Hétfőn tartják Barack Obama beiktatási ceremóniáját a washingtoni Capitolium előtt. Az eseményt körülölelő hangulat egy kicsit olyan, mintha második esküvőjére készülne. Az öröm ugyan nagy, de az esemény maga már visszafogottabb, nem annyira hivalkodó, és talán kevésbé friss és fiatalos.

 
A főpróba jól sikerült. A beiktatási ceremónia minden elemét elpróbálták Washingtonban, Obamát egy tengerészgyalogos játszotta, némiképp megilletődötten (Fotó: Reuters)

Kétmillióan zarándokoltak el négy évvel ezelőtt Barack Obama Washingtonban tartott beiktatási ceremóniájára. A kíváncsiskodó, fanatikus, vagy éppen unatkozó tömeget még a farkasordító hideg sem tántorította el attól, hogy figyelemmel kövesse a történelmi pillanatot, amint az Egyesült Államok első színes bőrű elnöke leteszi esküjét a Capitolium lépcsőjén. A most hétfői beiktatás fontossága egy fokkal sem marad el a négy évvel ezelőtti jelentőségétől. Ám a 2013-as valahogy mégis nagyon más, mint az előző. Washington még most, az utolsó előtti pillanatban is hemzseg a kiadatlan hotelszobáktól – nem úgy, mint négy éve, amikor a beiktatás előtt hónapokkal megtelt az összes hotel. Bálból is csak kettőt ren- deznek idén – nem úgy, mint négy éve, amikor tízet tartottak. A Pennsylvania Avenue-n sem lesz tizenötezer felvo-nuló és 130 zenekar. A beiktatási szervezőbizottság tagja, Steve Kerriga szerint a második beiktatás legalább annyira lenyűgöző, mint az első, ám az tagadhatatlan, hogy hangulatában egészen másmilyen lesz. Barack Obama második beiktatását sokan az esküvői fogadalom megerősítéséhez hasonlítják – az esemény pillanatnyi varázsa, emelkedettsége megvan, ugyanakkor a feleség már minden rigolyáját ismeri a férjnek: horkol, szipog és mindig késve fizeti be a villanyszámlát. George Washington volt az első beiktatási esküt tévő amerikai elnök. Ékesszóló beszéde hivatalának jelentőségéről és az Egyesült Államok jövőjéről boldogságot, büszkeséget fakasztott. Négy évvel későbbi újraválasztásának beszéde mindössze százharmincöt szóból állt. Hasonlóképpen volt unott és kimerült Thomas Jefferson második beiktatása, akinek borítékolható volt újraválasztása. Bill Clinton ugyanakkor, tartva második beiktatásának rossz hangulatától, tízről tizennégyre növelte a beiktatási bálok számát.

Obama hétfői ceremóniája már csak azért sem lehet olyan csillogó, mivel a beiktatás maga valójában már ma, szűk körben megtörténik. Az esküt a törvények szerint ugyanis január 20-án kell letennie az elnöknek, ám mivel ez vasárnapra esik, ezért a hivatalos beiktatás privát lesz, a világ már csak eskütételének megismétlését láthatja hétfőn. A kettős eskütétel igencsak ritka, legutóbb 1985-ben Ronald Reagan esett át hasonlón. Ám Barack Obama már 2009-ben is kétszer tette le esküjét, ám ez nem a naptári egybeesésnek volt akkor köszönhető. Az első szertartás során ugyanis John Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke összekeverte a fogadalom szövegének szórendjét. Az újdonsült elnök aggodalmában, hogy a felcserélt szöveg miatt mégsem érvényes beiktatása, másnap megkérte Roberts bírót, hogy keresse fel a Fehér Ház Térképszobájában és eskesse fel újból.

Aranyat érő Bibliák

Martin Luther King és Abraham Lincoln bibliájára esküszik fel Barack Obama hétfői beiktatási szertartásán. Választásával Martin Luther King washingtoni menetelésének ötvenedik, valamint a feketék egyenjogúságát kimondó proklamáció százötvenedik évfordulója előtt tiszteleg. A vasárnapi, szűk körű eskütételen felesége, Michelle Obama családi bibliájára tesz fogadalmat, amelyet még a First Lady édesanyja vásárolt Michelle nagymamájának 1958-ban.

Sztár háziasszony szerepben

A Született feleségek sztárja, Eva Longoria lesz a házigazdája az elnöki beiktatás előestéjén megrendezésre kerülő, a latino művészetet és kultúrát ünneplő eseménynek Washingtonban. „A spanyol ajkúaknak jelentős szerepe volt Barack Obama újraválasztásának elősegítésében. Ám nem várhatunk egy újabb négy évet arra, hogy hatással legyünk az ország jövőjére. A jelenlétünk erősítésének pedig az egyik legmegfelelőbb módja, ha a beiktatási ünnepségek alkalmával is hirdetjük kultúránk szépségét és változatosságát” – nyilatkozta a színésznő.

Elsők a ceremónián

1793: George Washington: a legrövidebb beiktatási beszéd (135 szó).
1841: William H. Harrison: a leghosszabb beiktatási beszéd. Harrison a hideg időben töltött hosszú idő következtében tüdőgyulladást kapott, s nem sokkal beiktatása után elhunyt.
1853: Franklin Pierce: az első elnök, aki nem csókolta meg a Bibliát az eskütételkor.
1865: Abraham Lincoln: az első beiktatási díszszemle, ahol feketék is részt vehettek.
1949: Harry S. Truman: az első televízióval felvett beiktatási ceremónia.
1961: John F. Kennedy: az első elnök, aki katolikus bibliára esküdött fel.
1981: Ronald Reagan: az első beiktatás, amely az amerikai futballbajnokság döntőjének napjára, a Super Bowlra esett.
2001: George W. Bush: az első beiktatás, amelyen egy korábbi elnök nemcsak e szerepkörben, hanem az új elnök édesapjaként vett részt a ceremónián.

„Amerika jövőjébe vetett hit” lesz a témája Barack Obama második elnöki beiktatási beszédének. A tárgykört a Szenátus és a Képviselőház beiktatási ünnepségekért felelős közös bizottsága választotta, melynek apropója, hogy éppen százötven éve helyezték el a Capitolium új kupoláját, mint az egység és demokrácia jelképét. A beiktatási témakörök új keletű dolognak számítanak. Az első, átfogó téma jegyében született beszéd Amerika jövőképével foglalkozott 2005-ben.

Sokat elmond az adott korról és közhangulatról az, hogy az egyes elnökök beiktatási beszédeikben mely szavakat használták leggyakrabban:

1861: Abraham Lincoln: alkotmány, egyesülés, rabszolga
1905: Theodore Roosevelt: élet, felelősség, örökség
1933: Franklin D. Roosevelt: irányítás, fegyelem, pénz
1945: Franklin D. Roosevelt: béke, próbatétel, bátorság
1961: John F. Kennedy: ígéret, erő, világ
1969: Richard Nixon: hang, Föld, pillanat
1993: Bill Clinton: világ, Amerika, amerikai
2005: George W. Bush: függetlenség, szabadság, nemzet
2009: Barack Obama: nemzet, nép, generáció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!