Csak az alaptörvény életbe lépéséhez kapcsolódó abszurdokkal meg tudnánk tölteni rovatunkat. Schmitt Pálé az alaptörvény Kerényi Imre-féle díszkiadásának első példánya, a 100. számozott példány Orbán Viktor miniszterelnöké, a 200. Kövér László házelnöké. Az új alaptörvény most 10 ezer forintért megvehető díszkiadása 3,3 kilogrammot nyom, A3-as formátumú és több mint 200 oldalas.

 
Németh András Péter felvétele

„Ez egy könyvészeti különlegesség, szándékosan úgy gyártották, hogy ne férjen el a könyvespolcon, tehát különleges bánásmódot igényel” – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott. Közvetlen főnöke pedig arról beszélt hétfőn, hogy „kétharmados parlamenti forradalom vezetett az alaptörvényhez, amellyel gránitszilárdságú alapot teremtettek”. Pár órával később viszont úgy csempészték be őt is meg a többi meghívottat is a kordonnal körülzárt Operába, ahol az alaptörvény hatályba lépését ünnepelték szűk körben, miközben az utcán tízezrek tiltakoztak ellene. Ez persze a közszolgálati televízióból nem derült ki (a riporter az Andrássy út lezárt szakaszáról jelentkezett be, így a Híradó üres utcát mutatott), de a miniszterelnök szóvivője is csak 5-8 ezer résztvevőt emlegetett, és azon véleményének adott hangot, hogy a szónokok nem is olvasták az alaptörvényt. A hideg ellenére is jobbnak tűnt a hangulat kint, mint bent. A Blikk résztvevők beszámolóira hivatkozva azt írta: igen foghíjas volt a nézőtér az Operában, miközben a szervezők 1300-1400 főre hozattak vacsorát, ami nem igazán fogyott: a lap munkatársa az esemény után többrekesznyi, köztük díjnyertes bontatlan bort és pezsgőt talált az Opera oldalában. A fényűző gálaest összesen 13 millió forintjába került az államnak.

Ez persze semmi ahhoz képest, hogy a közszolgálati televízió adásonként 15-18 millió forintot fizet a Fábry-show-ért, és még nézettségi elvárás sincs vele szemben. A Blikk hasonló nagyságrendű év végi prémiumokról írt, amelyek akár veszteséges állami, illetve fővárosi nagyvállalatok vezetőinek járnak. Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő nem adott egyenes választ arra a kérdésre, hogy a kormányfő megvétózza-e a kifizetéseket. Legalább ilyen rejtélyes maradt, amikor a Népszava Orbán Viktor jótékonykodási szokásairól érdeklődött. „Jelenleg a miniszterelnök által támogatott közcéllal kérkedni hiúság volna” – fogalmazott, és azt sem árulta el, hogy havi 1,5 milliós fizetése mekkora részét fordítja jótékonykodásra a kormányfő, akinek elődei, Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc egyetlen forintot sem vittek haza a keresetükből. Ennél sokkal direktebb volt Schmitt Pál hivatala az FN24.hu azon kérdésére, hogy az újévi beszéd alatt miért nem volt ott az államfő mögött az uniós zászló. A válasz: „köszönjük szíves érdeklődésüket, ebben a kérdésben nem kívánunk információt adni”.

De az igazi nagy dobást a végére tartogattuk. Giró-Szász András kormányszóvivő bejelentette: a kormány azt tartja méltányosnak, hogy azok, akik részt vettek az Országház körüli akciókban, és büntetőeljárás indult ellenük, részesüljenek közkegyelemben. Ezért a kabinet kezdeményezi az Országgyűlésnél, gyakoroljon közkegyelmet az esetükben. A kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy a kormány mindennél fontosabbnak tekinti a szólásszabadság jogának gyakorlását. A Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság jogvédő szervezetek csütörtökön közös, Abszurd vádra groteszk amnesztia című közleményben reagáltak a közkegyelem bejelentésére. Azt írták: a tüntetések során az aktivisták semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért az ellenük indult eljárásokat bűncselekmény hiányában kellene megszüntetni. Valószínűleg pont ezt szeretné elkerülni a kormány: hogy kiderüljön, jogtalanul vitték el a rendőrök az ellenzéki képviselőket. Ha pedig bárkiben kétely merült volna fel Orbán Viktor jövőjét illetően, annak álljon itt egy idézet az FN24.hu Lázár János-interjújából: „a bomlasztás esélytelen. A Fidesz összetartására ma egyetlen ember képes: Orbán Viktor. Nincs más integráló és vezetőképes személyiség, akit a párt jobb- és balszéle is elfogadna. 2014-nek egész biztosan vele futunk neki, és hiszem, hogy Orbán Viktor ma az egyik erőssége Magyarországnak”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!