Nem sok esélye van munkát találni annak az 550 embernek, akit a közszolgálati médiában tettek lapátra a héten. A sajtószakszervezet és a kirúgottakkal szolidáris érdekképviseletek tüntetéseket szerveznek, egy énekesnő már letiltotta dalait a Magyar Rádióban, a nemzetközi sajtó cenzúrát és tisztogatást emleget.

 
Németh András Péter felvétele

Véget érni látszik a tisztogatási hullám első része az egyre csökkenő hallgatottsággal és nézettséggel „büszkélkedő” közszolgálati médiumoknál. Összesen 550 munkatárstól váltak meg racionalizálásra és a gazdasági helyzetre hivatkozva.

Az MTV-nél az 1315 dolgozóból elküldtek 285-öt, a Magyar Rádió 906 munkatársából 162-t, a Duna Tv 454 alkalmazottjából pedig 124-et. Az érintettek kérésük ellenére sem kaptak személyre szóló indoklást, ami a csoportos létszámleépítés tükrében jogi aggályokat is felvet. Az elbocsátottak kérhetik korengedményes nyugdíjba helyezésüket, lehetőségük van közös megegyezéssel távozni, vagy elfogadják a felmondást, amely után a szerződésben rögzített végkielégítés jár majd. A döntésre 30 napjuk van. Ősszel még ezer embert bocsátanak el a megmaradt 2100-ból, köztük várhatóan azokat a szakszervezeti vezetőket, akiket most nem tudtak kirúgni.

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsa (KÖZSZAT) határozatlan idejű demonstrációsorozatot szervez jövő hét szerdától a tömeges létszámleépítések miatt – tudatta a szervezet elnöke. Nagy Navarro Balázs elmondta: a közmédiában működő 13 szakszervezetből 9 már csatlakozott a demonstrációhoz, és a rendvédelmisek, a tűzoltók, valamint a bányászok is jelezték részvételüket. A tiltakozó akciókat addig nem fejezik be, amíg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetői nem állítják le a csoportos létszámleépítést. A szerdától szervezett tüntetés egy nagy, 50 szakszervezet által őszre szervezett demonstrációnak lehet az „előjátéka”.

Szalóki Ági megtiltotta dalainak játszását a Magyar Rádióban. „Bár nem szerencsés, ha művészek beleszólnak politikai kérdésekbe, de nagyon megdöbbentem, hogy az értékrendemhez illő műsorok kiváló szakembereit indoklás nélkül elküldték. Ezzel a hallgatókat is arcul csapták” – indokolta döntését lapunknak az énekesnő.

„Nézzük meg a névsort, abból kiderül, hogy kicsinyes bosszúról és politikai alapú kirúgásokról van szó” – mondta név nélkül az egyik elbocsátott rádiós szerkesztő-riporter, aki szerint az értelmiségiek bojkottja lehetne talán megoldás. Úgy hírlik, minden kulturális műsort külső gyártásban akarnak készíttetni, ami a pénz elfolyatásának a legkönnyebb útja – nyilatkozta egy másik forrásunk. Az egyik leépített televíziós szerkesztő-riporter lapunknak elmondta: nem számított a kirúgására, mert naivan azt hitte, szakmai múltja és tisztessége megvédi őt. „A szerződés tiltja, hogy névvel nyilatkozzunk, s mivel minden fillérre szükségem van, amíg jogilag nem zárul le az ügy, mást nem mondhatok” – tette hozzá.

Olyan pillanatban bocsátanak el több mint félezer embert a közmédiumoktól, mikor rettentő nehéz a médiában való elhelyezkedés – hívta fel a figyelmet az fn.hu. A rádiók a hirdetési bevételek zuhanása miatt – egy-két kivételtől eltekintve – a létükért küzdenek, de az összesen alig ezer főt foglalkoztató, nem jobboldali kereskedelmi tévéknél sincs üresedés.

Ellentétben az MTV Híradójával, a Kossuth Rádió híreivel és a TV2 szerda esti Tények című műsorával, amelyek egy szóval sem említették a kirúgásokat, a legnagyobb közösségi oldal azonnal reagált. A Facebookon a Szolidáris vagyok a kirúgott közmédiásokkal nevű csoportnak szombatra már 820 tagja lett, a Nem hallgatom, nem nézem többet a közmédiát – szolidaritás az újságírókkal oldalnak pedig majdnem 4500. A Hallgatom és nézem a közmédiát – egyetértek annak átalakításával oldalt mindössze 430 ember kedveli.

 

A közszolgálati médiában zajló leépítésekről közölt cikket a Der Standard. A liberális osztrák napilap szerzője „példátlan tisztogatóakciónak” nevezte a leépítéseket. „Vélhetően az utolsó kritikus újságírók is elveszthetik az állásukat” – fogalmazott Kathrin Lauer tudósító. Pénteken a francia baloldali Libération úgy fogalmazott: „a cenzúra kiépült”, s a köztévé első csatornájának esti híradója a miniszterelnöki látogatások és a játszóterekről szóló riportok között annyira „álmosító” lett, hogy több ezer néző pártolt el tőle. A tudósító meglátása szerint az RTL Klub és a TV2 inkább kerüli a kínos témákat, miután a médiatörvény „Damoklész kardjaként” lebeg felettük.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!