részét: a minőségi párkapcsolat jóval elodázza a kognitív képességek romlását, a memóriazavarok kivédésére a szeretetteli kapcsolat kiváló ellenszer.

A tartós házasság összetevőinek pedig a Svájcban jártak utána. A genfi School of Business kutatói több mint ezer pár kapcsolatának kulturális együtthatóit szortírozták az évtizedfordulón, mígnem arra a megállapí tásra jutottak, hogy akkor működőképes egy házasság, ha a vőlegény öt évvel idősebb az aránál, ugyanaz a kulturális hátterük, és a hölgy legalább 27%-kal intelligensebb a férfinál! Állítólag ebben a konstellációban ötödével meghosszabbítható és boldogabbá tehető egy házasság a többihez képest.

Egy dél-koreai kutatás ezt a sikerreceptet még kiegészíti egy szemponttal: 7 ezer pár 18 évi követésének egyik sarkalatos eredménye lett, hogy azok a nők boldogabbak a párkapcsolatban, akik náluk magasabb férfihoz kötik az életüket.

A magyarok lelkiállapotának vizsgálatát Kopp Mária és kutatótársai végezték 1988 és 2006 között, s összegzésükben a házasság és a gyerekvállalás egészségmegőrző hatása mellett érveltek. A boldogságkutatók szerint az egyedülállók sokkal komolyabb veszélynek vannak kitéve, mint a dohányosok vagy az alkoholisták(!), a legalább kétgyerekes házaspároknak jobbak az életesélyeik, harmonikus együttélésük esetén egészségben töltött életkoruk is megnő.

HÁZASSÁG HETE
2008 óta nemcsak a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentjét ünneplik február közepén itthon, de Valentin/Bálint-nap környékén a házasság és a családi élet fontosságára is felhívja a figyelmet az 1996-ban az Egyesült Királyságból Richard és Maria Kane kezdeményezésére indult „házasság hete” rendezvény- és kampánysorozat.
A hazai, február 7–14. közötti események fővédnöke a köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita.

 

Csúcsházasságok
A leghosszabb házasság – 90 év 63 nap – jelenlegi csúcstartói az angliai Bradfordban élnek. A 110 éves Karam és a 103 éves Kartari Chand 1925. december 11-én lépett frigyre. A tavalyi ünnepségen 8 gyermekük, 27 unokájuk, 23 dédunokájuk köszöntötte őket. Még Indiában házasodtak össze 19 és 13 évesen sikh szertartás szerint, 1965-ben telepedtek le Angliában.
Egy nemrég 82. házassági évfordulójukat ünneplő 102 éves kaliforniai házaspárnak csupán az 52. hely jutott a házassági időhosszok lajstromán. Nicholas Ordaz szerint Rafaelával való házasságának titka a kölcsönös rajongás és tisztelet, valamint, hogy nem csinálnak nagy ügyet abból, amiből nem muszáj.


Többszörös szívfájdalom
24%-kal nő az elvált nők körében az infarktus kockázata, ha többször válnak, ez fölmehet 77%-ig is – egy amerikai kutatás szerint. Ellenben a többszörösen elvált férfiaknál „csak” 30%-os az arány a boldog házasságban élőkhöz képest.


Életre szól?
Hírességek, akik többször is házasodtak

3 – Kate Winslett, Tom Cruise, Drew Barrymore, Kim Kardashian, Demi Moore, Charlie Sheen, Nicolas Cage, Halle Berry
4 – Frank Sinatra
5 – Billy Bob Thorton, Joan Collins, Martin Scorsese
6 – Jerry Lee Lewis
8 – Elizabeth Taylor, Larry King, Mickey Rooney
9 – Gábor Zsazsa


2009-ben került a Guinness Rekordok Könyvébe az akkor 70 éves Linda Lou Taylor,
mint a világ legtöbbet házasodott embere. Összesen 23-szor mondta ki az igent (először 1957-ben, legutóbb 1996-ban).

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!