Mandátuma lejárta után nem indul újra Kuba elnöki posztjáért Raúl Castro. Távozásával 60 év után először nem egy Castro áll majd a karibi szigetország élén.

 

„A mandátumot a forradalom folyamatosságáért kaptuk” – mondta az 57 éves Míguel Díaz-Canel, Kuba új elnöke, lehűtve a gyökeres változásban bizakodók kedélyét. A korábbi első alelnök kinevezése egyébként sem lepett meg senkit, ő következett a kommunista ország „öröklési rendjében”. Díaz-Canelt mérsékelt reformernek tartják: kiállt az LMBT-jogok mellett, és amikor 2013-ban fiatal, kormánykritikus bloggereket cenzúráztak, ő volt az, aki azt mondta, tévhit azt gondolni, hogy az internetes korszakban be lehet tiltani valamit. Ugyanakkor azt is mondta: „nincs helye a kapitalizmus visszaállításának a szigetországban, ahol csak a kommunista párt képes garantálni a kubai nép biztonságát és jólétét”. Díaz-Caneltől a külföldi sajtó azt várja, hogy egyensúlyozni fog a piaci nyitás és a kubai rendszer fenntartása között.

Kubában egyébként nincs közvetlen elnökválasztás, a nemzetgyűlés tagjai döntenek az új elnökről. Kubában egyelőre ismeretlen fogalom a pluralizmus: Díaz-Canel volt az egyetlen jelölt a posztra. Az országban még mindig csak egy hivatalos politikai párt van, és a politikai kampányolás is tilos. Kemény büntetés vár mindenkire, aki nyilvános kritikát fogalmaz meg a rendszerrel szemben. Fidel Castro 2008-as visszavonulása után hatalomra került öccse Raúl, akinek országlása alatt csökkent ugyan a hosszú évekre bebörtönzött politikai foglyok száma, de egy emberi jogi szervezet szerint még ma is évente több mint ötezer embert börtönöznek be politikai okokból.

Raúl Castro a hírek szerint nem lép le a színről véglegesen. A háttérből valószínűleg továbbra is ő irányít, hiszen 2021-ig ő tölti be a Kommunista Párt főtitkári posztját, és ő a fegyveres erők főparancsnoka. A brit Guardiannek nyilatkozó elemzők szerint a napi ügyekben már az új elnöknek lesz nagyobb befolyása, de külpolitikai vagy gazdasági válsághelyzetben Raúlé marad az utolsó szó.

Kubában még ma is ingyenes az egészségügy és az oktatás. A várható élettartam 79 év, és itt van a legtöbb egy főre jutó orvos az amerikai kontinensen. Az alapvető élelmiszerek jegyre kaphatók, és az állam garantálja őket, de általában hiány van egy sor fogyasztási cikkből: gyakran nem kapható tampon, só, egy sor tejtermék, és sokszor okoznak galibát az áramkimaradások.

Címkék: Kuba

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!