"Talán ezen a ponton ébrednek fel a megmaradt Fidesz-hívők. - Nemzeti tragédia, hogy ez a félképzett ember vezeti az országot. - Szellemi népirtás - hallatlan felelőtlenség - nemzetrombolás." - A Vasárnapi Hírek friss számában a magyaroknak szánt orbáni jövőképet vizsgáljuk, több szempontból. Tényleg a kínai munkás – az ő munkabérével és munkakörülményeivel – lenne a példakép a magyarok számára? És van-e folytatása annak a gondolatnak, miszerint a diktatúrák sikeresebbek, mint a demokráciák? A VH szombaton megjelent számában L. Simon Lászlóval próbáltuk értelmezni a kormányfő szavait. Forgács József, világhírű szociálpszichológus nyilatkozott lapunknak: generációk cipelik majd tovább a békétlenséget szító közbeszéd lélektani következményeit. Orbán demokráciákra és diktatúrákra vonatkozó kijelentéseivel foglalkozik legújabb lapszámunk Szerkesztői vélemény rovatában Gál J. Zoltán főszerkesztő is, "Elme, állapot" címmel.

 
Forgács József

Forgács József szociálpszichológussal Kertész Anna készített interjút, " A vezér lenéz" címmel.
A teljes szöveg lapunk - egész hétvégén kapható - számában olvasható, itt három részlettel adunk ízelítőt.

A hazug nemzeti konzultációról: talán ezen a ponton ébrednek fel a megmaradt Fidesz-hívők

"A nemzeti konzultációnak már a neve is hazug. Nem nemzeti, hanem pártpolitikai propaganda közpénzen, és nem konzultáció, mert mint közvélemény-kutatás teljesen használhatatlan. Egy első éves hallgatóm megbukna, ha ilyen kérdőívet állítana elő, mert ez a közvélemény-kutatásnak semmilyen kritériumát nem elégíti ki. Talán ez lesz az a pont, amikor a megmaradt Fidesz-hívők is lassan rájönnek, hogy becsapják őket, és a vezérük egyszerűen lenézi őket" - mondja munkatársunknak Forgács József.

Nemzeti tragédia, hogy ez a félképzett ember vezeti az országot

"Az Orbán által megnevezett keleti példaképeknek semmi közük egymáshoz, badarság azt állítani, hogy náluk lenne a jövő. Úgy tűnik, hogy Orbán alapjában nem érti a nyugati világot, alábecsüli a nyugati demokrácia túlélő erejét és adaptációs képességét. Soha nem élt Nyugaton, idegen neki a demokrácia és a piacgazdaság gondolatvilága. Nemzeti tragédia, hogy egy ilyen félképzett ember, a kádári rendszer tipikus késői produktuma vezeti az országot, aki sajnos csak az autokráciát érti."

Szellemi népirtás - hallatlan felelőtlenség - nemzetrombolás

"A gazdaságot fel lehet támasztani, az intézményrendszert meg lehet újítani pár év alatt, de a lélektani következményeit mindannak, ami az elmúlt években a magyar emberek tudatával történt, generációkon keresztül viseljük majd. Inotai András barátom ezt úgy fogalmazta meg: szellemi népirtás folyik most Magyarországon, és szerintem sok igazság van ebben."
(...)
"A demokrácia feltételez egy bizonyos tudati állapotot és lélektani hozzáállást. Ahhoz, hogy a demokrácia jól működjön, szükséges a független, autonóm, racionális, önmagáért felelősséget vállalni tudó gondolkodás, és egy realitásokon alapuló nemzeti identitás. És ami most történik, az alapjaiban aláássa ennek a kifejlődésnek a lehetőségét. Mindez hallatlanul felelőtlen nemzetrombolás."

 

A teljes interjú, "A vezér lenéz" címmel a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!