Külföldi betegek áraszthatják el a magyar kórházakat egy hónap múlva, ugyanis egy uniós szabály szerint bárki, akinek fél évnél többet kell várnia a beavatkozásra, az más országban is gyógyíttathatja magát hazája költségén.

 
Németh András Péter felvétele

Miközben a kórházak továbbra is pénzügyi gondjaikat nyögik és igyekeznek rendet tenni nyilvántartási rendszerükben, az egészségbiztosítónál azon dolgoznak, hogy miként szabályozzák az egészségügyre október végétől érvényes határnyitást. A hónap 25. napjától ugyanis bárki, akinek 6 hónapnál későbbi időpontja van egy-egy beavatkozásra, dönthet úgy, hogy más országban gyógyíttatja magát. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ugyan nem valószínű, hogy sokan megengedhetik majd maguknak a „vendégeskedést”, a változás mégis jelentősen átrendezheti az egészségügyi viszonyokat.

A magyar egészségügy ugyanis rendkívül olcsón dolgozik, legalábbis külföldről nézve „Ha a lengyel vagy a cseh kórházakat vesszük, azok is helyenként kétszeres-háromszoros pénzeket kapnak ugyanazért a beavatkozásért, a nyugat-európai, akár tízszeres árakról nem is beszélve. Miután az adott ország csak annyit fizet a betege után, amennyit ott is adna, így a különbözetet a betegnek kell kiegészítenie. Vegyünk, mondjuk, egy térdprotézisműtétet, amiért nálunk 600-800 ezer forintot fizet a biztosító, ez a lengyeleknek 1,2, a cseheknek 1,8 milliót ér, vagyis a kettő különbözetével kellene a magyar betegnek a zsebében érkeznie, ha szeretné a kinti ellátást” – nyilatkozta lapunknak a szövetség elnöke. Ez a helyzet viszont könnyen megnyithatja a kiegészítő biztosítás kérdését. Az is elképzelhető, hogy fordított betegáramlás indul el, ami bevételt is hozhat az intézményeknek.

Vagyis a fő probléma nem az lehet, hogy azok a magyar betegek, akik idehaza éveket várnak jellemzően szürkehályog-, gerinc- és csípőműtétekre, külföldön műttetik meg magukat. Inkább valószínű, hogy külföldiek jönnek hozzánk. „A magyar orvosok szakmai felkészültsége elismert és nagyjából ugyanazokkal az eszközökkel dolgozunk, mint más országokban. Így reális alternatívát jelenthetünk a kinti intézményeknek. Az azonban nagyon fontos, hogy olyan szabályozást alakítsunk ki, ami kizárja annak lehetőségét, hogy a magyar betegek hátrébb sorolódjanak a külföldről esetleg hozzánk érkezők miatt” – jegyezte meg Velkey György.

Ugyanakkor arról már lapunk is beszámolt, hogy a várólisták többsége pontatlan – ezért is helyezett kilátásba az OEP szankciókat novembertől. Az egészségbiztosító legfrissebb tájékoztatása szerint jelenleg 63 465 várakozó beteget regisztráltak az intézmények a 37 különböző várólistán, ebből az esetek kb. 20 százalékában fordul elő legalább egy hiba. Arra, hogy mennyiben felelős ezért a rendszer (mert nem futnak össze a más úton történő beavatkozások a várólistákkal), mennyiben a beteg (pl. nem jelzi, hogy indokolatlanul szerepel a várólistán) vagy az intézmények („bizonyos okok miatt” soron kívül vesznek előre betegeket), egyelőre nem tudni. Az viszont tény, hogy most minden korábbinál kevesebben kapják meg azonnal vagy belátható időn belül a számukra szükséges műtéti beavatkozást, és az 5 évvel ezelőttihez képest megháromszorozódott a várakozók száma: 2008 első negyedévében összesen 20 ezren szerepeltek várólistán, egy térdprotézisműtétre átlagosan csaknem egy évet kellett várni, csípőprotézis-műtétre 264 napot, a szürkehályog-műtétnél pedig 3 hónap volt a türelmi idő. A legtöbben, 27 ezren szürkehályog-műtétre, tíz-tízezren pedig térd-, illetve csípőprotézis-beültetésre várnak.

A kormány októberben 30-32 milliárd forint támogatást oszthat szét a kórházak között – írta a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. A beavatkozás nélkül év végére 80-90 milliárd lenne a kórházak tartozása. A helyzetet jellemzi, hogy számos kórházban már azzal gyógyítanak, amit a raktárban találnak. A Népszabadság szerint néhány intézménynek vannak olyan beszállítói, akik már egy éve nincsenek kifizetve, így sokan már csak készpénz ellenében adnak át gyógyszereket. Vannak olyan kórházak is, amelyekben már nyáron korlátozni kezdték az előre tervezhető beavatkozásokat.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!